Folkloristi radia seniorom: Kto tancuje, nemôže byť chorý

Ľudový tanec, spev a kroje sú artefakty, ktoré málokoho môžu nechať ľahostajnými. Keď sa oblečiete do kroja, akoby ste rozkvitli. Aj týmito slovami približuje Folklórny súbor Senior Vršatec svoje takmer dvadsaťročné pôsobenie na slovenskej scéne.

01.03.2020 06:00
Súbor Vršatec Foto:
Už takmer dvadsať rokov rozveseľuje súbor Vršatec ľudí po celom Slovensku, ale aj v zahraničí.
debata

Tešia ľudí doma i v zahraničí

Folklórny súbor Senior Vršatec z Dubnice nad Váhom vznikol v októbri 2002. Podnetom pre jeho vznik boli oslavy 50. výročia založenia známeho rovnomenného súboru. Vedenie Vršatca požiadalo svojich bývalých členov, či by „neoprášili“ niekoľko starých tancov. Urobili to s nadšením, nacvičili hneď tri tance a publikum ich prijalo s uznaním. Tak sa pod vedením Štefana Bullu sformoval Senior Vršatec.

Jeho zloženie sa rokmi dopĺňalo a menilo. Dnes z jeho zakladajúcich členov v súbore pôsobia Karol Valjent a Oľga Korcová. Súbor mal pri svojom vzniku 22 členov, dnes ich má o štyroch viac, pričom sa skladá z troch zložiek: tanečnej, speváckej a hudobnej. Okrem tancov z viacerých regiónov Slovenska v rôznorodých krojoch je súčasťou programu súboru aj ľudová hudba a tiež vystúpenia spevákov a heligonkárov.

Každý má obľúbený tanec

Súbor Senior Vršatec má vo svojom repertoári tance a spevy z trenčianskeho regiónu, z Pobebravia, Horehronia a Zemplína. „Začíname tiež pripravovať tance a spevy z Terchovej. Ťažko povedať, či nám je niektorý región osobitne srdcu blízky. Sme samozrejme trenčianski lokálpatrioti, ale páči sa nám práve rôznorodosť nášho repertoáru a môžeme povedať, že každý z členov má svoj obľúbený tanec,“ hovorí pre Pravdu vedúci folklórneho súboru a predseda občianskeho združenia Senior Vršatec Ľubomír Blaškovič.

Žijú v rodinnej pohode

Členovia súboru absolvovali počas osemnástich rokov svojej existencie stovky vystúpení na festivaloch, firemných podujatiach, kultúrno-spoločenských akciách regiónu, rôznych miest a obcí, v domovoch seniorov či v kúpeľných domoch. Na každé vystúpenie sa snažia starostlivo pripraviť a vďaka vedeniu mesta Dubnica nad Váhom a oddelenia kultúry majú v kultúrnom dome svoju klubovňu a priestory pre uloženie a uskladnenie krojov, či priestory na nácviky a, samozrejme, javisko.

„Môžeme povedať, že v kolektíve panuje rodinná atmosféra. Pripomínajú sa životné jubileá, narodenia vnúčat, a čo je zvláštne a pre seniorov netypické, málokedy sa riešia choroby. Ten, kto dvakrát do týždňa dve hodiny tancuje, predsa nemôže byť chorý,“ podotýka s úsmevom.

Už takmer dvadsať rokov rozveseľuje súbor... Foto: Archív FS Senior Vršatec
súbor Vršatec Už takmer dvadsať rokov rozveseľuje súbor Vršatec ľudí po celom Slovensku, ale aj v zahraničí. Najstarší člen má 87 rokov.

Ľudový tanec rozvíja aj duševné zdravie

Láska k folklóru sa prejavila u každého člena rôzne. Niektorí pôsobili v mladosti vo Folklórnom súbore Vršatec pod vedením Mikuláša Senku, ale v súbore sú aj členovia, ktorí začali s folklórom až v seniorskom veku. „Sme presvedčení, že láska k folklóru naozaj nepozná hranice a držíme sa hesla, kým žiješ tancuj. Dokazujú to aj naši najstarší tanečníci,“ rozpráva Ľubomír Blaškovič.

Medzi najstarších členov patria Olinka Korcová, ktorá v tomto roku oslávi 76 rokov a Karol Valjent bude mať úctyhodných 87 rokov. Najmladšieho člena súboru majú v ľudovej hudbe. Primáš Alex Behanec má „len“ 44 rokov. „Folklór to je povedané slovami básnika „túžba živá po kráse“. Ľudový tanec, spev, kroj sú artefakty, ktoré málokoho môžu nechať ľahostajnými. Kolegyňa Majka to vyjadrila presne hovoriac, že keď sa oblečie do kroja, akoby rozkvitla. Zároveň je to niečo naše, írečité, slovenské. Venovať sa ľudovému tancu znamená harmonicky rozvíjať dušu i telo, čiže robiť niečo pre svoje zdravie a duševnú pohodu. Je to záľuba, ktorá vám prinesie veľa dobrých priateľov a nezabudnuteľných zážitkov,“ dodáva šéf združenia.

Pochvaľujú si ich cudzinci

Folklórny súbor Vršatec vystupuje minimálne raz do mesiaca, vo vianočnom období a počas fašiangov o čosi častejšie. Zo zahraničných destinácií súbor opakovane vystupuje v Česku, v Chorvátsku a naposledy hviezdil na festivale v Čiernej Hore. Členovia súboru sa tešia oceneniu od slovanského publika, ktorý prijíma folklór spontánne a s nadšením.

„V Čiernej Hore nás zastavovali domáci, ktorí obdivovali naše kroje a chceli sa s nami fotiť. O tom, že kroj naozaj mení človeka, nás presvedčila príhoda, keď sa obecenstvo pýtalo na tie mladé „kočky“ z posledného tanca. Museli sme im vysvetliť, že sú to stále tie isté dievčatá vo veku ich babičiek, len v pestrejších krojoch a v temperamentnejšom tanci. Pretože súbor opakovane vystupuje pre nemeckých hostí v kúpeľných domoch v Trenčianskych Tepliciach v období Vianoc a Veľkej noci, môžeme posúdiť aj reakcie nemeckých divákov. Tí sú spočiatku rezervovanejší, ale postupne “ožívajú“ a nakoniec sa dožadujú prídavkov,“ uzatvára pre Pravdu Ľubomír Blaškovič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #folklórne súbory