Keď potrebujeme naštartovať imunitu
Imunitu organizmu podporujú známe vitamíny D a C. Okrem toho sa pod lepšiu obranyschopnosť tela podpisuje kombinácia minerálov, horčíka a zinku. Nové výskumy prichádzajú s tvrdením, že aj vitamín B6 dokáže zmierniť závažnosť symptómov, ktoré sú spojené s COVID-19. Štúdia sa uskutočnila na japonskej univerzite v Hirošime a pribúdajú podľa nej nové dôkazy o tom, že pyridoxín má ochranný účinok pred kardiovaskulárnymi chorobami, cukrovkou a oxidačným stresom. Rovnako sa podieľa na potláčaní zápalov. Naopak, nedostatok vitamínu B6 sa spája s nižšou imunitnou odozvou a zvýšenou náchylnosťou na vírusové infekcie, medzi ktoré nepochybne patrí aj koronavírus.
Zmierňuje zápaly, hrozí menej infekcií
Podľa riaditeľky jedného z výskumných centier infekčných ochorení Brittany Busse má pyridoxín silný protizápalový účinok, čo je dobrou správou pre prevenciu nepriaznivých príznakov COVID-19. „Poznáme veľa vitamínov, ktoré pomáhajú znižovať zápal v ľudskom tele a vitamín B6 je jedným z nich,“ zdôrazňuje Brittany Busse. Ako dodáva, závažnosť ochorenia do veľkej miery závisí od toho, koľko zápalu sa vytvára v reakcii na nakazenie vírusom. Podobne ako vitamíny C a D, aj vitamín B6 úspešne bojuje proti takzvanej cytokínovej búrke, ku ktorej dochádza počas infekcie.
Komu najviac chýba vitamín B6?
Podľa viacerých štúdií trpia nedostatkom pyridoxínu nielen deti, tehotné a dojčiace ženy, ale aj seniori. K typickým príznakom nízkej hladiny vitamínu B6 v ľudskom tele patrí podráždenosť, nervozita, slabá koncentrácia, únava, ale aj suchá pokožka, popraskané pery a vypadávanie vlasov. Vitamín B6 sa používa v rámci prevencie vzniku srdcovocievnych a nádorových ochorení, Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby. Starší ľudia oceňujú tiež jeho schopnosť predchádzať tvorbe obličkových kameňov. Keďže spomínaná mikroživina upravuje hladiny hormónov serotonínu a melatonínu, podieľa sa aj na zmiernení prejavov depresie a úzkosti seniorov.
Nájdeme ho v mäse i rastlinných potravinách
Medzi najlepšie zdroje vitamínu B6 patria živočíšne produkty, a to najmä kuracie, bravčové mäso a pečeň. Pyridoxín sa nachádza aj v rybách a mliečnych výrobkoch ako sú jogurty či syry. Dobrou správou je, že vysoké množstvo tejto látky je tiež v rastlinných potravinách. Vitamín B6 sa nachádza v zemiakoch, strukovinách, celozrnných výrobkoch, ale napríklad aj v banánoch. Odporúčaná denná dávka pyridoxínu je približne na úrovni 2 mg. Ani s týmto vitamínom to však netreba preháňať a užívanie výživových doplnkov je preto vhodné konzultovať s odborníkom. V opačnom prípade spôsobuje poruchy nervovej sústavy a nočný nepokoj. Riziko predávkovania vitamínmi radu B je však vo všeobecnosti vzácne, keďže ide o látky rozpustné vo vode a z tela sa vylučujú pri močení.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Losos podľa Zory Czoborovej na Varecha.sk