Michalovskí gymnazisti vyčarili úsmev na tvárach seniorov

So zaujímavým projektom Úsmev pre seniorov prišli študenti z Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach, ktorí si tak pod vedením miestnych pedagógov hľadali cestu k starším ľuďom. A výsledok? Projekt, ktorý sa pre veľký úspech bude opakovať.

28.06.2020 06:00
gymnázium Michalovce a seniori Foto:
Spájanie generácii: Na michalovskom gymnáziu pripravili študenti pre seniorov zaujímavý projekt, ktorý sa zameral na spojenie dvoch vekovo odlišných skupín ľudí.
debata (1)

Potešili starkých v domove i nemocnici

Pred necelým rokom si študenti z michalovského gymnázia vyskúšali svoje organizačné schopnosti pri príprave kultúrnych podujatí. Seniorov potešili rôznymi akciami pri príležitosti Vianoc, Medzinárodného dňa žien, Dňa úcty k starším. Vystúpenia prezentovali priamo v domovoch dôchodcov a aj na geriatrickom a onkologickom oddelení v nemocnici. O tento krúžok dobrovoľníkov sa starali pedagogičky PaedDr. Alena Vasiľová a PhDr. Anna Matovičová. Keďže do spomínaného krúžku sa postupne prihlásilo osemdesiat študentov, učiteľky RNDr. Mária Spišáková a Mgr. Slávka Štovková sa rozhodli posunúť ho na inú úroveň, na projekt zvaný Úsmev pre seniorov.

Mladým prezradili zabudnuté tradície

„Cieľom projektu bolo vychovávať a viesť mladých ľudí k tomu, aby si uvedomovali, čo je bohatstvom ľudského života, aby si vážili vedomosti, prítomnosť a náklonnosť starých ľudí. Aby pochopili krehkosť ľudského života a jeho vzácnosť. Cieľom bolo budovať trvalejší vzťah medzi starkými v domovoch seniorov a žiakmi našej školy, ktorí prinášali do domovov radosť, energiu mladosti, spontánne rozhovory, svieži vánok a smiech,“ hovoria pre Pravdu učiteľky z Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach. Úspech na seba nenechal dlho čakať a seniori oplácali záujem študentov vzájomnými rozhovormi, spomienkami na minulosť a približovaním starých zvykov či tradícií z dávno zabudnutých čias Michaloviec.

Stali sa z nich výtvarníci

Študentom sa podarilo nadviazať pekný vzťah so seniormi z Domova dôchodcov na Hollého ulici. „Počas našich stretnutí so starkými zo spomínaného zariadenia došlo ku vzájomnému obohateniu. Žiaci učili dôchodcov rôzne výtvarné techniky a seniori im pri týchto činnostiach odovzdávali svoje životné skúsenosti. Oživili sme tiež tradície ľudovej kultúry našich predkov,“ zhodujú sa pedagogičky. Do projektu sa zapojilo približne tridsať prvákov a druhákov školy, ktorí sa striedali pri jednotlivých aktivitách. Tretiaci a štvrtáci, ktorí sú tiež členmi krúžku, boli naopak nápomocní v nácvikoch kultúrnych programov na jednotlivé vystúpenia.

„Počas ôsmich spoločných stretnutí sme vytvárali rôzne dekoratívne predmety. Využili sme pritom množstvo výtvarných techník ako napríklad decoupage, maľba na sklo, maľba na textil, maľba na hodváb kontúrovaním, fixovaním v mikrovlnnej rúre. Pracovali sme s papierom, drevom, sklom, polystyrénom, sadrou, samotvrdnúcou hmotou, ale aj s prírodnými materiálmi ako bavlna či hodváb,“ vyzdvihujú pedagogičky z gymnázia prácu študentov so seniormi.

Spájanie generácii: Na michalovskom gymnáziu... Foto: Archív Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach
gymnázium Michalove a seniori Spájanie generácii: Na michalovskom gymnáziu pripravili študenti pre seniorov zaujímavý projekt, ktorý sa zameral na spojenie dvoch vekovo odlišných skupín ľudí.

Po koronakríze chcú pokračovať

Výsledky projektu sa objavili najmä vo výstupoch na výstave v spomínanom domove seniorov. Výstava sa stretla s veľkým záujmom zamestnancov, obyvateľov či návštevníkov domova. Otvorenie výstavy bolo spojené s kultúrnym programom žiakov, kde predviedli svoj talent a zručnosti v slovesnom a hudobnom umení, čo vyvolalo u seniorov pozitívny ohlas.

„Projekt hodnotíme mimoriadne pozitívne, a preto sme sa rozhodli v ňom pokračovať. Od riaditeľky spomínaného domova dostalo vedenie našej školy ďakovný list, v ktorom vysoko oceňuje našu prácu a vyzdvihuje jej pozitívny vplyv na seniorov,“ uzatvárajú miestne učiteľky. I napriek tomu, že aktivity projektu na istý čas zastavila situácia okolo koronavírusu, študenti budú pokračovať v práci so seniormi aj naďalej. Okrem toho nezabúdajú ani na pravidelné skrášľovanie životného prostredia formou dobrovoľných brigád a na pomoc bezdomovcom a sociálne slabším skupinám ľudí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #pomoc seniorom