Dokáže pozitívne myslenie predĺžiť život?

Dobrá nálada, úsmev a optimizmus. Americkí vedci predpokladajú, že nazeranie na svet skrz ružové okuliare môže predĺžiť ľuďom život o viac ako sedem rokov.

22.11.2020 06:00
manželia, úsmev, ukazovanie Foto:
Ľudia s veselou náladou sa dokážu lepšie stravovať, cvičiť a udržiavať si telo a ducha vo výbornej kondícii po celé desaťročia.
debata (3)

Vedci si v nedávnom výskume zobrali do hľadáčika asi 650 ľudí, u ktorých pátrali po príčinách dlhovekosti. Odborníci z amerického Ohia sledovali spomínanú výskumnú vzorku dve desaťročia a dospeli k zaujímavým výsledkom. Ľudia, ktorí obrazne povedané videli poloplný a nie poloprázdny pohár mali vyššie šance na dlhší a kvalitnejší život. Štúdia preukázala, že sa u týchto, kladne naladených jedincov, predĺžil život v priemere o sedem a pol roka na rozdiel od ľudí so zachmúrenými tvárami a negatívnymi myšlienkami.

Lepší cholesterol i krvný tlak

Výskum zachádza ešte ďalej a pozitívne myslenie spája aj so zlepšením merateľných zdravotných ukazovateľov. Skupina z výskumnej vzorky, ktorá sa tešila zo života a brala ho s nadhľadom, mala oproti zvyšku skúmaných ľudí výrazne lepšie hodnoty cholesterolu a krvného tlaku. Vplyvom zvyšovania hladín dobrého cholesterolu a znižovaním toho zlého a po úprave krvného tlaku sa podarilo žiť ľuďom približne o štyri roky dlhšie oproti priemeru. Zaujímavý je aj jeden zo starších výskumov, v ktorom sa vedci pýtali seniorov, či sa považujú za múdrych alebo senilných. Tí, ktorí sa označili za chytrých mali aj v skutočnosti lepšiu pamäť, logické myslenie a menej stresu.

Čo je príčinou a čo následkom?

Odborníci sa nevedia zhodnúť na tom čo je skôr, pevné zdravie alebo pozitívna myseľ. Predpokladajú, že zdraví ľudia sú automaticky dobre naladení. A naopak, ľudia s veselou náladou sa dokážu lepšie stravovať, cvičiť a udržiavať si telo a ducha vo výbornej kondícii po celé desaťročia. Optimizmus je vo všeobecnosti spájaný s dlhším životom. Potvrdil to aj výskum Mayo Clinic, ktorý skúmal približne 800 ľudí. Na začiatku štúdie, mali vyplniť dotazník a v ňom uviesť, či sa považujú za optimistov alebo pesimistov. Potom urobili pauzu asi na tridsať rokov a po tomto období skúmali kto z nich sa dožil viac rokov. Optimisti mali v tomto prípade lepšie výsledky. Pesimisti totiž mali o 19 % vyššiu pravdepodobnosť úmrtia oproti veselým jedincom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úsmev #dlhý život #optimizmus #pozitívne emócie