Pomôže slanina proti depresii?

Pochúťka so zlou povesťou pre zdravý životný štýl prináša predsa dobré správy pre starších ľudí. Chutný výrobok z mäsa podľa vedcov nemusí zákonite negatívne pôsobiť na ľudské telo. Údajne sa podpisuje aj pod celkové zlepšenie nálady. Ako funguje?

12.04.2021 07:00
slanina, tuky Foto:
Slanina sa môže pochváliť veľkým množstvom kľúčových minerálnych látok. Bohaté zastúpenie má železo, zinok, horčík a draslík.
debata (19)

Strašiak, ktorý vraj nemá miesto v zdravom jedálnom lístku. V malom množstve však kvalitná slanina môže prinášať viacero benefitov pre ľudský organizmus. Okrem tuku, ktorý síce nie je veľkou výhrou pre naše cievy či srdce, však obsahuje účinné látky potrebné na normálne fungovanie tela. Napríklad, stogramová porcia tejto mäsovej maškrty obsahuje viac ako 30 gramov kvalitných živočíšnych bielkovín.

Samozrejme, ich množstvo závisí od toho ako veľmi je slanina prerastená tukom. Z vitamínov obsahuje takmer všetky zo skupiny B. Dokonca sa pýši vitamínom B12, ktorý je potrebný najmä u starších ľudí v rámci prevencie anémie. „Béčkové“ vitamíny sú dôležité pre správne fungovanie metabolizmu, ale aj nervovej sústavy, čo je zvlášť potrebné najmä u seniorov. Zlepšujú totiž kognitívne funkcie medzi ktoré patrí pamäť, schopnosť učenia a sústredenia sa.

Všetky kľúčové minerály na jednom mieste

Slanina sa môže pochváliť aj veľkým množstvom kľúčových minerálnych látok. Bohaté zastúpenie má železo, zinok, horčík a draslík. Prvý spomínaný minerál je potrebný pre správnu tvorbu krvného farbiva, ktoré prenáša kyslík do všetkých tkanív ľudského tela. Potláča únavu, navodzuje pocit energie a zdravia. Zinok je dôležitý na posilnenie imunity, pričom účinne bojuje s vírusmi a infekciami. Horčík znižuje kŕče v nohách a odstraňuje apatiu či únavu.

Draslík je dôležitý pre správne fungovanie srdca. Menej žiadaným minerálom v slanine je sodík. Starší ľudia vedia, že nadmerná konzumácia sodíka, ktorý pochádza zo soli, im spôsobuje vysoký krvný tlak a opuchy nôh. V tomto prípade je preto potrebné vyberať kvalitné kusy mäsa, ktoré majú nižší obsah sodíka a menej konzervačných látok, napríklad dusičnanov.

Preč s depresiou

Pri slanine platí staré známe príslovie – veľa muziky za málo peňazí. Z dôvodu intenzívnej chuti postačí na zasýtenie, ale aj potešenie chuťových pohárikov malé množstvo mäsa. Zopár plátkov tejto mäsovej lahôdky zlepší chuť zeleninového či cestovinového šalátu. Vhodná je aj do sendvičov a plnených bagiet. Najmä preto, že slanina nenabúra domáci rozpočet, obsahuje kvalitné živiny a je cenovo dostupná, robí ľudí šťastnými. Dokonca vraj pomáha aj pri zlepšovaní porúch nálad.

Depresia napríklad celosvetovo trápi približne 20 % seniorov. Zistilo sa, že pochutnávanie si na slanine zlepšuje náladu človeka, a to vďaka hormónu s názvom glutamát. Ten zaraďujeme medzi dôležité aminokyseliny a prenášače nervových vzruchov, a tak zohráva dôležitú úlohu pri potláčaní depresie. Okrem toho obsahuje kyselinu olejovú, ktorá znižuje depresie najmä u starších žien. Kombinácia slaniny a vajíčok, ktoré majú látku cholín zase dokáže výrazne znížiť úzkosť u staršej časti populácie.

Video
Speváčka a herečka Zuzana Haasová pripravila výdatnú dobrotu z kuracieho mäsa.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #slanina #dobrá nálada