Je pravdou, že obezita rastie s vekom?

Európske výskumy prezrádzajú, že seniorov ohrozuje obezita rýchlejšie než mladšie generácie. Pre porovnanie, ľudia vo veku 65 – 74 rokov sa podieľajú na celkovom balíku tohto ochorenia v populácii na úrovni 22 %, pričom mladých ľudí len v 6 % prípadov.

21.11.2020 06:00
obezita, nadváha Foto:
Obezita nie je synonymom slabej vôle. Ide o chorobu, ktorú je človek schopný ovplyvniť len do istej miery.
debata

Nebezpečný je aj tuk v brušnej dutine

Spomínané ochorenie súvisí aj s dosiahnutým vzdelaním, čím je vyššia, tým sa úroveň choroby znižuje. Obezita však nesúvisí s pohlavím. Choroba rastie aj v našej spoločnosti s pribúdajúcim vekom. Zatiaľ čo kategóriu mladých ľudí ohrozuje v skoro 3 % prípadov, v skupine nad 65 rokov až na úrovni 33 %, čo prekračuje európsky priemer.

Na Slovensku je za obéznu považovaná jedna zo šiestich osôb. Obezita sa diagnostikuje najčastejšie na základe Body Mass Indexu, ktorým sa určuje celkový počet tuku v ľudskom tele. Nadváha sa začína na úrovni 25, pričom obezita trápi ľudí, ak prekročí číslo 30. Na výpočet tejto hodnoty je potrebné poznať svoju výšku a hmotnosť. Odborníci však upozorňujú, že presnejšie merania sa uskutočňujú vtedy, ak berieme do úvahy aj obvod pása. Tieto hodnoty totiž poukazujú na skutočnosť, koľko tuku máme v brušnej dutine.

Tučnota vedie k plejáde chorôb

Obezita je nebezpečná najmä z dôvodu, že na seba viaže výskyt ďalších nebezpečných ochorení, ktoré môžu výrazne poškodiť zdravie starších ľudí. Na nadmerné množstvo tukových zásob v ľudskom tele reaguje organizmus kŕčovými žilami, bolesťami kĺbov, dýchavičnosťou, kardiovaskulárnymi ochoreniami, cukrovkou 2. typu, ale aj ťažkosťami so spánkom a zlým psychickým stavom.

Obezita nie je synonymom slabej vôle. Ide o chorobu, ktorú je človek schopný ovplyvniť len do istej miery, tak ako je to aj v prípade iných ochorení. Príčinu vzniku obezity vidia odborníci v správaní sa ľudí. Predpokladajú totiž, že obezitu zvyšuje nadmerná konzumácia kalórií. Podľa endokrinologičky Tirissy J. Reidovej z univerzity v Columbii kalorická strava obsahuje veľké množstvo spracovaných potravín, polotovarov, mastných a sladkých jedál.

Má v tom prsty aj genetika

Lekári však jedným dychom dodávajú, že niektorí ľudia majú genetickú predispozíciu k obezite. Gény môžu mať vplyv na množstvo telesného tuku v tele, ale aj na jeho distribúciu v organizme. To znamená, že určujú, na ktorej telesnej partii sa uloží nadbytočný tuk. Genetika tiež vplýva na to ako sa premieňa jedlo na energiu a ako ľudské telo dokáže spaľovať tieto zásoby.

K zásadným vplyvom patria aj environmentálne príčiny. Priberanie na hmotnosti tak môže závisieť aj od toho, či máme ľahký a cenovo dostupný prístup k zdravým potravinám a či máme vytvorené podmienky na šport, prevenciu stresu a zdravý život. Zvyšovanie hmotnosti zvykne tak ovplyvňovať aj možnosť stabilného bývania a pracovné príležitosti.

Pomáha stredomorský typ stravy

Špecialista na chudnutie Dr. Eric Pham z nemocnice v americkej Kalifornii presviedča, že skvelým nástrojom na zníženie hmotnosti je konzumácia takzvanej stredomorskej stravy. Tento druh stravovacieho plánu obsahuje veľké množstvo zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov, bielkovín z chudého mäsa, ryby, rastlinné oleje a orechy. Absentujú v ňom sladké potraviny, tučné, mastné a príliš slané jedlá.

K poklesu váhy prispieva aj starostlivosť o duševné zdravie a znižovanie celkového stresu. Napätie spôsobuje stratu spánku, čo vedie k nezdravému stravovaniu a bráni v chudnutí. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb v USA teda odporúča dospelým vo veku od 18 do 60 rokov dodržiavať spánkový režim v trvaní siedmich hodín kvalitného nočného odpočinku. Stravovacie návyky môžu ovplyvniť aj pohybové aktivity v podobe už aj krátkej prechádzky, bicyklovania, plávania alebo severskej chôdze.

Video
Jednoduchý a rýchly recept na zaujímavé a zdravé jedlo, na ktoré budete potrebovať iba pár surovín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #Tuk na bruchu