Ako poteší škorica zdravie seniorov?

Dodá šmrnc jablkových koláčom, roziskrí chuť nápojov a poteší zmysly. Seniori dokážu zo škorice získať viacero ďalších benefitov. Chráni pred cukrovkou a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Škoricu poznali už starí Egypťania a voňavé korenie pridávali do parfémov a balzamovali ním kráľov.

05.12.2020 06:00
škorica Foto:
So škoricou môžete účinne bojovať aj proti chrípke.
debata

Podľa nedávnej štúdie, ktorá sa uskutočnila na vzorke 60 ľudí sa zistilo, že užívanie jedného gramu škorice denne počas 40 dní zníži hladinu cukru v krvi, cholesterolu a tukov. Účinnou látkou korenia je cinnamaldehyd, ktorý pomáha spomaľovať vstrebávanie cukru (glukózy) do krvi, čo pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi. Škorica bola účinná aj pri znižovaní koncentrácie cukru v krvi ráno nalačno. Terapeutické účinky malo však len vyššie používanie aromatickej rastliny. Občasná konzumácia škorice nemala výrazný účinok na zdravie.

Bojuje s bolesťami kĺbov

Škorica u starších ľudí znižuje zápaly, čo vedie najmä k potláčaniu artritídy. Úspech v tomto prípade zaznamenali najmä pri liečbe extraktom zo škoricovej kôry. Hoci sa tejto rastline pripisujú magické účinky pri chudnutí, vedci sú však v týchto vyjadreniach opatrní. Škorica síce dokáže zvyšovať výdaj energie, sama o sebe by nemala byť plánom číslo jeden v boji proti obezite. V rámci diétnych plánov sa používa v kombinácii s jablčným octom alebo medom.

Skúma sa účinok na rakovinu

Viaceré výskumy potvrdzujú, že pravidelné užívanie škorice pomáha pri prevencii rakoviny. Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré bojujú proti rakovinovým bunkám, čím sa spomaľuje rast nádorov. Spomínaný účinok sa naplno prejavil najmä pri testoch na zvieratách, skúma sa aj vplyv v rámci ochrany ľudského zdravia. Škorica pomáha aj pri potláčaní bolesti. Vďaka lepšej cirkulácii krvi zmierňuje aj stredne ťažké bolesti hlavy.

Chutné korenisté kombinácie

Škorica má všestranné využitie, pričom sa používa v sladkých, ale aj slaných jedlách. V kombinácii s ovocím sa hodí do sladkých jedál. Pasujú k nej najmä jablká, hrušky, ale napríklad aj grilovaný ananás. Výborne chutí aj pri pečení sušienok a s ovsenými vločkami. V slaných jedlách sa používa spolu s indickým korením, kardamónom, koriandrom a kurkumou. Bežne sa používa napríklad do gulášu, ale aj na ochutenie bravčového, kuracieho či jahniaceho mäsa.

Kedy si treba dať pozor

Netreba zabúdať, že škorica obsahuje látku kumanín, ktorá vo vysokom množstve škodí obličkám a pečeni. Nadmerné užívanie tohto exotického korenia môže tiež prudko znížiť hladinu cukru v krvi a pozor na extra dávky by si mali dávať aj astmatici a alergici, u ktorých sa nadužívanie prejaví kašľom a problémami s dýchaním. Škorica sa skladuje v chladných a tmavých miestnostiach, mimo dosah priameho slnečného žiarenia. Škoricové tyčinky si zachovajú pri správnom skladovaní svoje vlastnosti po dobu troch rokov, škoricový prášok údajne dvojnásobne dlhú dobu.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Vianočný punč na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #cholesterol #škorica