Aké sú výhody chôdze pre seniorov?

Vysoký krvný tlak, problémy so srdcom či cukrovka. Tridsať minút chôdze denne sa dokáže popasovať aj s týmito ťažkosťami, ktoré trápia mnohých ľudí vo vyššom veku.

13.12.2020 06:00
turistika, chôdza, prechádzka Foto:
Pravidelné prechádzky na čerstvom vzduchu pomáhajú pri znižovaní krvného tlaku.
debata (2)

Pol hodina chôdze denne pomáha zlepšovať fungovanie imunitného systému. Nedávne štúdie ukázali, že pravidelné cvičenie môže znížiť náchylnosť na prechladnutie. Chôdza podporuje obranyschopnosť organizmu tým, že posilňuje bunky, ktoré napádajú škodlivé baktérie v ľudskom tele. Ide o takzvané T-bunky známe tiež ako biele krvinky. Zároveň sa do tela pri pohybe dostáva viacej kyslíka, ktorý sa presúva k dôležitým životným orgánom a dodáva mu potrebnú kondíciu na prekonávanie bakteriálnych či vírusových infekcií.

Srdce sa vám poďakuje

Chôdza podľa írskych štúdií pomáha pri udržiavaní dobrého stavu srdcového svalu. Ide o najlepšiu formu športu pre ľudí so sedavým životným štýlom a seniorov. Neexistuje pri nej riziko nadmernej záťaže srdca, čím sú starší ľudia chránení pred infarktom myokardu. Ďalšia štúdia, ktorú zverejnil časopis Journal of American Geriatrics Society prezrádza, že muži i ženy vo veku nad 65 rokov, ktorí sa venovali chôdzi najmenej štyri hodiny týždenne, mali preukázateľne nižšie riziko vzniku srdcovocievnych chorôb. Chôdza zároveň fungovala ako prevencia mozgovej príhody.

Úprava krvného tlaku a hmotnosti

Pravidelné prechádzky na čerstvom vzduchu pomáhajú pri znižovaní krvného tlaku. Japonskí vedci v tejto súvislosti uskutočnili výskum, ktorí sa týkal ľudí trpiacich na hypertenziu. Zúčastnilo sa na nej 83 účastníkov a denne prešli desaťtisíc krokov po dobu troch mesiacov. Po ukončení experimentu vykazovali seniori výrazné zníženie krvného tlaku a celkové zlepšenie kondície. Starší ľudia sa mohli pochváliť aj znížením telesnej hmotnosti.

Viac krokov, lepšia pamäť

Seniorov po 65. roku života zvykne trápiť demencia. Neurodegeneratívna choroba ničí mozgové bunky a spôsobuje výpadky pamäti, problémy s učením, orientáciou v čase či poznávaním príbuzných. Starnutím dochádza v mozgu k zníženiu objemu šedej hmoty, čo vedie k takzvanému kognitívnemu poklesu. Zvýšená fyzická aktivita lieči tieto problémy a pomáha zlepšovať pamäť u seniorov.

Chôdza pôsobí ako sedatívum

Hoci sa môže zdať, že seniori, ktorí sú na penzii nezažívajú stres, opak je pravdou. Napätie a úzkosť často spôsobuje finančná neistota, sociálna izolácia a samota. Štúdie ukazujú, že rýchlejšia chôdza v trvaní 20 – 30 minút denne pomáha znižovať psychický stres. Výskum zachádza ešte ďalej a tvrdí, že hormóny šťastia, ktoré sa uvoľňujú pri chôdzi pôsobia ako mierne sedatívum. Pozitívnou správou je i to, že pri chôdzi sa posilňujú aj kosti, ktoré potom zosilnejú a sú odolnejšie voči nárazom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #cukrovka #vysoký krvný tlak #srdcovo-cievne ochorenia #rýchla chôdza