Opatrovateľská služba: Bude dostupná pre všetkých?

V každej rodine žije senior, ktorý skôr či neskôr bude odkázaný na nejaký druh sociálnej služby. Európa, a teda aj Slovensko, starne. Fakt, o ktorom vie väčšina z nás. Skutočnosť, ktorú si však uvedomuje málokto, je, že čím bude populácia staršia, tým viac ľudí bude potrebovať napríklad opatrovateľku pre nesebestačnosť.

17.02.2020 10:00
dôchodkyňa, sestrička, pomoc, opatrovanie Foto:
Terénne opatrovateľské služby v domácom prostredí klientov sú dlhodobo veľmi žiadané, ale v mnohých regiónoch nedostatočné.
debata (3)

Čo vlastne je nesebestačnosť? Ide o odkázanosť na pomoc iných pri základných činnostiach, ako je stravovanie, základné telesné potreby, hygiena, obliekanie a vyzliekanie, pohyb, orientácia v priestore a liečebný režim. Podľa schopnosti človeka vykonávať tieto činnosti je potom zaradený do jedného zo šiestich stupňov odkázanosti na pomoc, a teda buď bude potrebovať opatrovateľku, alebo umiestnenie v domove sociálnych služieb.

Terénne opatrovateľské služby v domácom prostredí klientov sú dlhodobo veľmi žiadané, ale v mnohých regiónoch nedostatočné. „Rezort práce vyčlenil prostriedky vo výške viac ako 156 miliónov eur na sociálne služby. Situácia si vyžiadala pozornosť štátu napriek faktu, že poskytovanie opatrovateľských služieb patrí do výlučnej kompetencie obcí a miest,“ konštatoval minister práce Ján Richter.

Ak už teda nedokážete svojmu príbuznému poskytnúť potrebnú starostlivosť, požiadajte obec alebo mesto o opatrovateľskú službu doma. Je to sociálna služba poskytovaná osobe, ktorá je odkázaná na dohľad alebo pomoc inej osoby. Stupeň odkázanosti sa určuje na základe posudku, pričom žiadateľ o sociálnu službu je zaradený do jedného zo šiestich stupňov odkázanosti. Aby mal nárok na opatrovateľskú službu, musí dosiahnuť minimálne II. stupeň. Ide o obligatórnu sociálnu službu, ktorú je obec povinná klientovi poskytnúť alebo zabezpečiť, ak je na ňu odkázaný. Zákon pritom ochraňuje klientov s nízkymi príjmami pred úhradou neprimeranou ich príjmu a majetku a pokiaľ nemá dostatočný príjem, neplatí žiadnu úhradu alebo platí len časť nákladov. Po zaplatení úhrady musí totiž jej prijímateľovi zostať minimálne 1,65-násobok sumy životného minima, teda 346,80 eura.

Pomôcť by mal aj Národný projekt Podpora rozvoja a dostupnosti terénnej opatrovateľskej služby, ktorým chce rezort práce docieliť, aby čo najviac odkázaných ľudí zotrvávalo v domácom prostredí. „A to aj v tých malých obciach, ktoré túto sociálnu službu práve pre nedostatok financií neposkytujú. Prax totiž ukázala, že z celkového počtu 1 890 obcí do tisíc obyvateľov má opatrovateľskú službu iba 351 z nich. To predstavuje len 18,6 %,“ povedal minister. Hlavným cieľom je teda zvýšenie dostupnosti a komfortu terénnej opatrovateľskej služby pre občanov s ťažkým zdravotným postihnutím, s nepriaznivým zdravotným stavom a pre seniorov.

„Som rád, že sa podarilo zrealizovať projekt aj v malých obciach, pre ktoré bolo opatrovanie v domácom prostredí veľkým problémom. Domáce prostredie je predsa len pre mnohých tou najlepšou alternatívou. Odkázaní ľudia si to bezpochyby zaslúžia,“ dodal Richter. Suma vyčlenená na projekt je takmer päť miliónov eur s predpokladanou možnosťou čerpania finančných prostriedkov do mája 2021. Žiadatelia dostanú finančnú podporu na mzdy opatrovateliek vo výške 570 eur na jedno pracovné miesto na plný pracovný úväzok. Obec môže využiť i možnosť finančnej podpory pre maximálne dve pracovné miesta. Pripúšťa sa aj kombinácia polovičných pracovných úväzkov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok na opatrovanie #nesebestačnosť #opatrovateľské služby