Čo je príčinou bolesti u seniorov?

Nedostatočná kvalita spánku, podráždenosť, či bolestivé kŕče nôh. Aj takto ľudské telo nenápadne volá o pomoc. Navonok malé problémy môžu poukazovať na vážne zdravotné problémy a najmä na nedostatok živín. Ako si pomôcť?

06.01.2020 06:00
podpora, duševná porucha, úzkosť, depresia Foto:
Seniorom pomáha pri potláčaní úzkostných stavov a depresie aj dostatočné množstvo vitamínu B12.
debata

Zlý spánok a nervozita

Spánok sa považuje za kvalitný, ak trvá približne sedem až osem hodín denne. U seniorov sa často vyskytujú problémy s neskorým zaspávaním, nedostatočne hlbokým spánkom alebo skorým ranným prebúdzaním. Ak sa k tomu pridajú bolestivé kŕče nôh, znamená to, že telo má nedostatok elektrolytov v podobe minerálnych látok horčíka a draslíka. Skôr, než siahnete po doplnkoch výživy, stačí si dopriať potraviny bohaté na tieto minerálne látky. Medzi potraviny bohaté na horčík patria slnečnicové, ľanové semená a mandle. Na zvýšenie koncentrácie draslíka v tele je potrebné konzumovať banány, špenát, kapustu. Malé dávky draslíka a horčíka sa tiež nachádzajú v marhuliach, červenej repe a slivkách.

Bolesť hlavy a migréna

Upozorňujú na to, že telo sa trápi so zápalmi. Migréna môže byť následkom vážnejších zdravotných problémov. V obidvoch prípadoch sa odporúča zvýšiť konzumáciu organických proteínov vrátane potravín s vysokým obsahom vlákniny. Podľa niektorých odborníkov je vhodným zdrojom živočíšnych proteínov hovädzie mäso. Z rastlinných bielkovín skvele poslúžia orechy a semená rastlín.

Vývarom proti bolesti

Ochorenia zažívacieho traktu sú typickými problémami, ktoré trápia starších ľudí najmä po sviatočnom hodovaní. Ťažkosti s trávením, nadúvanie či syndróm dráždivého čreva môžu byť spôsobené nadmernou konzumáciou jedla, ale aj nekvalitnými potravinami, ktoré obsahujú veľké množstvo chemikálií, konzervantov a toxínov. Najlepším spôsobom ako predchádzať chorobám čriev je konzumácia vývaru. Vývar z kostí sa môže pochváliť liečivými účinkami, ktoré upokojujú sliznice čriev a zbavujú telo škodlivých toxínov. Žalúdočne ťažkosti liečia aj probiotiká či enzýmy, ktoré sa vyskytujú v ovocí.

Rýchle zmeny nálad

Náladovosť, prechod do agresie až depresie. Štúdie naznačujú, že prudké výkyvy nálady môžu byť spojené aj so zápalom či vysokou úrovňou stresu. Napätie a stres pomáhajú znižovať takzvané zdravé tuky, teda omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v mastných morských rybách, semenách rastlín a orechoch. Seniorom pomáha pri potláčaní úzkostných stavov a depresie aj dostatočné množstvo vitamínu B12. Z rastlinných zdrojov sa nachádza v kapuste a kvasniciach. Zo živočíšnych v mäse, mliečnych výrobkoch a vnútornostiach.

Video
Varí hlásateľka Nora Beňačková

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #depresia #nervozita #migréna #dôležité živiny #zlý spánok