Ako vyplniť voľný čas seniorom?

Ničnerobenie a nuda napomáhajú k zhoršovaniu chorôb u starších ľudí. Toto sú slová riaditeľa sprostredkovateľskej agentúry pre prácu v zahraničí Solid Care Petra Kuzmina, ktorý v rozhovore pre Pravdu prezradil, akými aktivitami by sme mali vypĺňať voľný čas našich seniorov. Prežívanie voľných chvíľ je, samozrejme, iné u mobilných seniorov, prípadne tých, ktorí trpia rôznymi duševnými poruchami.

08.02.2020 06:00
dôchodca, dôchodok, predčasný, senior Foto:
Veľmi príjemnými aktivitami môžu byť aj pravidelné prechádzky či iný pravidelný pohyb.
debata

Ako môže nuda a ničnerobenie u seniorov vplývať na ich náladu, prípadne celkové prežívanie?

Ľudia všetkých vekových kategórií by mali tráviť čas zmysluplne, a to sa týka aj starších ľudí. Hoci ich možnosti môžu byť kvôli fyzickým aj psychickým ochoreniam obmedzené, s trochou predstavivosti sa vždy dajú nájsť nejaké aktivity. Nuda a ničnerobenie vyvolávajú zlú náladu a podráždenosť, rovnako ako u mladších ľudí.

Najviac možností trávenia voľného času majú zrejme mobilní seniori bez psychických porúch? Aké voľnočasové aktivity sa odporúčajú práve tejto skupine ľudí?

Áno, v prípade mobilného seniora bez psychických porúch existuje najviac možností na trávenie voľného času. Väčšina starších ľudí najradšej trávi voľný čas s rodinou, pozerá televíziu, počúva rozhlas, číta knihy, či lúšti krížovky. Dôležité je tiež stretávanie sa s rovesníkmi, preto je vhodné zájsť do nejakého klubu dôchodcov, kde sa porozprávajú s ľuďmi rovnakej vekovej kategórie a môžu nadviazať nové priateľstvá. Veľmi príjemnými môžu byť aj pravidelné prechádzky či spoločné nakupovanie, ktoré zaručia pravidelný pohyb. Spolu s opatrovateľkou, prípadne rodinným príslušníkom, ktorý sa o seniora stará, si môžu spoločne zahrať spoločenskú hru, alebo zájsť do kina či na divadelné predstavenie. Zmena prostredia a stretnutie s ďalšími ľuďmi urobia dobre nielen opatrovanému človeku, ale aj opatrovateľke. Mobilní seniori taktiež radi pracujú v záhradke a venujú sa športovým aktivitám, plávajú a chodia na turistiku.

Odlišná situácia je pravdepodobne u mobilných seniorov so psychickými diagnózami. O aké najčastejšie ochorenia ide a ako ovplyvňujú kvalitu prežívania seniorov?

Najčastejšie ide o ochorenia ako starecká demencia, Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Uvedené ochorenia sa spájajú s ich fyzickým oslabením, postihujú intelekt a schopnosť orientácie. Demencia je často v závislosti od jej štádia sprevádzaná nepredvídateľnými reakciami aj na bežné a pre seniora známe situácie, na čo je potrebné si dávať pozor a vhodne reagovať. Seniori s Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou sa zase necítia príjemne pri zmene ich bežnej rutiny, aktivity je preto potrebné plánovať postupne a dlhodobejšie sa ich snažiť do rutiny seniora zakomponovať.

Aké sú obmedzenia trávenia voľného času mobilných seniorov so psychickými diagnózami a do akých aktivít je možné ich zapojiť?

Vhodnými aktivitami pre týchto seniorov sú rôzne spoločenské a kartové hry, napríklad pexeso, lúštenie krížoviek, puzzle, hádanky, čítanie kníh, novín a časopisov. Vhodné je i pozeranie starých fotografií, spomínanie na ľudí. Senior by nemal byť izolovaný, preto je dobré, ak sa stretáva s rodinou a rovesníkmi. Pri fyzickej aktivite sa však senior s Parkinsonovou, či Alzheimerovou chorobou pomerne rýchlo unaví a môže byť podráždený. Pokiaľ to stav dovolí, môžete sa spoločne zúčastniť aj na rôznych vystúpeniach tanečných a speváckych súborov, dychovej hudby, odborných prednášok a besied, predstavení detí z materských a základných škôl, osláv jubilantov a podobne.

Čo v prípade imobilných seniorov s dobrou psychickou kondíciou?

Nemobilným seniorom bez psychických porúch je potrebné sa snažiť vyplniť voľný čas aj napriek tomu, že ich schopnosť pohybu je obmedzená. Môžu sa zapájať do rôznych aktivít, ktoré sú nenáročné na pohyb ako čítanie, pozeranie televízie a počúvanie rozhlasu, spoločenské a kartové hry, lúštenie krížoviek. Mnohé seniorky, kým im to zdravotný stav dovoľoval, rady varili a piekli. Je vhodné sa opýtať, aké jedlá radi varia a navrhnite, že sa ich môžete podľa ich inštrukcií naučiť pripravovať, prípadne ich pripraviť spoločne. Rovnako to môžete vyskúšať aj s ručnými prácami. Tým, že vás senior bude usmerňovať a niečo učiť, nadobúda pocit, že je stále prospešný. Ak to zdravotný stav seniora dovoľuje, môžete ho s pomocou vozíka zobrať na prechádzku alebo navštíviť príbuzných a priateľov. Občasná zmena prostredia a kontakt s ľuďmi sú pre seniorov veľmi prospešné.

Aké voľnočasové aktivity sa odporúčajú imobilným seniorom so zhoršenou psychickou kondíciou?

Nemobilný senior so psychickými poruchami ako demencia, Parkinsova a Alzheimerova choroba má pochopiteľne najmenej možností ako tráviť voľný čas. Rady, ako im vyplniť voľný čas si môžete vyhľadať aj na webovej stránke solidcare.sk. Opäť je treba zamerať sa na precvičovanie rozumových schopností. Vhodné je pozeranie fotografií, čítanie novín, kníh a časopisov. V prípade, ak to pacient nezvláda, môže mu čítať opatrovateľka, alebo rodinný príslušník. Starší ľudia radi pozerajú televíziu, či počúvajú rozhlas. Snažte sa rozprávať o filmoch, seriáloch, či správach, ktoré ste videli v televízii alebo počuli v rozhlase. Taktiež je možné ísť s pomocou vozíka na prechádzku, čerstvý vzduch seniorovi určite prospeje. Väčšina aktivít v tomto prípade záleží od toho, do akej miery je pacient imobilný a ako veľmi je postihnutý jeho intelekt. Vždy sa však snažte pacientovi vyplniť čas a motivovať ho k nejakej činnosti. Ničnerobenie a nuda napomáhajú k zhoršovaniu choroby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starecká demencia #voľný čas seniorov #aktívny senior