Pohyb je pre zdravie dôležitý aj v čase pandémie. Hýbať sa dá aj doma

Nedostatok pohybu má z dlhodobého hľadiska nepriaznivé účinky na zdravie, pohodu a kvalitu života.

14.02.2021 06:51
senior, pohyb, cvičenie, zdravý život Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ani počas času stráveného doma by sme nemali zabúdať na fyzickú aktivitu, ktorá posilňuje imunitný systém a pomáha odolávať infekčným ochoreniam.

Odporúčané množstvo pohybu sa dá dosiahnuť aj doma, bez špeciálneho vybavenia a s obmedzeným priestorom. Ako zostať aktívny?

Krátke aktívne prestávky počas dňa: krátke a intenzívne činnosti v rámci pohybovej aktivity pomáhajú dosiahnuť týždenné odporúčania. Môže to byť krátke cvičenie alebo tanec, či práca v domácnosti.

Chôdza: aj v malých priestoroch vám môže chôdza pomôcť zostať aktívnymi. Ak napríklad telefonujete, namiesto sedenia sa postavte a prechádzajte sa.

Postavte sa: skráťte čas strávený sedením tým, že vstanete kedykoľvek je to možné. V ideálnom prípade sa snažte prerušiť čas sedenia a odpočinku každých 30 minút. Počas sedenia uprednostňujte kognitívne stimulačné činnosti (čítanie, spoločenské hry, hádanky).

Relaxácia: meditácia a hlboké dýchania vám môžu pomôcť ostať pokojnými.

Navyše nezabúdajte dodržiavať pitný režim. Dôležitá je aj zdravá strava s dostatkom ovocia a zeleniny a s obmedzením soli, cukru a tuku.

Zdroj: WHO

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #imunita #pohyb #životný štýl #seniori