Karanténa môže byť nezabudnuteľná vďaka rozhovorom so seniormi

Súčasná situácia sa dotýka nás všetkých, no najmä našich rodičov a starých rodičov, ktorí patria do kriticky ohrozenej skupiny. Prežívajú ťažké časy, pretože sú často odlúčení od svojich najbližších, detí a vnúčat a musia karanténu zvládať osamote.

26.04.2020 07:34
manželia, seniori, dôchodcovia Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Skúste vyťažiť z tohto obdobia čo najviac pozitív. Prostredníctvom pravidelných telefonátov či videohovorov so starkými môžete spoznať svojich predkov, to, ako prežívali detstvo, dospievanie či režim, ktorý zažili.

Poučné stretnutia na diaľku

Karanténa od seba oddelila členov rodiny. Dospelé deti nemôžu kvôli bezpečnostným dôvodom navštíviť svojich rodičov a vnúčatá nemôžu vyobjímať babku a dedka.

Pokiaľ majú vaši rodičia či starí rodičia jeden druhého, je to pre nich ľahšie. Môžu s niekým tráviť čas, porozprávať sa, zdieľať svoje radosti aj starosti, no aj tak im chýbajú deti a vnúčatká.

Ak však máte už iba jedného rodiča či starého rodiča, ktorý s vami nebýva v jednej domácnosti, treba na nich v týchto dňoch myslieť intenzívnejšie ako inokedy. Dohodnite sa na pravidelných stretnutiach prostredníctvom telefónov a veľa sa pýtajte.

Seniori vám iste radi rozpovedia ich životný príbeh, ktorý bude ponaučením pre vás, vaše deti aj vnúčatá.

Milé videá od vnúčat pre potešenie

Keďže rodiny sa momentálne nestretávajú osobne a starí rodičia nemôžu šantiť a zabávať sa s vnúčatami, môžete im posielať aspoň milé videá, ktoré starkým spríjemnia dni.

Babka s dedkom sa iste veľmi potešia, zlepšia si deň a zasmejú sa na šibalstvách pojašených drobcov. Čím viac milých a zábavných videí, tým viac radosti pre osamelých starých rodičov. Videá si budú môcť opakovane prehrávať a tešiť sa, že sú ich vnúčatá šťastné, zdravé a aj v karanténe sa majú dobre. O to viac sa potom budú radovať, keď sa opäť osobne stretnete.

Tipy na témy, ktoré môžete rozoberať

Mnohé odpovede vás možno prekvapia, iné šokujú. Doba, v ktorej prežili seniori tie najlepšie roky, bola v mnohom iná a pre mladých ľudí nepochopiteľná. Skúste sa ich opýtať a uvidíte sami.

  1. Ako ste vyrastali? Ako ste chodili do školy? Ako prebiehalo vyučovanie? Chodili ste do školy aj v sobotu? Ako dlho ste študovali? Ako vyzerala vaša desiata alebo obed? Ako ste sa ako deti zabávali? Museli ste aj pracovať či pomáhať doma?
  2. Aké bolo vaše dospievanie? Kedy ste zažili svoju prvú lásku? Pamätáte si ho/ju? Aké to pre vás bolo? Brigádovali ste? Aké bolo štúdium na strednej či vysokej škole?
  3. Aké bolo zoznámenie s babkou/dedkom? Aká bola svadba? Boli ste na svadobnej ceste? Aké bolo vaše prvé spoločné bývanie?
  4. Kedy ste mali deti? Aké bolo ich vychovávanie, keď boli malé? Ako prebiehalo ich dospievanie?
  5. Žili ste počas minulého režimu, aké to bolo? Čo si pamätáte? Ako spomínate na obdobie vojny?
  6. Ako vyzerala vaša dovolenka? Kde ste boli na prvej dovolenke pri mori? Zavárali ste jedlo do pohárov? Nosili ste si ich so sebou?
  7. Ako ste pracovali? Mali ste radi svoju prácu? Koľko ste zarábali v priebehu času? Ako ste trávili svoj voľný čas? Čo vás bavilo?
  8. Ako ste sa postavili k úlohe starej mamy/starého otca?
9 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #koronavírus #Covid-19