Aby o nás šediny neprezrádzali skutočný vek

Pokiaľ si túžite ubrať z výzoru niekoľko rokov, ale sivé či biele vlasy prezrádzajú váš vek, máme pre vás dobrú správu. Čierny čaj, citrón, egreše, ale aj dostatočný príjem vitamínov B môžu za určitých okolností pomáhať pri udržaní pôvodného sfarbenia vlasovej pokrývky. Ako na to?

26.01.2020 06:00
šedivé vlasy - sivé vlasy - šediny -... Foto:
Aj sivé vlasy môžete upraviť tak, aby ste vyzerali očarujúco.
debata

Keď chýba vitamín B

Príčinu straty pigmentu vlasov treba hľadať vo fyziológii ľudského tela. Sfarbenie vlasov pomáha udržiavať hormón zvaný melatonín, ktorý má tiež pôsobivý vplyv na kvalitu pokožky a hlboký spánok. S pribúdajúcimi rokmi dochádza k prirodzenému poklesu tejto látky, čím dochádza k vzniku šedivých alebo bielych vlasov. Podľa viacerých štúdií môže šedivenie koruny krásy spôsobiť štyri faktory. Prvým je dedičnosť, kedy dochádza k redukovaniu pigmentu v rannej dospelosti, dokonca už pred dovŕšením tridsiatky. Druhou príčinou bývajú poruchy štítnej žľazy, ďalšou je vraj aj fajčenie cigariet. Štvrtým faktorom je nedostatočná konzumácia vitamínov radu B. Tento stav sa často spája s anémiou, teda ochorením, pri ktorom sa nedokážu absorbovať vitamíny do tela. K potravinám bohatým na vitamín B patria predovšetkým vajíčka, mlieko, syry, hovädzie, bravčové, jahňacie mäso a mäso z morských rýb, pečivo.

Trik skrytý v čiernom čaji

Za skvelý domáci prostriedok proti šediveniu vlasov sa považuje čierny čaj. Na prípravu odvaru sa používajú celé čajové lístky, ktoré sa krátko povaria vo vode. Po uvarení sa nechá čaj vychladnúť na izbovú teplotu. Priamo na vlasy sa môžu nanášať aj samotné čajové lístky z odvaru. Ľudia, ktorí majú dlhšie vlasy si môžu čaj naliať do rozprašovača a rovnomerne si pripravenú tekutinu nastriekať od korienkov až po končeky vlasov. Po hodine pôsobenia si vlasy umyte studenou vodou. V danom prípade nepoužívajte na umytie šampón.

Zázračné egreše

Aj citrónová šťava a egreše dokážu potešiť korunu krásy. Egreše majú vynikajúce zdravotné benefity. Liečia infekcie kože, problémy so žalúdkom i obezitu. Prášok z tohto drobného ovocia sa zmieša s citrónovou šťavou a nanáša sa na celú pokrývku hlavy. Do boja proti sivých či bielym vlasom vyráža aj olej z mrkvy, ktorý má obnovovať pôvodnú farbu vlasov. Malé množstvo mrkvového oleja sa zmieša so sezamovým olejom. Pripravená tekutá zmes sa aplikuje na vlasy až po ich korienky. Hlavu si následne opláchnite vlažnou vodou a trochou šampónu. Prípravok sa môže skladovať v chladničke až po dobu jedného mesiaca.

A čo cibuľa?

K populárnym receptom proti šedinám patrí cibuľová pasta, ktorú si pripravíme zo spomínanej nakrájanej zeleniny. Roztlačená cibuľa sa zmieša s olivovým olejom a necháva sa po aplikácii uschnúť na vlasoch. Nasleduje umytie vlasov šampónom. Výsledkom tohto procesu je získanie tmavej farby vlasov na niekoľko dní. K osvedčeným receptom patrí aj odvar zo šalvie lekárskej. Sušené lístky šalvie sa zalejú vriacou vodou a lúhujú sa po dobu 20 minút. Čaj je vhodný najmä na svetlé a blond vlasy.

Video
Nekrúťte nosom nad baraním a jahňacím mäsom. Patrí medzi najzdravšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #egreš #omladenie #šedivé vlasy