Pozor, tichý zabijak útočí v každom veku

Na Slovensku zomrie ročne približne päťdesiat tisíc ľudí a z toho až polovica úmrtí sa pripisuje kardiovaskulárnym ochoreniam. Ide o hrozivé číslo, ktoré upozorňuje na to, že starostlivosť o zdravie srdca nie je na škodu. Najviac ho ohrozuje nenápadná choroba, vysoký krvný tlak.

05.04.2021 06:00
lekár, krvný tlak, tlakomer, vyšetrenie Foto:
Napriek nepriaznivej rodinnej anamnéze mnohých z nás, vplyv dedičnosti na vysoký krvný tlak je minimálny.
debata

Ochorenia srdca a ciev prichádzajú nenápadne. Podobne to je aj v prípade vysokého krvného tlaku, ktorému sa pripisuje desivé pomenovanie – tichý zabijak. Kardiovaskulárne ochorenia nevykazujú žiadne alebo len nenápadné príznaky. „Preto im nevenujeme dostatočnú pozornosť, čo ešte zvyšuje riziká. Neriešenie problémov vedie k náhlemu zhoršeniu a často končí infarktom či mozgovou príhodou. Preto prvým krokom prevencie pre každého človeka je absolvovanie preventívnej prehliadky u všeobecného lekára, ktoré väčšina Slovákov pravidelne zanedbáva a nevenuje svojmu zdraviu dostatočnú prioritu,“ rozpráva pre Pravdu výživová poradkyňa zo spoločnosti NUTRIADAPT CLINIC RUŽINOV Ing. Katarína Chomová.

Ako vysvetľuje, rizikové faktory rozvoja ochorení srdca a ciev môžeme zistiť aj na základe preventívneho vyšetrenia hladiny homocysteínu. Zvýšené hodnoty tejto látky sú dôsledkom nesprávneho stravovania.

Začnime s revíziou komory

Kardiovaskulárne zdravie sa odvíja od správneho stravovania a celkovej životosprávy. Ak túžime po zmene životného štýlu, mali by sme začať kontrolou zásob našich potravín. „Ideálne je postupne sa zbaviť všetkých potravín, ktoré nám neprospievajú, a to polotovarov, sladkých a slaných pochutín. Obklopte sa len takými potravinami, ktoré si budete môcť pravidelne bez dôsledkov dopriať. Vymeniť konzervované a nezdravé potraviny za čerstvé, sezónne a lokálne potraviny nie je jednoduché, no buďte vytrvalí. Chuťové poháriky si na nový spôsob stravovania skoro zvyknú a odmenou bude dobré zdravie i dostatok energie a ak neviete ako začať, nechajte si poradiť od odborníkov na výživu,“ pokračuje nutričná expertka.

Gaučová „kultúra“ prináša problémy

K rizikovým faktorom chorôb srdca a ciev patrí tiež sedavý spôsob života, ktorý môže byť zvlášť nebezpečný v čase izolácie z dôvodu pandémie a u seniorov. Sedavý spôsob života je výrazným rizikovým faktorom pre kardiovaskulárne ochorenia. Pravidelná pohybová aktivita je užitočná pre srdce aj myseľ človeka. „Znižuje pravdepodobnosť výskytu vysokého krvného tlaku, aj cirkuláciu krvi v ľudskom organizme a schopnosť tela zásobovať tkanivá kyslíkom. Pohyb si treba vybrať vždy adekvátne k aktuálnej kondícii a aj s ohľadom na to, aby nám robil radosť,“ zdôrazňuje.

Z hľadiska prevencie ochorení srdca a ciev sa odporúča pravidelne venovať aeróbnym pohybovým aktivitám. Patrí k nim chôdza, jogging či plávanie v primeranom tempe. Podľa všeobecných odporúčaní by sme sa mali hýbať minimálne 180 minút týždenne. V prípade, že s pohybom či športom iba začíname je vhodné cvičiť opatrne a dodržiavať dostatočnú regeneráciu.

Spánok lieči!

Existuje mnoho štúdií, ktoré dokonca vyzdvihujú aj vplyv popoludňajšieho spánku na ľudské zdravie, čo môže prinášať osoh ľuďom, ktorí sú v súčasnosti doma alebo seniorom. Krátky dvadsaťminútový odpočinok popoludní priaznivo vplýva na srdce a cievy a pôsobí preventívne proti vysokému krvnému tlaku. „Celkový vplyv popoludňajšieho spánku je síce len mierny, no napríklad pri infarkte myokardu znižuje riziko jeho vzniku až o 10 %. Zdravie srdca a ciev teda máte výrazne vo svojich rukách.

Napriek nepriaznivej rodinnej anamnéze mnohých z nás, vplyv dedičnosti na vysoký krvný tlak je minimálny. Podstatné je ako s kartami, ktoré sme dostali naložíme. Zdravý životný štýl je najúčinnejšou prevenciou, venujte mu preto náležitú pozornosť. Ak si s nápravou neviete rady samy, vyhľadajte pomoc odborníka a nechajte si pomôcť so zostavením stravovacieho plánu a plánu pohybových aktivít,“ uzatvára výživová poradkyňa Katarína Chomová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #vysoký krvný tlak #srdcovo-cievne ochorenia