Prečo majú vdovci vyššie riziko vzniku demencie?

Vedci z Veľkej Británie sa dušujú, že ľudia bez záväzkov sú viac ohrození degeneratívnymi ochoreniami mozgu než ich zadané náprotivky. K čomu sa dopátrali?

18.10.2020 10:00
vdovec, smútok, trúchlenie, dôchodca Foto:
Predpokladá sa, že ovdovení ľudia zažívajú vyššiu mieru stresu zo straty partnera než je to pri rozvedených ľuďoch, čo môže naštartovať proces degenerácie nervových vlákien.
debata

Ako sú na tom slobodní

Niekoľko štúdií a v nich výskumná vzorka presahujúca 800-tisíc ľudí. Odborníci skúmali ako dokáže ovplyvňovať rodinný stav duševné zdravie. V rámci výskumu porovnávali slobodných, rozvedených a ovdovených s tými, ktorí žili v partnerskom zväzku, najčastejšie v manželstve. Výsledky priniesli prekvapivé zistenia. Prvá skupina ľudí „bez záväzkov“ mala až o 40 % vyššie riziko vzniku demencie v porovnaní s tými, ktorí mali spoločenský status – vydatá/ženatý. Hrozba demencia bola u tejto druhej skupiny menšia, a to na úrovni 20 %. Demencia je závažné ochorenie, ktoré vyvoláva zmeny v tkanive mozgu. Najviac ohrozuje ľudí nad 60 rokov a jej najznámejším typom je Alzheimerova choroba.

Pomáhajú medziľudské vzťahy

Vedci predpokladajú, že inštitúcia manželstva znižuje vznik demencie na viacerých úrovniach. Manželský zväzok totiž zaručuje každodennú interakciu minimálne dvoch ľudí, čím sa zvyšuje potrebný medziľudský kontakt a spoločenská angažovanosť. Spomínané faktory tak zlepšujú takzvanú kognitívnu odolnosť. Tento stav vyjadruje schopnosť človeka odolávať škodám, ktoré sú spôsobené demenciou. K odolnosti voči spomínanej chorobe však prispieva aj zdravý životný štýl, ktorý podľa autora štúdie Andrewa Sommerlanda takisto súvisí s manželstvom.

Demenciu môže podporiť strata milovaného

Ako tvrdí vedúci výskumu, manželstvo dokáže ovplyvňovať aj rozhodovacie procesy človeka v podobe zdravšieho stravovania, menšej chuti na alkohol, cigarety a vyššej chuti na cvičenie. Samozrejme za predpokladu, ak ide o fungujúci zväzok. Odborníci predpokladajú, že všetky tieto premenné dokážu znižovať riziko vzniku demencie. Výskum prichádza ešte s jedným zaujímavým zistením. Zo skupiny ľudí rozvedených a vdovcov boli na tom najhoršie práve tí, ktorí prežili svojho manžela. Predpokladá sa, že ovdovení ľudia zažívajú vyššiu mieru stresu zo straty partnera než je to pri rozvedených ľuďoch, čo môže naštartovať proces degenerácie nervových vlákien.

Bez stresu je nižšie riziko

Stres dokáže u rozvedených ľudí poškodzovať centrá mozgu, ktoré sú zodpovedné za kognitívne schopnosti ako napríklad lepšie sústredenie, učenie a pamäť. Prevencia demencie je však podľa vedcov omnoho zložitejšia a neobmedzuje sa iba na partnerský život. Ohrozené sú aj skupiny seniorov, ktoré nemajú dostatočný sociálny kontakt, žijú osamelo a izolovane od ostatných ľudí. Nástup choroby môže v tomto prípade zapríčiniť aj nedostatok komunikácie, nízka miera vyjadrovania myšlienok, počúvania a porozumenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #demencia #Alzheimerova choroba #vdovci