Ktoré choroby strašia v zime seniorov?

Bolesti hrdla, kĺbov či astmu môže vyvolať príchod nepríjemného chladného počasia. Zopár stupňov pod nulou ohrozuje najmä rizikové skupiny ľudí, medzi ktorých patria aj ľudia vo vyššom veku. Na čo sa pripraviť počas studených dní?

04.01.2020 06:00
dôchodca, dôchodok, seniori, snehuliak, zima Foto:
Chladné počasie je aj hlavným spúšťačom typických príznakov astmy, ktorými sú sipot a dýchavičnosť.
debata

Prechladnutie a chrípka

Patria k najčastejším zdravotným problémom. Teplé oblečenie a dostatočné umývanie rúk môžu zabrániť vírusovým ochoreniam. Rizikové je zdržiavať sa miestach preplnených ľuďmi, v uzavretých miestnostiach alebo zdravotníckych zariadeniach. Ložiskami nákazy nemusí byť len samotný vzduch, ale aj kľučky dverí, vypínače a iné povrchy predmetov, ktorých sa dotýka väčšie množstvo ľudí. Ak žije s vami v dome niekto, kto je už chorý, je vhodné udržiavať domáce potreby, šálky, poháre a uteráky čisté. Namiesto vreckoviek z tkanín sa používajú papierové, ktoré bránia rozširovaniu ďalšej infekcie.

Bolesť hrdla

Ide o bežné ochorenie zimného ročného obdobia. Takmer vo všetkých prípadoch ho spôsobujú vírusy. Bolesti hrdla prichádzajú aj pri rýchlej zmene teplého a studeného prostredia. Náhly prechod z teplej miestnosti do chladného počasia spôsobí lokálnu bolesť v krku. Najlepším trikom proti tomuto tipu bolesti je kloktanie postihnutého miesta slanou vodou. Čajová lyžička soli sa rozpustí v pohári v čiastočne vychladenej prevarenej vode. Samotná infekcia sa však kloktaním neničí, dochádza iba k potláčaniu bolesti a zápalu.

Astma

Chladné počasie je hlavným spúšťačom typických príznakov astmy, ktorými sú sipot a dýchavičnosť. Aj z tohto dôvodu by mali byť starší ľudia v zime o čosi viac opatrnejší než v iných mesiacoch počas roka. Lekári odporúčajú astmatikom, aby sa počas studených a veterných dní zdržiavali najmä v dobre vyvetraných a mierne vyhriatych miestnostiach. Netreba zabúdať na to, aby neboli ústa a nos silne zovreté šálom a tiež na inhalátory.

Novovírus

Infekčná choroba vyvolaná novovírusmi postihuje tráviaci trakt ľudí. Zaraďujeme ju medzi choroby špinavých rúk. Ide o extrémne infekčné ochorenia, pričom podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne stačí na vznik ochorenia 10 až 100 vírusových častíc. Prenos prebieha fekálne-orálnym spôsobom, pri nedostatočnej hygiene rúk nakazených, prípadne kontaminovanou vodou alebo potravinami. Najlepšou prevenciou spomínaného ochorenia je dôkladné umývanie a dezinfikovanie rúk, ovocia a zeleniny.

Bolestivé kĺby

Väčšina starších ľudí s artritídou tvrdí, že ich kĺby sú v chladnom počasí o čosi bolestivejšie a tuhšie. Odborníci však tvrdia, že neexistuje priamy dôkaz, že zmeny počasia spôsobujú poškodenie kĺbov. Bolesť kĺbov môže paradoxne súvisieť s častým výskytom depresií počas zimy. Smutná nálada, strata motivácie a podráždenosť vedú k tomu, že ľudia vnímajú svoje bolesti o niečo intenzívnejšie než je to v inom období. Bolesti kĺbov môže zmierniť pravidelné denné cvičenie, pričom ideálnym športom je plávanie, vďaka ktorému sa odľahčujú kĺby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #prechladnutie #Astma #bolesť kĺbov #chladné počasie #zimné obdobie