Pomáha čaj s mliekom v boji proti rakovine?

Hoci je veľká časť obyvateľov Veľkej Británie presvedčená o blahodarných účinkoch pitia čaju s mliekom, niektorí vedci majú pochybnosti. Strácajú sa pri tejto kombinácii drahocenné výživné látky, alebo je pravda niekde úplne inde?

11.01.2020 06:00
zelený čaj Foto:
Zelený čaj obsahuje vitamíny A, B1, B2, pyridoxín a biotín, ktoré podporujú činnosť nervového systému.
debata (1)

Bojujú proti voľným radikálom

Čaj patrí popri káve k najpopulárnejším nápojom na svete a pre ľudský organizmus prináša množstvo zdravotných výhod. Medzi najkvalitnejšie nápoje patria zelené a čierne čaje, pričom sa vyrábajú z rastliny zvanej Camellia sinensis (čajovník čínsky). Obidva druhy prechádzajú rôznymi spôsobmi spracovania, pričom čierny sa upravuje fermentáciou. Zelený aj čierny čaj sú bohaté na rastlinné zlúčeniny nazvané flavonoidy. Tieto výživné látky pôsobia ako antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti poškodeniu buniek voľnými radikálmi. Vysoká hladina voľných radikálov vedie v krajných prípadoch k srdcovým chorobám či rozličným druhom rakoviny. Zelený čaj sa pýši najmä flavonoidmi, ktoré sa nazývajú katechíny. Čierny čaj sa chváli vysokým množstvom teaflavínov.

Proti rakovine úst

Zelený aj čierny čaj pomáhajú znižovať krvný tlak, pýšia sa tiež protirakovinovými účinkami a vplyvom na zníženie cholesterolu v krvi. Vysokou výživovou hodnotou sa môže pochváliť aj mlieko. K výživným látkam patria predovšetkým bielkoviny, vápnik a draslík, ktoré nielen u starších ľudí pomáhajú pri udržiavaní zdravia zubov a kostí. Zdraviu prospešné látky v čaji a mlieku sa môžu vzájomne ovplyvňovať. Niektoré výskumy presviedčajú, že ide o pozitívny vplyv. Podľa jednej zo štúdií, ktorá sa uskutočnila na vzorke 1800 dospelých ľudí v Číne, bola konzumácia čaju a mlieka spojená so zníženým rizikom rakoviny ústnej dutiny. Na druhej strane, existuje viacero výskumov, podľa ktorých mlieko môže znižovať antioxidačnú schopnosť zeleného a čierneho čaju.

Srdce bije silnejšie

Podľa jednej zo štúdií, ktorá sa uskutočnila na 16 dospelých ženách, pitie dvoch šálok čierneho čaju výrazne zvýšilo prietok krvi, čo môže zlepšiť fungovanie srdca. Pitie čaju s odstredeným mliekom však napokon nemalo takéto účinky. Odborníci sa domnievajú, že druh mliečnej bielkoviny zvanej kazeín sa môže viazať na flavonoidy v čaji a v konečnom dôsledku tak brániť ich aktivite v ľudskom tele. Oproti tomuto výskumu sa uskutočnil ešte podobný mini výskum, pri ktorom sa nepotvrdilo znižovanie antioxidačných účinkov flavonoidov po pridaní mlieka do čaju. Samotné vstrebávanie spomínaných látok umožňuje tiež dlhšie varenie čaju.

Čaj o piatej

Zelený čaj obsahuje vitamíny A, B1, B2, pyridoxín a biotín, ktoré podporujú činnosť nervového systému. V niektorých typoch sa nachádza aj vitamín mladosti, vitamín E a K. V zelenom čaji sa tiež nachádza 20 druhov rôznych druhov aminokyselín. Najdôležitejšou z nich je theanín, ktorý tvorí až 60 % obsahu všetkých aminokyselín v tomto nápoji. Obidva druhy čajov povzbudzujú nervový systém, podporujú srdcovú činnosť, prietok krvi a tráviaci trakt. Pitie čaju o piatej hodine popoludní má najmä psychologický efekt. Keďže telesná aktivita človeka začína klesať po štvrtej hodine, šálka čaju môže únavu, nervozitu a chuť na spánok na niekoľko ďalších hodín oddialiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #onkologické ochorenia #čaj s mliekom