Ako si poradiť s rannou bolesťou kĺbov?

Vstávanie z postele sa môže vo vyššom veku premeniť doslova na peklo. Pálenie, bolesť a stuhnutosť kolien, bedrových kĺbov či ramien sa pripisujú u seniorov pôsobeniu choroby zvanej artritída. Spomínané ťažkosti sú najčastejším príznakom tohto ochorenia. Ako si s ním poradiť?

30.08.2020 06:00
artritída Foto:
Pre pacienta s artritídou je dôležitá ohybnosť a sila. Preto by vám inštruktor mal vybrať práve cviky v tomto duchu.
debata (6)

Teplo pomáha, najmä to suché

Ranné prebúdzanie komplikuje ľuďom s artritídou život. Ozývajú sa takmer všetky kĺby a sťažujú tak vstávanie z postele a pohyb počas celého dňa. Ideálnym prostriedkom v boji proti stuhnutosti kĺbov je použitie tepla. Naopak, nepomáha nočný odpočinok pri otvorenom okne či v prievane. Napäté svaly a mäkké tkanivá uvoľní nahrievanie postihnutých miest, na čo môžeme použiť napríklad elektrickú deku zohriatu na primeranú teplotu. I keď sa skôr odporúča používať takzvané suché teplo, na prvú pomoc môžeme použiť aj teplú sprchu či kúpeľ vo vani. Do horúcej vody postačí pridať zopár lyžičiek epsomskej soli na uvoľnenie svalov, kĺbov i tkanív. Epsomská soľ obsahuje najmä minerálnu látku horčík, teda látku, ktorá znižuje svalové napätie a zmierňuje kŕče a siričitany, ktoré sa používajú pri liečbe bolestivých kĺbov.

Trik so zázvorom či kurkumou

Bolesti potláča nielen teplo zvonku, ale aj zohriatie celého organizmu zvnútra. Ak si ráno po prebudení doprajete ihneď horúcu šálku kávy, vyskúšajte nasledujúci trik s čajom. Ľudské telo výborne prehreje zázvorový čaj, ktorý má zároveň skvelé protizápalové účinky. Zápal patrí k základným spúšťačom artritídy. Zopár dúškov horúceho nápoja potlačí bolesť kĺbov na niekoľko hodín a dokonca aj zmierni lokálne opuchy. Pokiaľ nie je zázvorový čaj pre vás tou správnou voľbou, doprajte si kurkumový odvar. Obklady z kurkumy pomáhajú zmierňovať opuchy, zápaly kĺbov, pomliaždeniny, a to najmä na ramenách, kolenách a lakťoch.

Čo jesť proti bolesti kĺbov?

K základným potravinám, ktoré sa popasujú s bolesťami kĺbov patria predovšetkým orechy, ovsené vločky a ryby. Všetky spomínané potraviny obsahujú takzvané zdravé tuky, ktoré pomáhajú zlepšovať kardiovaskulárny systém, chránia mozog a zmierňujú zápaly. Ide o omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú tiež bohato zastúpené v avokáde, rastlinných olejoch a semenách rastlín. Proti ťažkostiam, ktoré sú spôsobené artritídou bojujú od základu. Liečia primárny zdroj bolesti – zápal. Aj preto sa mnohé z nich označujú ako protizápalové potraviny.

Bez pohybu to nejde

Teplo, potraviny a nápoje síce zlepšia funkčnosť kĺbov, samotný problém s pohyblivosťou však vyrieši najmä pohyb. Na zohriatie kĺbov v ranných hodinách sa odporúča urobiť si krátku prechádzku okolo domu, napríklad aj pri venčení psa alebo cestou na nákup. Pri rýchlejšom kráčaní sa zahrievajú svaly celého tela a prekrvujú sa zároveň miesta, v ktorých vzniká opuch a zápaly. Ak ranná prechádzka nestačí, svaly, mäkké tkanivá a kĺby dokáže naštartovať krátky strečing. Jeho základnou výhodou je najmä to, že precvičí svaly, uľahčí pohyb počas dňa a zabráni tak úrazom a pádom.

Bylinky rozhodne nesklamú

V prípade, že máte ráno viac času ako zvyčajne, doprajte si jemnú masáž éterickými olejmi. Ide o esencie rastlín, ktoré sú založené na olejovej báze a sústreďujú v sebe koncentrovanú liečivú silu bylín. Éterické oleje môžeme používať zmiešané s inými druhmi rastlinného oleja alebo samostatne na boľavé miesta. Skvelými pomocníkmi na meravé kĺby sú éterické oleje z levandule, eukalyptu, bazalky, ale napríklad aj z kadidla.

Video
Jednoduchý, rýchly a lacný recept od hudobníčky Tamary Kramárovej, ktorý poteší hlavne peňaženky všetkých študentov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zázvor #artritída #bolesť kĺbov #kurkuma