Ako si umývať ruky a ako nasadiť rúško? Čo robiť a nerobiť v domácej izolácii?

Ako si správne umývať ruky a ako treba používať ochranné rúška, aby ste sa nenakazili?

27.03.2020 00:10
izolácia, dôchodkyňa, doma, videohovor, doktorka Foto:
Obmedzte kontakty s inými osobami, neprijímajte návštevy a nechoďte na návštevy.
debata

Nákupy si skúste zorganizovať s pomocou priateľov, rodiny či blízkych a poproste ich, aby vám ich nechali pred dverami alebo na inom určenom mieste, prípadne, ak sa dá, využite službu dovozu potravín do domácnosti. Ak to nie je možné, choďte do obchodu v čase, keď tam nie je veľa ľudí a zoznam vecí si pripravte dopredu, aby ste pri nákupe strávili čo najmenej času.

Prevenciou proti vírusovému ochoreniu je najmä dôsledné umývanie rúk dezinfekčným mydlom a časté, nárazové vetranie miestností. Kľučky, povrchy a predmety, ktoré bežne používate, dezinfikujte častejšie prípravkami s obsahom chlóru alebo alkoholu. Používajte jednorazové papierové a vlhčené utierky, každý člen rodiny má mať svoj vlastný uterák. Rovnako vlastný tanier, poháre či príbor. Ideálnym riešením pre člena rodiny, ktorý prišiel zo zahraničia, je samostatná izba a minimálne kontakty s ostatnými. Ak to aj nie je možné, každý člen rodiny by mal urobiť maximum pre to, aby k prípadnému prenosu ochorenia neprišlo.

Počas domácej izolácie:

  • sledujte svoj zdravotný stav
  • ak sa u vás objaví aspoň jeden z príznakov ako horúčka, kašeľ, dýchavičnosť, hneď kontaktujte telefonicky svojho ošetrujúceho lekára aj príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a dohodnite sa na odbere biologického materiálu
  • obmedzte kontakty s inými osobami, neprijímajte návštevy a nechoďte na návštevy
  • necestujte
  • vykonávajte iba takú pracovnú činnosť, ktorú môžete robiť v mieste izolácie
  • zdržte sa akýchkoľvek činností mimo miesta
Zdroj: www.uvzsr.sk

VIDEO: Ako sa správne umývajú ruky? Pozrite si rady epidemiologičky, profesorky Zuzany Krištúfkovej.

Video

Otázky a odpovede o umývaní rúk

Prečo by som mal použiť mydlo a vodu?

Počas dňa sa môžu na vaše ruky a veci, ktorých sa dotýkate, dostať choroboplodné vírusy, baktérie či mikróby. Špinavé ruky je najlepšie umyť mydlom a vodou. Odstránite tak všetky nečistoty, patogény alebo chemikálie, ktoré sa na nich nachádzajú.

Treba si ruky umývať teplou či studenou vodou a aké mydlo použiť – tuhé či tekuté?

Pokiaľ je voda čistá, na jej teplote nezáleží. Mydlá sú vhodné obe.

Použiť treba uterák alebo suchý vzduch?

Oba spôsoby sušenia rúk sú v poriadku. Ak používate uterák, uistite sa, že je čistý a suchý.

Musí byť mydlo antibakteriálne?

Nie. Obyčajné mydlo a voda stačia.

Čo ak nemám mydlo, ale mám prístup k tečúcej vode?

Umývanie rúk mydlom je efektívnejšie. Ak ho však nemáte, umyte si ruky trením o seba v rôznych uhloch pod tečúcou vodou. Následne si ich osušte čistým uterákom alebo pod sušičom. Ak vaše ruky nie sú viditeľne znečistené, môžete použiť dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu (aspoň 60 %). Toto riešenie využívate iba v prípade, ak nemáte k dispozícii vodu a mydlo.

Prečo je mydlo lepšie ako dezinfekčný gél?

Dezinfekčný gél na báze alkoholu môže vysušiť pokožku. Suchá pokožka môže popraskať a vytvoria sa mikrotrhliny. Tie sú vstupnou bránou pre nákazy.

Je nutné si umývať špinu pod nechtami?

Áno, choroboplodné zárodky sa rady ukrývajú aj pod nechtami.

Mali by sme používať papierovú vreckovku pri otváraní dverí, či splachovaní na verejných toaletách?

Neexistuje mnoho vedeckých dôkazov, ktoré by jasne odpovedali. Ak sa ale budete cítiť bezpečnejšie, môžete použiť papierovú vreckovku na splachovanie či otváranie dverí.

Čo ak nemám mydlo a vodu na umytie rúk?

Ak nemáte mydlo a vodu, použite dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu, ktorý obsahuje aspoň 60 % alkoholu. Takéto prostriedky dokážu rýchlo zabiť takmer všetky typy baktérií a vírusov. Nedokážu však zničiť niektoré baktérie a vírusy, ktoré spôsobujú hnačku. Ruky si umývajte, ideálne mydlom a vodou, po každom použití toalety alebo pred jedlom.

Ako dlho si mám o seba trieť namydlené ruky?

Ruky si umývajte mydlom najmenej 20 sekúnd.

Opatrenia, ktoré by ste mali dodržiavať

Nedotýkajte sa tváre (očí, úst, nosa) neumytými rukami.

Umývajte si ruky mydlom a vodou najmenej 40 sekúnd. Ak nemáte mydlo a vodu, použite dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu.

Keď kašlete a kýchate, zakrývajte si nos a ústa vreckovkou, ktorú potom zahoďte. Ak nemáte vreckovku, použite vnútornú stranu ohnutého lakťa.

Vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky nádchy alebo chrípky, kašľú alebo kýchajú.

Dezinfikujte povrchy v domácnosti, mobily, tablety či povrchy, ktorých sa dotýka viacero ľudí (kľučky, vypínače, tlačidlá vo výťahoch…).

Ochranné rúško sa odporúča nosiť vždy, keď ste v kontakte s ľuďmi, od ktorých by ste sa potenciálne mohli nakaziť alebo ktorých by ste vy potenciálne mohli nakaziť. Inkubačná lehota, teda čas od nakazenia koronavírusom do prepuknutia ochorenia COVID-19 je 2 až 14 dní. Aj keď sa v tomto období príznaky neprejavujú, nakazená osoba môže infekciu šíriť. V tejto fáze epidémie urobíte najlepšie, ak budete seba a svoje okolie chrániť tak, ako keby ste infekciu mali.

Používanie ochranného rúška

Kedy používať rúško?

  • Rúško sa odporúča nosiť vždy, keď ste v kontakte s ľuďmi, od ktorých by ste sa potenciálne mohli nakaziť alebo ktorých by ste vy potenciálne mohli nakaziť. Inkubačná lehota, teda čas od nakazenia koronavírusom do prepuknutia ochorenia COVID-19 je 2 až 14 dní. Aj keď sa v tomto období príznaky neprejavujú, nakazená osoba môže infekciu šíriť. V tejto fáze epidémie urobíte najlepšie, ak budete seba a svoje okolie chrániť tak, ako keby ste infekciu mali.
  • Rúško potrebujete nosiť určite, ak sa staráte o osobu, u ktorej je podozrenie na infekciu koronavírusom.

Koho mám považovať za osobu s podozrením?

  • Pacient s akútnou infekciou dýchacích ciest, (náhly nástup aspoň jedného z týchto príznakov: kašeľ, horúčka, dýchavičnosť), ktorý bol počas 14 dní pred objavením sa príznakov v krajine, kde je potvrdený výskyt koronavírusu; alebo
  • Pacient s akútnou infekciou dýchacích ciest, ktorý bol počas 14 dní pred objavením sa príznakov vo fyzickom kontakte s potvrdeným alebo pravdepodobným prípadom COVID-19; alebo
  • Pacient so závažnou akútnou respiračnou infekciou (horúčka a aspoň jeden príznak respiračného ochorenia – napr. kašeľ', dýchavičnosť') a vyžadujúci hospitalizáciu.

Kedy mám ešte rúško nosiť?

Noste rúško, ak kašlete alebo kýchate.

Stačí mať rúško?

Rúška sú účinné, iba ak sa používajú v kombinácii s častým umývaním rúk mydlom a vodou alebo dezinfekčným prostriedkom na báze alkoholu. Ak používate rúško, je potrebné používať ho správne a následne ho správne znehodnotiť.

Ako sa rúško správne používa?

Predtým, ako si rúško nasadíte, umyte si ruky mydlom a vodou alebo si ich vydezinfikujte prostriedkom na báze alkoholu.

Ako si ho správne nasadím?

Prekryte si ústa a nos rúškom a uistite sa, že medzi vašou tvárou a rúškom nie sú žiadne medzery.

Môžem sa rúška dotýkať?

Kým máte rúško nasadené na tvári, nedotýkajte sa ho. Ak sa ho dotknete, umyte si ruky mydlom a vodou alebo si ich vydezinfikujte.

Kedy mám rúško vymeniť?

Akonáhle je rúško vlhké, vymeňte ho za nové. Nepoužívajte opakovane rúška, ktoré sú určené na jednorazové použitie.

Ako ho mám správne znehodnotiť?

Pri skladaní rúška z tváre sa nedotknite prednej časti rúška, chyťte ho za upínacie časti vzadu na hlave. Použité jednorazové rúško okamžite zahoďte do uzavretej nádoby. Umyte si ruky mydlom a vodou alebo si ich vydezinfikujte prostriedkom na báze alkoholu.

Zdroj: WHO

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umývanie rúk #koronavírus #Covid-19 #ochranné rúška #preventívne opatrenia