Francúzsky domov pre seniorov využíva na návštevy špeciálny stan

Jedna z francúzskych firiem prišla s nápadom, ako v čase reštrikcií súvisiacich so šírením koronavírusu zabezpečiť bezpečné stretnutie seniorov s blízkymi.

30.05.2020 11:00
Bubble Tree-EHPAD-a-Bourbourg Foto:
Ilustračné foto.
debata

Návštevy v domove v severofrancúzskom Bourbourgu sa konajú na záhrade v špeciálnom nafukovacom stane, v ktorom môžu ľudia komunikovať cez mäkkú a úplne priehľadnú zástenu, píše agentúra AFP.

Stan pripomínajúci vesmírnu základňu, ktorý skonštruovala spoločnosť BubbleTree, priniesol podľa riaditeľky domova Audrey Bernardovej ľuďom naozajstnú úľavu. Mnoho klientov podľa nej v čase, keď boli izolovaní v izbách a prišli o možnosť priameho kontaktu s rodinou a priateľmi, veľmi trpelo. Niektorí vraj prestali jesť a začalo im byť jedno, či zostanú nažive.

Keď vláda na konci apríla znovu povolila vo veľmi prísnom a obmedzenom režime návštevy, nadácia prevádzkujúca domov pre seniorov najprv kontakty organizovala cez sklenené okná. „Lenže ľudia sa dobre nepočuli a to ich rozčuľovalo. Pri bubline je výhoda, že sa vo vnútri dobre prenáša zvuk, ľudia sa môžu rozprávať, vidia sa bez rúšok a môžu sa takmer dotýkať,“ pochvaľuje si Bernardová. Dokonca videla pár, ktorý sa cez zástenu bozkával.

„Cítiš to tiež? To je fakt niečo, prenáša to aj teplo kože. On by tiež chcel ísť za tebou,“ raduje sa Nathalie Szczepaniaková, ktorej pes Valco sa márne snaží preraziť plastovú stenu, aby mohol vyskočiť na kolená svojmu pánovi. Ten vyzerá, že sa usmieva. „Je to výborné, naozaj skvelé! Joseph si ani nevšimol, že tam ten plast je. A videla som ho usmievať sa, to som nevidela už dlho,“ rozpráva nadšená Szczepaniaková.

Po úplnom vydezinfikovaní priestoru privádza pracovníčka do stanu jedného z ďalších klientov domova, z druhej strany konštrukcie vchádza jeho dcéra a vnučka. Po niekoľkých minútach sa dávajú do spevu.

„Chceli sme vniesť humánny rozmer do úplne nehumánnej situácie, hovorí šéf BubbleTree Pierre-Stéphane Dumas. Štruktúra stanu "zaisťuje jeho úplnú bakteriologickú bezpečnosť, nemôže tu dôjsť k premiešaniu vzduchu v jeho jednotlivých oddeleniach,“ hovorí Dumas.

Pre výrobu ďalších modelov ale bude podľa Dumasa potrebné nájsť možnosti financovania a znížiť náklady na výrobu.

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #senior #koronavírus #Covid-19