Pomôže starším ľuďom pri spánku správna poloha?

Únava, bolesti celého tela, ale aj zhoršený krvný obeh. Zdravie u starších ľudí ovplyvňuje aj správna poloha na lôžku. Driemanie na chrbte, boku či bruchu. Ktorá poloha potlačí zdravotné ťažkosti u seniorov?

01.05.2020 06:00
spánok, posteľ, senior, dôchodca Foto:
Nekvalitný spánok sa premieta najmä u starších generácií do nesprávneho držania tela, bolestí chrbta a krku
debata

Od bolesti chrbta po žalúdočné problémy

Problémy so spánkom súvisia často s tým, akú polohu pri nočnom odpočinku uprednostňujeme. Niet sa čo čudovať, že nekvalitný spánok sa premieta najmä u starších generácií do nesprávneho držania tela, bolestí chrbta a krku. Objavuje sa u nich tiež únava, kŕče v nohách a vo svaloch, zhoršený krvný obeh. Neobchádzajú ich ani bolesti hlavy, pálenie záhy, ale aj tráviace ťažkosti. V danom prípade dokáže spomínané zdravotné problémy odstrániť výber správnej pozície v posteli. Vďaka tejto voľbe dochádza nielen ku kvantitatívne lepšiemu spánku, ale aj jeho prirodzenej dĺžke v rozmedzí 7 – 8 hodín.

Ako pomáha spánok na chrbte

Podľa výskumov spí na chrbte iba 8 % ľudí. Ide pritom o najzdravší spôsob odpočinku. Uvedená poloha uľavuje chrbtici a umožňuje hlave, krku a samotnému chrbtu odpočívať v neutrálnej polohe. Na bežne najviac zaťažované miesta tak nevzniká takmer žiaden tlak, čím sa eliminujú bolesti tela. Tvár otočená k povale sa podpisuje aj pod zmiernenie žalúdočných problémov. Výborným príkladom je potlačenie refluxu. Ak si doprajeme spánok na chrbte, nezabúdajme aj na správny výber vankúša. Ten by mal udržať pozíciu hlavy a aj samotný pažerák o čosi vyššie než je žalúdok. Zvolená poloha zabráni tomu, aby sa žalúdočné kyseliny dostávali smerom k hrdlu. Spánok na chrbte má aj svoje úskalia. Niektorí ľudia môžu mať problémy s tým, že im jazyk zablokuje dýchacie trubice a spôsobí spánkové apnoe.

Odpočívanie ako v lone matky

Využíva ho až 41 % ľudí a ide tak o najobľúbenejšiu polohu pri spaní. Trup je pri tomto spôsobe oddychu pokrčený a nohy pritiahnuté k bruchu. Osvedčila sa najmä poloha na ľavej strane. Zlepšuje krvný obeh a bráni tlaku na pečeň, ktorá sa nachádza v pravej časti brucha. Uloženie do fetálnej pozície zmierňuje chrápanie. Aj takýto spôsob nočného odpočinku má však svoje negatívne stránky. Pri príliš výraznom priťahovaní nôh k bruchu sa môže obmedziť dýchanie do bránice a chrápanie je vtedy výraznejšie. Neodporúča sa tiež ľuďom, ktorí majú problémy s chrbticou a trápi ich artritída. Skvelou pomôckou je držanie tela ďalej od hrude a kolien od brucha. Tlak na chrbát môže zmierniť uloženie vankúša medzi kolená.

Na ktorom boku to je lepšie?

Spanie na boku s narovnaných trupom a nohami. Oceňujú ho najmä ľudia s tráviacimi ťažkosťami, refluxom, bolesťami chrbta a krčnej chrbtice. Tento postoj udržiava voľné dýchacie cesty, čím sa znižuje výskyt chrápania. Spánok na pravom či ľavom boku môže mať viacero nevýhod, ktoré však nesúvisia so zdravotnými ťažkosťami. Keďže polovica tváre tlačí na vankúš, zobúdzať sa môžeme s mierne „pokrčenou“ tvárou.

Spánok na bruchu podráždi nervy

Hoci poloha spánku na bruchu pomáha chrápajúcim, vo všetkých ostatných prípadoch ide o prakticky najhoršiu pozíciu odpočívania na lôžku. Hoci si túto polohu vyberá iba 7 % ľudí, po prebudení môžu očakávať bolesti chrbta a krku. V tejto pozícii je komplikované udržiavať neutrálne postavenie chrbtice. Vyvíja sa tiež vyšší tlak na žalúdok, svaly a kĺby, čo môže viesť k znecitliveniu končatín, mravčeniu, bolestiam nôh a podráždeniu nervov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #polohy spánku #krvný obeh