Existuje diéta, ktorá predlžuje život?

Zopár rokov navyše nie je na škodu. Kvalitu života aj jeho dĺžku dokáže podľa nových výskumov ovplyvniť špeciálny stravovací plán.

04.04.2021 06:00
Morčacie mäso Foto:
Morčacie mäso sa dá pripraviť na niekoľko spôsobov.
debata (3)

Na rozdiel od iných diétnych programov prináša tento druh jednoduchý jedálniček, ktorý nie je náročný na čas a vyhovuje ľuďom v seniorskom veku.

Rastlinná strava vraj pomáha viac

Zaujímavú štúdiu so sľubnými výsledkami zverejnili vedci z Massachusetts General Hospital v časopise JAMA. Odborníci na výživu sa zaoberali najlepšími potravinami, ktoré dokážu predĺžiť život a zlepšiť aj jeho kvalitu. Viac rokov zabezpečí výber zdravej stravy, ktorá zahŕňa päť porcií zeleniny a ovocia denne, konzumáciu potravín s obsahom škrobu a vlákniny, jedenie mliečnych výrobkov a pravidelné pochutnávanie si na výrobkoch z rastlinných olejov.

Medzi potraviny s vysokým obsahom škrobu patria predovšetkým zemiaky, cestoviny a ryža. Vyššie množstvo vlákniny získame najmä z ich celozrnných alternatív. V prípade ryže je vhodné staviť na takzvanú hnedú natural ryžu. Spomedzi cestovín vynikajú svojou chuťou i výživou hodnotou celozrnné špaldové i ražné potraviny.

Ak mäso, tak chudé

I napriek tomu, že mäso netvorí základ tohto stravovacieho plánu, netreba sa mu úplne vyhýbať. Namiesto červeného bravčového mäsa sa oplatí zaradiť do jedálneho lístka chudé hovädzie, kuracie a morčacie mäso. Vedci zdôrazňujú, že život predĺži skôr rastlinná ako živočíšna strava, pričom jedným dychom zdôrazňujú, aby sme si našli v tomto spôsobe stravovania zlatú strednú cestu. Nedávny výskum potvrdil, že predčasnej úmrtnosti dokáže zabrániť vegánska strava. Ide o náročný spôsob stravovania, ktorý vylučuje všetky živočíšne potraviny, a to mäso, ale aj produkty zvierat ako napríklad mlieko. Zaujímavé je, že dovolený v tomto životnom štýle nie je ani med, pretože ide o výlučky včiel.

Dali si záležať na výskume

Výskum sa môže pochváliť dlhodobým skúmaním. Uskutočnil sa počas obdobia tridsiatich rokov na viac ako 130-tisíc účastníkoch. Štúdia ukázala, že pridanie rastlinných bielkovín do jedálneho lístka znížilo riziko úmrtia až o 10 %. O ďalšie dve percentná sa znížil výskyt úmrtí na kardiovaskulárne choroby. Naopak, jedenie živočíšnych proteínov zvyšuje podľa vedcov riziko skoršej smrti o 2 % a v prípade srdcovocievnych chorôb až o 8 %. Ľudia, ktorí nahradili vajíčka za rastlinné zdroje bielkovín mali takmer 20 % šancu predĺženia života. Pokiaľ zredukovali zo stravy červené mäso, chránili svoje srdce o 12 % viac oproti tým, ktorí si pravidelne pochutnávali na mastnejších druhoch mäsa.

Kde nájdeme rastlinné bielkoviny?

Medzi živočíšne zdroje bielkovín patria predovšetkým mäso, syry, mlieko, jogurty, ale aj vajíčka. Ich alternatívou sú rastlinné proteíny, ktoré nájdeme najmä v strukovinách. Medzi kvalitné strukoviny patrí fazuľa, sója, hrach, šošovica či cícer. Vedci z Výboru pre zodpovednostnú medicínu vo Washingtone potvrdzujú, že rastlinná strava je kľúčová pri ochrane srdcového svalu, čo je dôležité najmä u seniorov. Podľa ich zistení konzumácia zeleniny, ovocia, strukovín, obilnín a rastlinných olejov znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení až o 40 %. Podobne sa znížila aj hrozba predčasnej smrti z dôvodu vysokého krvného tlaku.

Video
Urobte si tradičnú vajíčkovú hrudku

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Veľkonočná hrudka na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #diéty #predĺženie života #zdravý jedálniček