Potláčajú sociálne média depresie u seniorov?

Surfovanie po internete nie je podľa nových výskumov cudzie ani starším ľuďom. Ako vplýva na ich psychiku?

13.09.2020 06:00
debata

Neboja sa internetu a komunikácie

Podľa štúdie Pew Research Center sa 62 % všetkých seniorov, ktorí využívajú internet aktívne pohybujú aj na sociálnych sieťach. Čísla sú v tomto smere povzbudzujúce, pretože záujem starších ročníkov o virtuálny svet z roka na rok narastá. S používaním nových médií rovnako rastú obavy o to, či dokáže internetový svet ohrozovať seniorov, napríklad aj po duševnej stránke.

Sociálne siete potláčajú depresie

Starosti zo škodlivosti sociálnych médií u seniorov sú však podľa výskumu, ktorý zverejnil portál seniornews.com, zbytočné. Väčšine starších ľudí totiž zvyšuje používanie internetu, sociálnych sietí, aplikácií a videohovorov kvalitu života. Seniori totiž využívajú tieto mediálne prostriedky na kontakt s rodinou, deťmi, vnúčatami a blízkymi. Výskumy ukazujú, že už len samotné surfovanie na internete znižuje u ľudí v pokročilom veku depresiu až o 33 %. Seniori tiež hlásili zlepšenie pamäti a ďalších kognitívnych funkcií, akými sú schopnosť sústredenia a učenia sa.

Stále v kontakte s vnúčatami

Najviac obľúbené u seniorov sú videohovory, ktoré využívajú na kontakt s vnúčatami. Nasledujú maily, sociálne siete a rôzne mobilné aplikácie. Najväčšou obavou výskumníkov bolo to, či sa tento virtuálny svet nedokáže časom negatívne podpísať na zdraví človeka. Odborníci preto po odpovedi na vplyv sociálnych sietí na duševné zdravie pátrali u všetkých vekových skupín. Výsledok bol prekvapujúci. Vyššie využívanie sociálnych médií u seniorov nebolo spojené s vyšším rizikom depresie v porovnaní s mladými ľuďmi.

Netreba sa porovnávať

Štúdia z Missourskej univerzity prišla so zaujímavým zistením. Hrozba spomínaných médií a riziko ohrozenia depresiou sa objavili iba u tých skupín ľudí, ktorí používajú sociálne médiá na to, aby sa porovnávali s ostatnými ľuďmi. To znamená, že do popredia sa dostávali skôr závisť, pocity frustrácie a hnevu pred pozitívnymi impulzami v podobe prajnosti či spolupatričnosti. Depresia, ktorá sa vyskytla v tejto skupine ľudí vyplýva viac zo žiarlivosti a nižšej sebaúcty. V prípade, že sa sociálne média používali len na udržiavanie kontaktu s inými ľuďmi, riziko depresie prudko klesalo. Sociálne médiá potláčajú u seniorov okrem depresie aj pocity sociálnej izolácie.

Osamelosť a strata kontaktu s inými ľuďmi je vážnym problémom starších ľudí. Používanie internetu však na riešenie tohto problému nestačí a zároveň tu hrozí, že sa príbuzní budú z dôvodu nedostatku času menej stretávať so seniormi fyzicky a vynahradia si to iba online komunikáciou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #sociálne siete #seniori a internet