Ako sa vo vyššom veku vyhnúť infarktu?

Hromadenie cholesterolu či tukov na stenách krvných ciev. Spôsobuje zablokovanie prietoku krvi do srdca, čo vedie v krajných prípadoch k infarktu. S pribúdajúcim vekom a zlým životným štýlom sa riziko infarktu myokardu zvyšuje a hrozí predčasná smrť. Ktoré faktory nás najviac ohrozujú týmto smrteľným stavom?

04.02.2021 00:00
srdce, tlak, EKG, stetoskop Foto:
Obézni ľudia, ktorí majú nadmerné zásoby tuku najmä v oblasti pásu sú ohrození nielen infarktom, ale aj mŕtvicou
debata (8)

Spomínanou chorobou sú najviac ohrození muži, a to už od veku 45 rokov. Ženy postihuje srdcový infarkt zvyčajne po dosiahnutí 55 roku života, čo zrejme súvisí aj s hormonálnymi zmenami a menopauzou. Štatistiky sú však v danom prípade neúprosné, najväčšiu pozornosť tomuto zabijakovi by mali dať práve ľudia nad 65 rokov. Viac ako 83 % ľudí v tomto veku zomiera na kardiovaskulárne ochorenia. Nesprávne liečená alebo odignorovaná cukrovka 2. typu môže spôsobovať zvýšenie hladiny cukru v tele. Ak nie je diabetes pod kontrolou a nechodíme na pravidelné lekárske prehliadky k diabetológovi, nastáva kolaps srdcového svalu.

Záťaž z rodiny a stres

Pravdepodobnosť vzniku srdcového infarktu sa zvyšuje vtedy, ak aj naši najbližší príbuzní prekonali v minulosti tento zdravotný problém. Ide predovšetkým o príbuzných v priamom rade, teda rodičov a v bočnom rade ako sú napríklad súrodenci. Ak mali naši mužskí potomkovia infarkt ešte pred dosiahnutím 55 veku života a ženskí pre 65 rokom, treba byť na pozore. Hovorí sa, že potláčanie hnevu je vstupenkou k vážnejším problémom. Naopak, jeho ventilácia prospieva zdraviu. Neovládanie hnevu a stresu vedie podľa odborníkov k infarktu alebo mŕtvici. Pomôcť v tomto prípade môže efektívne usporiadanie času, cvičenie, vykonávanie relaxačných techník a najmä stanovovanie si reálnych cieľov. Pri znižovaní stresu pomáha napríklad aj pravidelná masáž a cvičenie jogy.

Tichý zabijak

Nenadarmo sa považuje vysoký krvný tlak za tichého zabijaka. Toto pomenovanie dostal najmä preto, že jeho príznaky prichádzajú pomaly a nenápadne. Hypertenzia, ako sa odborne nazýva táto choroba, patrí k najviac rizikovým faktorom vzniku srdcových chorôb. Optimálny krvný tlak je na úrovní 120/80 mmHg. Za normálny sa považuje aj krvný tlak do 140/90 mmHg za predpokladu, že ide o zdravých a mladších ľudí. Hypertenzia zvykne poškodzovať steny tepien, čím spôsobuje aterosklerózu (kôrnatenie). Zvyčajne ohrozuje fajčiarov, obéznych ľudí, osoby s vyšším cholesterolom a cukrovkou.

Jedálniček zaváži

Riziko vzniku srdcového kolapsu súvisí aj s nesprávne nastaveným stravovacím plánom. Podľa Svetovej federácie srdca (WFH) strava s vysokým obsahom nasýtených mastných tukov je rizikom pri vzniku nielen infarktu myokardu, ale aj mozgových príhod. WFH predpokladá, že tuky zo živočíšnych zdrojov, slaniny, klobásy a iných údenín zapríčiňujú na celom svete až 11 % mozgových príhod a až 31 % kardiovaskulárnych ochorení. Strava však nie je jediný faktor, ktorý ovplyvňuje kondíciu srdca. Podporuje ju aj aktívny životný štýl. Naopak, sedavé zamestnanie a vyhýbanie sa fyzickej aktivite zvyšuje riziko vzniku infarktu až o 50 %. Zníženie spomínaného rizika môžeme dosiahnuť cvičením, pričom za štandard v tomto smere sa považuje 150 minút miernej aktivity týždenne, napríklad chôdze.

Obezita a fajčenie

Urýchľujú nástup infarktu myokardu. Štúdie vysvetľujú, že obézni ľudia, ktorí majú nadmerné zásoby tuku najmä v oblasti pásu sú ohrození nielen infarktom, ale aj mŕtvicou. Zaujímavé je, že tieto choroby im hrozia aj napriek tomu, že sa u nich nevyskytujú ďalšie rizikové faktory. Nadmerná hmotnosť zaťažuje srdce, čo môže spôsobiť jeho zlyhanie. Na podporu jeho zdravia je vhodné vyhýbať sa rafinovaným cukrom, živočíšnym tukom, slaným jedlám a fajčeniu.

Video
Pozrite si ako moderátorka a producentka Katarína Jesenská pripravuje tresku s voňavou pikantnou smotanovou omáčkou.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #cholesterol #srdcový infarkt #srdcovo-cievne ochorenia