Prečo je depresia nebezpečná pre seniorov?

Duševný stav, ktorý sa pripisuje starobe a osamelosti. Depresia. V prípade, ak sa táto psychická choroba nelieči, nastávajú problémy aj po fyzickej stránke. Nechutenstvo, smútok, nedostatok spánku a psychická bolesť môžu vyústiť do predčasnej smrti starších ľudí. Ako rozpoznáme, že s nami nie je niečo v poriadku?

26.07.2020 06:00
tvár, senior, muž, choroba, smútok, prvá pomoc, Foto:
Odhaduje sa, že až 80 % seniorov má jeden alebo viac chronických zdravotných problémov, ktoré môžu neskôr vyústiť do depresie.
debata

Príznaky depresie si väčšinou všímajú príbuzní chorého človeka. Mení sa im pred očami zo dňa na deň. Chybný prístup spočíva v ignorovaní varovných signálov a ich pripisovaní starobe. Depresia patrí totiž medzi liečiteľné choroby s vysokou mierou úspešnosti. Klinicky sa prejavuje príznakmi, ktoré pretrvávajú minimálne po dobu dvoch týždňov. Patria sem pocity zúfalstva, bezcennosti, viny, problémy so spánkom, schopnosťou sústrediť sa. Dochádza k strate chuti do jedla, smútku, apatii a sociálnej izolácii. Častým príznakom depresie je aj pomýšľanie na dobrovoľné ukončenie vlastného života. Spomínaná choroba sa môže prejavovať aj po fyzickej stránke, a to bolesťami hlavy, tela, chrbta či únavou. Predpokladá sa, že depresívnymi epizódami trpí 10 – 20 % starších ľudí po celom svete.

Stráca sa chuť do života a energia

Podľa The American of Family Physicians (AAFP) sa depresia u starších líši svojou intenzitou a dobou trvania. Ľahké formy zahŕňajú len niektoré klinické príznaky tohto ochorenia, napríklad smútok a nechutenstvo. Ťažké depresie paralyzujú človeka, ktorý neraz nie je schopný vstať z postele a umyť si zuby. Podľa AAFP menšia depresia postihuje takmer tretinu obyvateľov domovov seniorov, pričom sa predpokladá, že sa u nich vyvinie ťažšia forma.

Zamieňa sa so zdravím tela v starobe

Depresia zostáva u starších ľudí často nepovšimnutá, pretože ju prekrývajú viaceré fyzické zdravotné ťažkosti. V niektorých prípadoch spôsobujú tieto problémy stratu nad vlastným telom, čo je samo o sebe príčinou depresívneho prežívania. Podobne, skľučujúco na ľudskú psychiku, pôsobia aj biologické zmeny spojené so starnutím a chemickými zmenami v mozgu. Odhaduje sa, že až 80 % seniorov má jeden alebo viac chronických zdravotných problémov, ktoré môžu neskôr vyústiť do depresie. Medzi tieto ťažkosti zahŕňame napríklad stratu sluchu, zlyhanie zraku, chronickú bolesť, mŕtvicu, stratu mobility, rakovinu, ochorenia srdca, ale aj Alzheimerovú a Parkinsonovú chorobu. Depresie môžu zapríčiňovať aj nadmerné užívanie niektorých liekov, prípadne ich vedľajšie účinky. Ide najčastejšie o sedatíva, hypnotiká, lieky proti bolesti, protizápalové lieky, ale aj lieky na vredy či hormonálnu nerovnováhu.

Ako zabojovať a vyhrať?

Liečbe depresie prospieva užívanie liekov, ktoré predpisuje psychiater. V prípade seniorov môže stav zlepšiť aj psychoterapia. Naopak, zhoršiť ho môžu náhle životné a komplikované zmeny ako sťahovanie sa do iného mesta či strata rodiny. K zmenám životného štýlu, ktoré sa osvedčili v boji proti depresii patria pravidelná fyzická aktivita v podobe prechádzok, bicyklovania či plávania. Náladu zlepšuje aj vyvážená strava, ktorá by mala byť bohatá na bielkoviny z mäsa a strukovín, ale aj na vitamíny z ovocia a zeleniny. Psychickú pohodu podporuje aj dostatočný pitný režim, ktorý u seniorov pokrivkáva, pretože necítia potrebu prijímať dostatočné množstvo tekutín. Mozog a jeho činnosť podporia aj omega-3 mastné kyseliny, takzvané zdravé tuky, ktorými sa pýšia orechy, semená rastlín a mastné morské ryby ako losos, sleď či sardinky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #bolesť hlavy #chuť do života #pozitívna energia #sedatíva