Opýtali sme sa gastroenterológa: Ktoré potraviny podporia zdravé trávenie?

Bryndza, fenikel či ľanové semienka. Super potraviny našich starých materí, ktoré fungujú a pomáhajú aj dnes.

12.12.2020 06:00
fenikel Foto:
Ilustračné foto.
debata

Máte problémy s trávením? Gastroenterológ Miloš Bubán radí, ako sa zbaviť nafukovania, či bolesti brucha. Upozorňuje, že na vine nie sú len ochorenia tráviaceho traktu, problémové sú aj nezdravé stravovacie návyky, nadmerný prísun jedál, zlá kombinácia jednotlivých častí stravy, sedavý spôsob života a nedostatok pohybu a stres.

Vedeli to aj staré matere

Gastroenterológ pripomína, že za ním často pacienti prichádzajú s funkčnými tráviacimi ťažkosťami. Tie tvoria až 30 až 40 % prípadov. Mnohí však trpia aj chorobným postihnutím pažeráka, žalúdka, pečene, žlčníka, pankreasu či čriev. „Každá časť tráviaceho traktu je dôležitá, netreba si ju len vážiť, ale aj sa o ňu starať. Dobré trávenie je nevyhnutné pre zdravé fungovanie nášho organizmu. Nielen žalúdok, ale aj zdravé črevá sú hlavnou zbraňou proti všetkým nebezpečným nástrahám na oslabenie nášho organizmus. Vieme že aj dobrá imunita sídli práve v nich,“ upresňuje doktor Bubán.

Zdravému tráveniu napomáhajú aj vybrané potraviny. Pri menších tráviacich ťažkostiach si vieme preventívne pomôcť okrem úpravy stravy aj pitím prírodnej minerálnej vody. „Sme na Slovensku, tak určite podporme bryndzu, no nezabudnime ani na fenikel. Rovnako ľanové semienka, fermentovaná zelenina, šaláty z listovej zeleniny. Sú to overené rady našich starých materí a tie sa nikdy nemýlili. Dávame im za pravdu aj my lekári,“ uznáva Miloš Bubán. Aj pitie minerálnej vody pri konzumácii jedla prináša úľavu,“ dopĺňa.

Video
Jednou z najväčších dobrôt na Slovensku je bez diskusie bryndza. A ako sa vlastne robí vám ukážeme v našom videu.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáca bryndza na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

Potraviny, za ktoré sa vám žalúdok nepoďakuje

V kuchyni na nás číha aj množstvo hrozieb. „Na lačný žalúdok je najlepšie sa niektorým potravinám vyhýbať. Často sa po nich dostaví pocit ťažoby. Sú to napríklad ovocné šťavy s vysokým obsahom cukru, ovocné šťavy plné rafinovaného cukru, tiež paradajky a to najmä ak trpíte refluxom,“ varuje doktor.

Strašiakom je podľa neho aj káva a čaj, citrusové ovocie, či kysnuté a lístkové cesto. Nevoľnosť sa pritom môže prejaviť veľmi rôznorodo.

Podľa doktora Bubána sa choré trávenie môže pretaviť do nepríjemnej bolesti, nafukovania, grgania a pocitu ťažoby.

Dôležitosť pitného režimu a minerálov pre lepšie trávenie

Pri jedlách netreba zabúdať ani na pitný režim. Gastroenterológ upozorňuje na tráviace problémy pri prejedaní sa a pacientom pripomína účinky prírodnej minerálnej vody. Tá nezaženie len smäd, ale vďaka bohatému obsahu minerálov podporí aj správne fungovanie organizmu.

„Ukázalo sa, že si vieme pomôcť aj častejším pitím prírodných minerálnych vôd,“ dodáva doktor Miloš Bubán.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #bryndza #ľanové semienka #gastroenterológ #fenike