Do štúdie McMaster University sa zapojili účastníci z viac ako 60 krajín. Zamerala sa na konzumáciu mastných morských rýb a priniesla zaujímavé výsledky. Výskumníci zozbierali údaje od vyše 190-tisíc ľudí, pričom z tohto počtu malo štvrtina kardiovaskulárne ťažkosti. Výskum zistil, že pochutnávanie si na tomto druhu rybaciny pomáha pri prevencii srdcovocievnych chorôb, chráni pred infarktom i mozgovou príhodou. Ku kľúčovým látkam, ktoré pomáhajú chrániť srdce i cievy patria takzvané zdravé tuky. Ide o omega-3 mastné kyseliny.
Úžitok prináša najmä chorým ľuďom
Riziko infarktu či mŕtvice sa výrazne znižovalo pri jedení dvoch porcií rýb počas týždňa. „Konzumácia rýb má u ľudí s kardiovaskulárnymi chorobami veľký ochranný prínos,“ uviedol pre portál sciencedaily.com spoluautor štúdie Andrew Mente. Zaujímavé je, že jedenie rýb podľa neho prinášalo dobré výsledky najmä u chorých ľudí. Konzumácia tohto druhu chutného mäsa nemá u osôb bez „nábehu“ na srdcové či mozgové choroby až taký veľký vplyv. I napriek tomu sa však jedeniu rýb netreba vyhýbať.
Chráni aj mozog seniorov
Omega-3 mastné kyseliny majú nezastupiteľné miesto v jedálničku každého z nás. Oceňujú ich najmä starší ľudia, ktorých chráni pred ochoreniami srdca, ciev či mozgu. Výraznú úľavu poskytuje aj pri bolestiach kĺbov. Väčšina týchto problémov má spoločného menovateľa, ktorým je zápal. Zápalové procesy sa objavujú v tele z viacerých dôvodov, a to napríklad vplyvom vírusov, infekcií či baktérií. Zapríčiňuje ich však aj oxidačný stres, ktorý sa vyskytuje najmä pri nesprávnej životospráve, obmedzenom pohybe a u ľudí, ktorí žijú v znečistenom životnom prostredí.
Poznáte ich výživovú hodnotu?
Medzi najlepšie ryby, ktoré sú zdrojom zdravých tukov patria losos, makrela, sleď a treska. Približne dvesto gramová porcia pečeného lososa obsahuje 350 kilokalórií. Väčšinu výživovej hodnoty tvoria kalórie z bielkovín. Táto porcia lososa má teda približne 50 gramov proteínov, žiadne sacharidy a asi 16 gramov tukov. Polovica poslednej spomínanej hodnoty je tvorená omega-3 mastnými kyselinami. Z minerálnych látok obsahuje najmä vápnik, fosfor a draslík. Prvé dva spomínané minerály sú potrebné pre zdravie kostí a zubov. Draslík chráni srdce predinfarktom.
Losos patrí medzi ryby, pri ktorých si treba niekedy siahnuť hlbšie do vrecka. Dennú potrebu zdravých tukov však dokážu zabezpečiť napríklad aj mastné kyseliny z obyčajných sardiniek či sleďových rýb. V obidvoch prípadoch si z nich môžeme prichystať chutnú nátierku, na ktorú potrebujeme porciu rybaciny z konzervy, rastlinné maslo, trochu taveného syry, nasekanú cibuľku, čierne korenie a soľ.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pstruh na bielom víne s krevetami podľa Juraja Baču na Varecha.sk