Prečo ohrozuje seniorov chabý pitný režim?

Chronická dehydratácia nastáva v prípade, ak ľudský organizmus stráca viac tekutín ako dokáže prijať. Riziku tohto problému sú vystavení nielen ťažko pracujúci ľudia, športovci, ale v neposlednom rade aj seniori. Strata tekutín prechádza do dlhodobého, chronického stavu a ohrozuje život a zdravie aj starších ľudí.

08.03.2020 06:00
voda, kvapka, piť, pitný režim Foto:
Približne 60 % tela dospelého človeka tvorí voda, pričom krv obsahuje až 90 % vody.
debata

Smäd, bolesti a strata pamäti

Každý, koho trápi chronická dehydratácia, môže mať bolesti hlavy, poruchy sústredenia, niekedy aj straty krátkodobej pamäti. Základným príznakom tohto stavu je smäd, ktorý signalizuje, že v ľudskom tele je príliš málo tekutín. Sprievodným javom je tiež tmavší moč, únava, svalová slabosť a kŕče. Starší ľudia, ktorí sú náchylnejší na chronickú dehydratáciu, majú problémy s pravidelným vyprázdňovaním, trápi ich zápcha. Uvedený stav sa dokáže podpísať aj na stave pokožky, ktorá je šupinatá a suchá. Objavujú sa tiež problémy s obličkami, poruchami srdcovej činnosti a tráviaceho traktu.

Doplňte si tekutiny i minerály

K základným príčinám vzniku chronickej dehydratácie patrí nedostatočný príjem tekutín, nízka konzumácia ovocia, zeleniny, ale tiež nadmerné potenie a pohybovanie sa v nevetraných a teplých miestnostiach. Dehydratácia nastáva u niektorých ľudí už pri strate 3 % telesnej hmotnosti. Silný pokles tekutín sa pohybuje na úrovni 6 – 10 % straty telesnej hmotnosti z dôvodu nedostatku tekutín v ľudskom tele. Okrem vody sa z tela vylučuje aj celý rad látok, ktoré sa nazývajú elektrolyty. Ide predovšetkým o minerálne látky sodík, draslík, horčík a vápnik. Sodík a draslík sú potrebné pre normálne funkcie srdca. Magnézium a vápnik zabraňujú svalovým kŕčom.

Potrebná pre kĺby i chrbát

Približne 60 % tela dospelého človeka tvorí voda, pričom krv obsahuje až 90 % vody. Spomínaná tekutina je potrebná u seniorov pri zvlhčovaní chrupaviek, ktoré sa nachádzajú v kĺboch a v chrbtici, kde je približne 80 % vody. Pri dlhodobej dehydratácii dochádza k problémom s kĺbmi, ktoré ťažšie odolávajú nárazom, čo vedie k nepríjemným bolestiam. Voda zlepšuje tvorbu slín, ktoré pomáhajú pri trávení a udržiavaní vlhkosti v ústach, nose a očiach. Týmto sa zabráni treniu a poškodeniu spomínaných telesných orgánov.

Pomôže i mozgu

Pretože je krv tvorená z väčšej časti vodou, jej pitie je dôležité aj pri zásobovaní tela kyslíkom. Krv prenáša kyslík do všetkých telesných orgánov ľudského tela. Dehydratácia tiež môže ovplyvniť štruktúru a funkciu mozgu. Podieľa sa na produkcii hormónov, ktoré pomáhajú pri prenášaní nervových signálov v rámci celého tela. Dlhodobá dehydratácia tak môže viesť k problémom s myslením a pamäťou.

Aj viac ako 2 litre vody denne

Množstvo vody s pribúdajúcim vekom v tele klesá. Do dosiahnutia osemdesiatky poklesne v tele až o 20 %. U starších ľudí sa tiež znižuje pocit smädu a obličky majú problémy so zadržiavaním vody v tele. K dehydratácii prispievajú tiež ďalšie chronické ochorenia akými sú cukrovka, demencia, problémy s obličkami. Odpoveď na otázku, koľko tekutín denne je potrebné vypiť, nie je až taká jednoznačná. Zatiaľ čo sa vo všeobecnosti odporúča vypiť dva litre tekutín denne, v niektorých prípadoch sa môže zvýšiť spotreba tekutín až o polovicu, a to pri väčšej fyzickej námahe, pri chorobách či počas pobytu v rozohriatych miestnostiach.

[* video=„7a64307e-9b4b-40c4–8df3-e771d4d97209“ | typ=„tvpravda“ | ratio=„16by9“ | popisok="Známa hlásateľka Nora Beňačková pripravuje veľmi chutný recept zo zdravého králičieho mäsa.* V netradičnej kombinácii s gaštanmi poteší aj tých najväčších gurmánov a osloví aj tých, ktorí preferujú zdravú stravu, vhodnú aj pre deti. " *]

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #dehydratácia #príjem tekutín