Očkovanie: Po obavách prevládlo nadšenie, že budú o krok bližšie k normálnemu životu

S malými obavami sa nechala očkovať väčšina starších ľudí z Ružinovského domova seniorov proti ochoreniu COVID-19. V súčasnosti majú vakcináciu za sebou a mnohí z nich si ju nevedia vynachváliť, hoci existujú aj opačné názory. O tom ako sa uskutočnilo očkovanie v spomínanom zariadení hovorí v rozhovore pre Pravdu jeho riaditeľka PhDr. Mária Mattovič Straková, MPH.

13.02.2021 06:00
fotoockovanie01 Foto:
S radosťou aj obavami: Ružinovskí seniori sa dočkali vakcíny proti korone, väčšina z očkovania nemala strach. Našli sa aj takí, ktorí majú iný názor.
debata (15)

Najprv si predstavme domov seniorov. Koľko má obyvateľov, kedy vznikol a aké služby poskytuje?

Ružinovský domov seniorov vznikol v roku 1987, poskytuje celoročnú pobytovú sociálnu službu pre seniorov. Má dve samostatné prevádzky, tá na Sklenárovej ulici má kapacitu 250 obyvateľov, menšia na Pivoňkovej ulici má kapacitu 38 obyvateľov. Okrem toho poskytujeme aj sociálnu službu Jedáleň, kde ponúkame obedy ružinovským osamelým seniorom a iným odkázaným osobám, v dnešných časoch však len formou výdaja zabaleného jedla.

Aké boli prvotné dojmy seniorov z možnosti očkovania?

Medzi našimi seniormi nájdeme prierez celej spoločnosti, čiže prirodzene sa vyskytovali názory z oboch strán názorového spektra. S potešením však konštatujem, že prevládali pozitívne emócie, najmä radosť z toho, že budú môcť byť zaočkovaní medzi prvými na Slovensku a pocit blížiacej sa úľavy.

Vysvetľovali ste im význam očkovania?

So seniormi sme sa o očkovaní zrozumiteľnou formou rozprávali, vysvetľovali sme im prínosy, ale aj možné riziká. Samozrejme, tak ako v spoločnosti ako takej, tak i u nás, sa nachádzajú ľudia, ktorí sa odmietli dať zaočkovať, aj keď podľa informácií od môjho tímu súdim, že často bez racionálneho dôvodu. U všetkých seniorov sme prešli ich nám dostupné zdravotné záznamy a snažili sa nájsť možné kontraindikácie, ktoré sme následne prešli so skvelými profesionálmi z očkovacieho tímu Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Koľko seniorov bolo zaočkovaných a ako sa cítili po očkovaní?

Zaočkovaných máme prvou dávkou vakcíny celkovo 78,9 % klientov a 69 % zamestnancov. Zaočkovaní boli teda iba tí, ktorí to sami vyslovene chceli. Na sociálnych sieťach som zachytila názory verejnosti, podľa ktorých sme klientov do očkovania nútili. To však nie je pravda, kto sa zaočkovať dať nechcel, tak zaočkovaný nie je.

Niekto si to aj rozmyslel?

Psychologicky je zaujímavé to, že po tom, čo očkovanie prebehlo, sa prihlásilo zopár ďalších klientov, ktorí svoj názor zmenili. Pôvodne sa odmietli dať zaočkovať, zrazu o očkovanie prejavili záujem. Zrejme videli, že vakcína nikomu neublížila a väčšina z ich susedov a kamarátov je zaočkovaná. Vďaka ústretovosti riaditeľky Univerzitnej nemocnice Bratislava sme dostali možnosť dodatočne zaočkovať aj týchto klientov.

Percento očkovania je dosť vysoké, takže ste spokojná s výsledkom?

Uvedené čísla nám dávajú pomerne dobrú nádej na vytvorenie kolektívnej imunity v zariadení, resp. zabráneniu komunitného šírenia nákazy. Vakcína však dosiahne účinnosť 95 % až dva týždne po druhom očkovaní, dovtedy musíme ostať opatrní.

Objavili sa nejaké vedľajšie príznaky?

V našich dvoch zariadeniach sa po očkovaní objavili iba klasické vedľajšie účinky očkovania ako je bolesť v mieste vpichu a únava, ojedinele bolesť hlavy, či zvýšená teplota. Tieto odzneli v priebehu jedného, u niektorých počas dvoch dní. Dnes sa všetci klienti i zamestnanci cítia zdravo.

Aký je názor seniorov na očkovanie vo všeobecnosti?

Môžem hovoriť iba za našich klientov. V zariadení máme posledné dva roky zaočkovanosť voči chrípke na úrovni okolo 70 %. Klienti sú tak na očkovanie, jeho prínosy, ale aj bežné vedľajšie účinky pomerne zvyknutí. Obavy, samozrejme, pred podaním vakcíny existovali, pripisujem ich však najmä rôznym dezinformačným kampaniam na sociálnych sieťach. Aj keď to málo kto predpokladá, naši klienti sú na sociálnych sieťach pomerne aktívni a vnímajú všetko, čo sa okolo nich deje. Obavy teda boli, ale myslím si, že po porade s blízkymi a s lekármi prevládlo nadšenie z toho, že budú o krok bližšie k normálnemu životu.

Ako zvládali seniori takmer ročné odlúčenie od príbuzných, resp. ako zvládali lockdown?

Pomerne ťažko. Zákaz návštev je v zariadení od marca, s krátkou prestávkou až do dnes. To však neznamená, že klienti sú úplne izolovaní od svojich príbuzných. Mnohí z klientov sa so svojimi blízkymi stretávajú mimo zariadenia, čo im nemôžem a ani nechcem zakázať, apelujem však na zodpovednosť a opatrnosť. Máme aj pár klientov, ktorí sú pripútaní na lôžko, tým sa snažíme sprostredkovať kontakt s blízkymi prostredníctvom videohovorov. Pocit domova sa klientom snažia navodiť aj naši sociálni pracovníci. Neviem však vyhodnotiť, či si klienti nejak špeciálne uvedomujú lockdown. Všetci sú otestovaní a výnimky z lockdownu sú koncipované pomerne široko. Keď však opustia zariadenie, nemám kompetencie skúmať, kam idú a či lockdown náhodou neporušujú. Posledný mesiac sa však mobilita klientov oproti predchádzajúcemu obdobiu značne znížila.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Ružinov #očkovanie #koronavírus