Ako si udržať v starobe zdravé oči?

Starecká slabozrakosť, ktorá si vyžiada okuliare na čítanie, sivý alebo zelený zákal dokážu vytrápiť nejedného seniora. Predchádzať niektorým počiatočným príznakom spomínaných ochorení očí je možné aj konzumáciou vitamínov, zdravých tukov či iných kvalitných živín. V ktorých potravinách ich nájdeme?

18.01.2020 06:00
makula, oči, zrak, vyšetrenie, očný lekár Foto:
Pod zdravie očí sa podpisuje aj dostatočná konzumácia takzvaných zdravých tukov.
debata

Dar žltých rastlín

Luteín a zeaxantín zaraďujeme medzi karotenoidy. Ide o pigmenty, ktoré sa nachádzajú v rastlinách. Ich dopĺňaním sa zlepšuje zdravie sietnice oka. Spomínané látky rovnako absorbujú modré a ultrafialové svetlo, ktoré môžu poškodzovať zrak. Odporúčaná denná dávka luteínu sa pohybuje na úrovni 10 mg a zeaxantínu približne na 2 mg. Obidve mikroživiny sa nachádzajú v žltých a oranžových potravinách, najčastejšie vo vaječných žĺtkoch, kukurici, žltej a oranžovej paprike, ale aj nektarinkách, pomarančoch, mangu a papáji.

Posilní zrak

Zinok patrí medzi silné antioxidanty, ktoré chránia bunky očí pred oxidačným stresom. Antioxidanty zmierňujú pôsobenie voľných radikálov a bránia tak vzniku degeneratívnych ochorení očí. Odporúčaná denná dávka zinku na ochranu zraku je 5 – 15 mg. Vedci upozorňujú, že pokiaľ prijímame vyššie množstvá tohto minerálu, nemali by sme zabúdať aj na dopĺňanie medi, ktorá sa horšie absorbuje pri zvýšenej spotrebe zinku. K potravinám, ktoré obsahujú zinok patria hovädzie, bravčové, kuracie mäso, ale aj ustrice. Spomínaná minerálna látka sa nachádza aj v pšeničných klíčkoch, tekvicových semenách a vaječných žĺtkoch.

Béčkom proti zákalu

Vitamín B1 sa považuje za antistresový hormón, bez ktorého sa však nedokáže zaobísť ani náš zrak. Vitamín B1 pomáha znižovať riziko vzniku sivého zákalu, eliminuje zápaly. Podľa odborníkov je účinný aj pri liečbe zápalového stavu oka zvanom uveitída (očný zápal), ktorý môže viesť v krajných prípadoch k strate zraku. Bohatými zdrojmi tiamínu, ako sa odborne hovorí tomuto vitamínu, sú semená rastlín, orechy, obilniny a naklíčené strukoviny. Vyššie množstvo vitamínu B1 sa nachádza aj v celozrnnom pečive, bravčovom mäse, droždí a pšeničných klíčkoch.

Zdravé tuky, zdravé oči

Pod zdravie očí sa podpisuje aj dostatočná konzumácia takzvaných zdravých tukov. Omega-3 mastné kyseliny, ako sa inak označujú spomínané tuky, sa nachádzajú predovšetkým v mastných morských rybách, akými sú najmä sleď, sardinky, makrela a losos. Z rastlinných zdrojov sa nachádzajú v bohatom množstve v orechoch a rastlinných olejov všetkých druhov. Bunky fotoreceptorov v sietnici oka obsahujú tieto látky. Predpokladá sa, že jeden z typov omega-3 mastných kyselín pomáha pri rozvoji buniek sietnice. Znižuje rovnako zápal oka, zlepšuje stav sietnice, očnej rohovky a regeneruje bunky oka v dôsledku poškodenia svetlom alebo starnutím. Niektoré štúdie tvrdia, že zdravie očí chráni aj vitamín C. Znižuje riziko vzniku katarakty (sivého zápalu). Kombinácia „céčka“ a vitamínu E spomaľuje progres sivého zápalu. Vitamín C a E patria k silných antioxidantom a pomáhajú zmierňovať zápaly.

Šikovné triky

Oftalmológovia odporúčajú zopár trikov na každodennú ochranu očí. Zdravie očí pomáha udržiavať dostatočný pitný režim. Oči je tiež potrebné navlhčovať umelými slzami. V miestnostiach, v ktorých trávite veľkú časť dňa je vhodné pravidelne meniť filtre klimatizácie alebo ohrievačov. Vyvarovať sa treba prašnému a špinavému vzduchu. Oči pomáhajú upokojovať aj studené obklady, uhorky alebo vychladené vrecká zo zeleného, čierneho čaju, prípadne nechtíka lekárskeho.

Video
Primáš Cigánskych Diablov Štefan “Picúr” Banyák, skvelý husľový virtuóz, navaril pre TV Varecha. A ukázal aj rodinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oko #vitamín #očné vyšetrenie #zrakové ochorenia