Seniori, nasadnite s vnúčatami do stroja času

Mesto Trnava, ktoré ašpiruje na Európske hlavné mesto kultúry 2026, pripravilo nielen pre malých, ale aj staršie vekové kategórie dobrodružnú hru s názvom Záhada Mocného opasku. Súčasťou tejto originálnej GPS hry je aj štrnásť úplne nových sôch, ktoré zdobia hradby spomínaného mesta. Hrať môžete začať okamžite.

12.07.2020 06:00
Záhada Mocného opasku Foto:
Silný zážitok: Sochy, ktoré zdobia hradby Trnavy sa využívajú aj v rámci novej GPS hry Záhada Mocného opasku.
debata

Pestrá škála z histórie Trnavy

„Hra približuje zábavnou formou príbeh trnavských hradieb od ich výstavby, rozmachu, cez obdobie požiarov či dobýjanie vojskami. Práve hradby sú symbolickým opaskom Trnavy, ktorý udržal mesto pokope a nepraskol ani pod náporom dejín,“ opisuje pre Pravdu účel hry scenáristka hry Jana Pekárková. Netradičná hra má jednoduchý princíp. Dokonca na jej spustenie nie je potrebné inštalovať žiadnu aplikáciu do telefónu. Postačí, ak si v mobilnom telefóne zapneme mobilné dáta a povolíme lokalizáciu (sledovanie cez GPS). Vďaka tomu sú účastníci hry navigovaní na jednotlivé stanoviská. Na stránke hradby.trnava.sk sú k hre dostupné základné inštrukcie. Stačí zapnúť tlačidlo Nová hra a Záhada Mocného opasku sa môže začať.

Kto nájde stratený kľúč?

Sochy, ktoré sú umiestnené na hradbách pochádzajú z rôznych storočí. V spomínanej hre ich však spája jediný príbeh a jeden stratený kľúč od Dolnej brány. A tento kľúč mal vypadnúť z vrecka mestského vrátnika Portaria cestou do práce. „Úlohou hráčov je kľúč nájsť skôr ako do Trnavy pricvála jeden z najväčších pánov Uhorska – kráľ Ľudovít z Anjou. Hra hovorí jednoznačne: Vymknutý kráľ nie je dobrý kráľ,“ vysvetľuje Jana Pekárková. Hra má vyše štyridsať takzvaných screenov (obrazov) a preto je vhodné nabiť si mobilný telefón naplno.

Žiadna nuda, ale zaujímavosti z dejín

Cestu ku kľúču zvládne každý. Napríklad seniori môžu počas objavovania histórie riešiť so svojimi vnúčatami drobné úlohy, hádanky, chodiť a dokonca aj utekať. „Záhada Mocného opasku má na kilometre ďaleko od nudnej učebnice dejepisu. Je plná farebných ilustrácií, animácií a prináša zaujímavé pikošky z dejín. Deti sa napríklad dozvedia, čo otláčali stavitelia do najstarších tehál, aj akou fintou sa husitskí vojaci prešmykli do mesta,“ dodáva scenáristka hry.

Silný zážitok: Sochy, ktoré zdobia hradby... Foto: Martin Hesko
Záhada Mocného opasku Silný zážitok: Sochy, ktoré zdobia hradby Trnavy sa využívajú aj v rámci novej GPS hry Záhada Mocného opasku.

Aj sochy milencov

Myšlienka oživenia hradieb štrnástimi sochami sa zrodila vlani v lete, pričom ich autorkou je známa scénická výtvarníčka Naďa Salbotová, ktorá úspešne spolupracuje s viacerými divadlami na Slovensku. Spolu s historikmi hľadala zaujímavé situácie z dejín, ktoré by mohli zdobiť hradby. Objaviť tam teda môžeme sochy nočnej hliadky, staviteľov, požiarnikov, zamilovaných študentov, kuruckých vojakov, žobráka Šaňa a mestského vrátnika Portaria. A práve párik zamilovaných mladých ľudí bol technicky najnáročnejším súsoším. „Chlapec, ktorý je v príbehu študentom trnavskej univerzity, drží za ruku svoju priateľku a utekajú niekam za láskou, pričom sukňa dievčaťa veje. Do pohybu sochy bolo potrebné dostať ľahkosť, čo je pri takmer stokilovej soche vždy výzva. Navyše postavy stoja iba na jednej nohe, keďže druhú majú zdvihnutú, takže sme museli vyrobiť aj extra silnú konštrukciu,“ prezradila pre Pravdu Naďa Salbotová.

Malá odmena nakoniec

Hra Záhada Mocného opasku zaujme, pričom si na ňu stačí vyčleniť približne poldruha hodiny. Pozostáva z návštevy siedmich súsoší a z riešenia siedmich interaktívnych úloh. Obsahuje tiež malú mapu, ktorá vráti zablúdencov späť z nesprávnej cesty. Hra je aj v audio verzii, ktorej zapožičal svoj hlas herec Kamil Mikulčík a zahraniční návštevníci si ju môžu dokonca zahrať aj v angličtine. „Na konci vás čaká aj malý darček, ktorý si môžete vyzdvihnúť v Mestskej veži, ak sa preukážete pohyblivým medailónom od kráľa Ľudovíta z Anjou alebo poviete tajné heslo,“ vraví Jana Pekárková. Podľa šéfa kultúry Mestského úradu v Trnave Petra Cagalu by projekt bez silného kreatívneho tímu v meste nevznikol. „Záhada Mocného opasku je ukážkou spájania tvorivých síl. Celý proces vzniku bol veľmi inšpiratívny a veríme, že Trnava osloví s GPS hrou aj návštevníkov z iných miest a obcí,“ uzatvára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #aktívny senior