Prečo trápia seniorov studené nohy?

Či je zima alebo leto, stále ten istý problém. Pocit studených nôh môže aj u starších ľudí predznamenávať najmä poruchy obehového systému.

10.04.2021 05:55
studené nohy, bosé nohy Foto:
K zúženiu krvných ciev môže dochádzať v chladnom počasí, ale aj pri silnom strese.
debata

Ľudské telo dodáva do jednotlivých tkanív potrebný kyslík prostredníctvom krvi cez obehový systém. V prípade, že sa cievy v určitej časti tela zúžia alebo uzatvoria, dochádza k zhoršenej cirkulácii krvi. Preto niet divu, že nedostatok kyslíka spôsobí nielen nepríjemný chlad v chodidlách, ale aj znecitlivenie či zmenu farby. Nohy môžu mať bielu, červenú, modrú alebo až fialovú farbu. Spomínané príznaky sa zhoršujú v chladnom počasí a pri sedení. Medzi ďalšie signály týchto zdravotných ťažkostí zahŕňame aj stratu vlasov, suchú a popraskanú pokožku, lámavé nechty na nohách a problémy s hojením rán.

Problémy narobí aj stres

K zúženiu krvných ciev môže dochádzať v chladnom počasí, ale aj pri silnom strese. V takomto prípade hovoríme o takzvanom Raynaudovom syndróme, pri ktorom dochádza k obmedzeniu prúdenia krvi do prstov na rukách a nohách. Prsty na rukách a nohách sú sfarbené do biela až modra. V chodidlách necítime bolesť, ale skôr mravčenie a pocit pálenia. Podobným stavom je akrocyanóza, pre ktorú sú typické modro zafarbené prsty na nohách či rukách, vlhká pokožka a opuchy. Poznáme dva druhy tejto choroby. Primárna postihuje zvyčajne obidve strany tela, čiže napríklad obidve dolné končatiny. Sekundárna sa vyskytuje iba na jednej strane a dochádza k nej z dôvodu porúch stravovania alebo problémov s krvnou zrážanlivosťou.

Cukrovka je nepriateľom ciev

Starší ľudia sú vystavení riziku poškodenia ciev a tým aj obmedzeniu cirkulácie krvi pri diagnóze cukrovky. V prípade neliečenia diabetu napríklad na chodidlách nerastú chlpy, ťažko sa hoja rany. Pri inom zdravotnom probléme, vysokom krvnom tlaku, dochádza zase k artérioskleróze. Vzniká tvrdnutím ciev, cez ktoré sa nevie dostať krv. Niektorí ľudia na sebe nemusia badať žiadne znaky tohto ochorenia, iných však potrápi dýchavičnosť, tlak na hrudi, slabý srdcový rytmus či závrate. Nebezpečné je aj ochorenie periférnych artérií, ktoré môže vyústiť do odumretia tkaniva a amputácie končatiny. Starší ľudia s cukrovkou sa s týmto stavom stretávajú pomerne často. Medzi príznaky tejto choroby patria bolesti nôh, kŕče v nohách, blednutie alebo modranie nôh.

Aké sú rizikové faktory?

K rizikovým faktorom, ktoré ohrozujú krvný obeh patrí fajčenie, vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak, konzumácia slaných, mastných a sladkých potravín a nedostatok pohybu. Cievy takisto zužuje kofeín napríklad z kávy a enormný stres. K základným preventívnym opatreniam, ktoré pomôžu seniorom zabezpečiť dobrú cirkuláciu krvi patrí predovšetkým vyhýbanie sa sedavému spôsobu života. Krv v žilách rozprúdi vhodný pohyb, napríklad chôdza, Nordic walking či bicyklovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #studené nohy #krvný obeh