Dobrovoľníci budú roznášať jedlo a lieky seniorom

V bratislavskej mestskej časti Karlova Ves budú dobrovoľníci z pre koronavírus roznášať potraviny a lieky seniorom, ktorí o to požiadajú. V súčasnosti sa na tamojšom miestnom úrade hľadajú posily na pomoc starším ľuďom.

30.03.2020 08:00
debata

Zostaňte radšej doma

Z dôvodu ohrozenia ľudí vo vyššom veku ochorením COVID-19 Karlova Ves upozorňuje ľudí nad šesťdesiat rokov, ktorých trápia kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, chronické ochorenia dýchacích ciest, vysoký krvný tlak, rakovina, aby sa vyhýbali kontaktu s osobami, ktoré majú príznaky choroby spôsobenej koronavírusom. Pozor si treba obzvlášť dávať pri ľuďoch s kašľom, kýchaním a zvýšenou teplotou. Starší obyvatelia by sa mali tiež vyhýbať spoločenským, kultúrnym a športovým podujatiam s väčším počtom účastníkov vrátane bohoslužieb. Pri osobnom stretnutí je potrebné používať ochranné rúška a nepodávať si ruky. Seniorom by mali nosiť jedlo a lieky ich príbuzní.

Kto žiada o potraviny a lieky?

V Karlovej Vsi žije v súčasnosti takmer šesťtisíc seniorov. Podľa hovorcu Karlovej Vsi Branislava Heldesa o dovoz potravín a liekov miestny úrad aktuálne žiadajú Karlovešťania vo veku od 60 do 88 rokov. Dovoz zabezpečia dobrovoľníci. „Uplynulý týždeň sme sa sústredili na vytvorenie databázy dobrovoľníkov. V súčasnosti sa celý systém nastavuje, robíme zoznamy zamestnancov, ktorí budú prijímať objednávky. Pripravujeme manuály pre telefonistov aj dobrovoľníkov. Následne zriadime tzv. call centrum, kde nám budú seniori nahlasovať nákupné zoznamy. Koordinátori ich s pomocou mobilnej aplikácie spárujú s dostupnými dobrovoľníkmi,“ vysvetľuje pre Pravdu hovorca Karlovej Vsi.

Dobrovoľníci sa môžu prihlásiť

Dobrovoľníci budú dostávať nákupné zoznamy pre lepšiu prehľadnosť aj e-mailom. Rovnako budú vybavení preukazmi, ochrannými pomôckami a zošitmi, v ktorých si budú viesť presné záznamy o použitých financiách. Forma samotnej platby sa v súčasnosti dolaďuje. „Seniori nebudú kontaktovať dobrovoľníkov. Všetko bude manažovať koordinátor, aby v tom bol systém. Dobrovoľníci musia byť zdraví a nesmú byť v karanténe. Ľudia, ktorí majú záujem stať sa dočasným dobrovoľníkom, nás môžu kontaktovať e-mailom na: prednosta@karlovaves.sk,“ uzatvára Heldes. Karlova Ves prijíma dobrovoľníkov nad osemnásť rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karlova Ves #pomoc seniorom #koronavírus