Ktoré choroby viac udrú na mužov a ktoré na ženy?

Vo vyššom veku sa majte na pozore. Choroby srdca, rakovina či výskyt samovrážd sa objavuje síce u obidvoch pohlaví, nie však v rovnakom pomere. Ktoré choroby ohrozujú viac mužov a ktoré viac staršie dámy?

15.03.2020 06:00
dúchodcovia, seniori, zdravotné pomôcky Foto:
Medzi rizikové faktory, ktoré ohrozujú srdce patrí vyšší vek, rodinná anamnéza, sedavý spôsob života, fajčenie, cukrovka, obezita, vysoký cholesterol a krvný tlak.
debata

Keď srdce bije na poplach

Hoci srdcové ochorenia zabíjajú obidve pohlavia, vyšší výskyt týchto ochorení je predsa len u mužov. V Spojených štátoch amerických predstavujú takmer 25 % zo všetkých chorôb. Dôvodom vysokej úmrtnosti je často aj oneskorené odhalenie problémov, ktoré súvisia so zdravím srdca. U žien by sa preto nemali podceňovať bolesti v ramenách, čeľustiach, ďalej nevoľnosť a dýchavičnosť. Ochoreniami srdca trpí každý štvrtý muž, pričom spomínané ťažkosti sa začínajú u tohto pohlavia objavovať o desať rokov skôr než u žien. Z tohto dôvodu zostáva u mužov menší časový priestor na prípadnú prevenciu. Medzi rizikové faktory, ktoré ohrozujú srdce patrí vyšší vek, rodinná anamnéza, sedavý spôsob života, fajčenie, cukrovka, obezita, vysoký cholesterol a krvný tlak.

Rakovina si vyberá aj podľa pohlavia

Pre nežnejšiu polovičku ľudstva sú typické niektoré druhy rakoviny. Zaraďujeme sem rakovinu prsníka, vaječníkov, maternice, hrubého čreva, pankreasu a pľúc. Po chorobách srdca ide o druhú najčastejšiu chorobu u žien. Podľa Centra pre rakovinu v New Yorku sú ženy náchylné aj na rozvoj nádorových ochorení pľúc, pokiaľ fajčia. A to dokonca častejšie než muži fajčiari. Vedecké výskumy však poukazujú na to, že muži sú päťkrát viac náchylnejší na fajčenie ako ženy, čím sa u nich automaticky zvyšuje riziko spomínaného ochorenia. V dôsledku fajčenia sú u mužov typické tiež nádorové choroby úst, nosa, krku, pečene, žalúdka a obličiek.

Migréna vytrápi najmä ženy

Približne štvrtina ľudí trpí počas života nejakým druhom bolesti hlavy. Súborom vážnych bolestí hlavy, ktorému sa hovorí migréna, trpia viac ženy ako muži. Medzinárodné spoločnosti zaoberajúce sa týmto problémom tvrdia, že pomer žien a mužov k tomuto ochoreniu je 3:1. Podľa vedeckých výskumov sú ženy geneticky náchylnejšie na migrénu, pričom táto choroba tiež súvisí s jej výskytom v rodinnej anamnéze.

Na život si siahajú najmä muži

Samovražda postihuje obidve pohlavia, ale nie rovnako. Podľa slovenských štatistík sa v sledovanom období od roku 2001 – 2018 podieľali na úmrtnosti v dôsledku siahnutia si na vlastný život najmä muži, a to viac ako v 80 % prípadov. Pod samovražedné správanie sa najčastejšie podpisuje depresia. Odborníci varujú, že viac ako 90 % ľudí, ktorí spáchali samovraždu pred tým trpeli na depresívnu poruchu. Medzi rizikové faktory tejto psychickej choroby patrí výskyt depresie v rodinnej anamnéze, iná psychická porucha, zneužívanie návykových látok, chronické ochorenia. Zo štatistického hľadiska si na život na Slovensku siahajú najmä muži vo veku 50 – 59 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #samovražda #migréna #srdcovo-cievne ochorenia #onkologické ochorenia