Ktorá bylina zlepšuje pamäť u seniorov?

Sviežu myseľ sľubuje zázračná bylina, ktorá sa už od čias staroveku používa na liečbu viacerých zdravotných problémov. Rozmarín sa tentoraz stal cieľom výskumu viacerých vedcov, ktorí zhodne tvrdia – táto bylina zlepšuje pamäť.

16.02.2020 06:00
rozmarín, bylinky, korenie Foto:
Látky obsiahnuté v rozmaríne bránia rozkladu chemických prenášačov vzruchov, ktoré udržiavajú mozog v dobrej kondícii.
debata

Nakopne mozog

Podľa nedávnej štúdie sa spomínaná voňavá rastlina dokáže podpísať až pod 75 % zlepšenie pamäti. V tomto prípade nie je ani potrebné ju konzumovať v podobe čaju alebo ochucovať ňou jedlo. Plný účinok zlepšenia kognitívnych funkcií nastáva už pri pravidelnom privoniavaní si k rozmarínu.

Dôvodom povzbudenia mozgu je predovšetkým látka zvaná eukalyptol, ktorá sa nachádza v hojnom množstve v tejto rastline. Vedci presviedčajú, že eukalyptol pomáha najmä starším ľuďom. Výsledky výskumov boli v tomto prípade jednoznačné. Skúmaná vzorka hlásila väčšinou lepšiu kvalitu mentálnych funkcií, teda svižnejšiu dlhodobú i krátkodobú pamäť.

Výsledky výskumu potešili

Na výskume sa zúčastnilo vyše šesťdesiat ľudí. Vedci im podávali rozmarínový éterický olej. Výskumnú vzorku rozdelili do dvoch skupín, pričom v prvej miestnosti sa do vzduchu rozprášila rozmarínová esencia a druhá miestnosť zostala len s neutrálnou vôňou vzduchu. Zaujímavý výskum priniesol neobyčajné výsledky. U ľudí, ktorí boli v miestnosti s rozmarínovou arómou sa zlepšila pamäť o 60 – 75 % oproti ľuďom z miestnosti, kde sa nepoužila žiadna vôňa. Vedci sa nechali počuť, že účinok rozmarínu je v takýchto prípadoch rýchly, pretože éterické oleje obsahujú terpény, ktoré umožňujú rýchlejšie vstúpiť aktívnym látkam do krvného obehu.

Dlhšie uchová spomienky

Spomínaný eukalyptol zohráva dôležitú úlohu aj pri obnovovaní a zachovávaní spomienok. Rozmarín účinkuje priamo proti starnutiu a poškodeniu mozgu. I keď sa niektoré výpadky pamäti považujú za typické pre vyšší vek, iné dokážu obmedzovať každodenné fungovanie seniorov. Zázračná rastlinka spomaľuje starnutie mozgových buniek tým, že zvyšuje prietok krvi do mozgu, čím sa do tohto orgánu centrálnej nervovej sústavy dostáva viacej kyslíka a živín.

Zaberie aj proti starnutiu

Eukalyptol nie je jediná látka, ktorou sa pýši rozmarín. Nachádzajú sa v ňom aj vyššie množstvá kyseliny karnosovej. Zaujímavá zlúčenina pomáha odstraňovať poškodenie mozgu, ktoré spôsobili voľné radikály. O voľných radikáloch je známe, že v ľudskom tele vyvolávajú takzvaný oxidačný stres, čo vedie k vzniku nádorových ochorení a predčasnému starnutiu buniek. Látky obsiahnuté v rozmaríne bránia rozkladu chemických prenášačov vzruchov, ktoré udržiavajú mozog v dobrej kondícii. Rozmarín teda bráni rozpadu acetylcholínu, ktorý chráni najmä bunky zodpovedné za uvažovanie a pamäť.

Video
Tenký, mäkký, slaný koláčik, z ktorého si môžete odtrhávať rukami!

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cesnakový trhací chlebík na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamäť #rozmarín