Počuli ste o ďalšej vlastnosti anti-koronového vitamínu? Bojuje s rakovinou

Zázračné vlastnosti vitamínu D sa nekončia len pri jeho schopnosti predchádzať prechladnutiu, chrípke či v prevencii ochorenia COVID-19. Starší ľudia ocenia aj jeho pôsobenie v rámci prevencie zákernej nádorovej choroby.

08.10.2021 06:00
losos, ryba Foto:
Kvalitným zdrojom „déčka“ sú mastné morské ryby ako napríklad losos.
debata (1)

Najnovšie výskumy presviedčajú, že konzumácia potravín s vysokým obsahom spomínanej mikroživiny znižuje riziko rakoviny hrubého čreva.

Pomáha mladým i starším ľuďom

Odborníci v štúdii vysvetľujú, že vitamín D má výrazne lepšie účinky na toto ochorenie v prípade, ak sa užíva v prirodzenej forme. Skôr než siahneme po výživových doplnkoch sa tak máme podľa vedátorov zamerať na konzumáciu potravín s obsahom tejto látky. V takomto prípade dochádza k lepšej a rýchlej absorpcii tohto druhu vitamínu, ktorý je popri jeho „sestrách“ vitamíne E, K a A rozpustný v tukoch. Výskum poukazuje na skutočnosť, že vitamín D chráni už mladšie ročníky ľudí a účinný je najmä u päťdesiatnikov. Podľa štúdie zverejnenej v časopise Gastroenterology „déčko“ znižuje vznik rakoviny hrubého čreva aj u osôb pod päťdesiat rokov.

Vedci skúmali takmer stotisíc žien

Pátrali u nich po závažných chronických ochoreniach a negatívnych vplyvoch pracovného, súkromného života, ale aj životného prostredia na stav organizmu. Dámy, ktoré prijímali viac jedla s obsahom vitamínu D mali až o 50 % nižšie riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka oproti tým, ktorí si nepotrpia na konzumáciu pestrej stravy.

vlašské orechy, kešu, lieskovce Čítajte viac Potrebujú starší ľudia extra vitamíny?

Vitamín D bránil aj vzniku polypov hrubého čreva a tráviacim ťažkostiam. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb rakovina hrubého čreva a konečníka sú tretím najčastejším nádorovým ochorením u obidvoch pohlaví. Ukazuje sa, že vďaka všeobecnému zlepšovaniu stravovacích návykov za posledných desať rokov došlo k miernemu poklesu výskytu tohto druhu rakoviny.

Lepší zo stravy ako z výživových doplnkov

Vitamín D je rozpustný v tukoch a do tela sa lepšie absorbuje za predpokladu, že sa prijíma v rámci potravín s obsahom živočíšnych alebo rastlinných tukov. Z výskumu, ktorý sa zameral na konzumáciu mliečnych výrobkov vyplynulo, že vitamín D prijatý z týchto potravín pomáha o čosi viac ako v prípade, keď sa prijíma vo forme výživových doplnkov.

Odborníci však jedným dychom dodávajú, že nielen táto látka, ale aj pravidelný pohyb pomáha v rámci prevencie nádorov hrubého čreva. Dokonca vypočítali koľko minút treba na predchádzanie jednému či druhému typu rakoviny. Na zníženie rakoviny hrubého čreva a konečníka je potrebných minimálne 150 minút pravidelného cvičenia každý týždeň, čo je približne pol hodiny napríklad vo forme prechádzky po dobu piatich dní.

Žalostné čísla na Slovensku a ako tomu predísť

Podľa Národného portálu zdravia na Slovensku dlhodobo bojujeme aj s pandémiou nedostatku vitamínu D. Odhaduje sa, že zníženú hladinu tejto mikroživiny má 60 – 80 % ľudí. Ťažký deficit postihuje až 30 % populácie, pričom v prípade seniorov je to až 95 %.

Vitamínu D by sme mali mať viac v slnečných dňoch a jeho množstvo v tele klesá s pribúdajúcimi kratšími a zamračenými dňami. Tento vitamín si ľudské telo dokáže vyrobiť samo a postačí mu na to približne polhodina pobytu na slnku, pričom pravidelné bezpečné opaľovania zabezpečí jeho dostatočné množstvo aj na niekoľko týždňov. Kritickým obdobím je najmä jeseň a zima.

paradajková omáčka Čítajte viac Poznáte vitamín, ktorý pokorí únavu u seniorov?

Kvalitným zdrojom „déčka“ sú mastné morské ryby ako losos, makrela, ale aj slede. Nájsť ho môžeme v treščej pečeni, hovädzom mäse a zo živočíšnych zdrojov obsahom tejto látky poteší aj konzerva tuniaka či vaječné žĺtka. Z rastlinných zdrojov sa ním chvália kvasnice, rastlinné oleje, semená rastlín, orechy, ale napríklad aj kakao.

Video
Dobrá imunita je v čase pandémie veľmi dôležitá. Posilniť si ju môžete aj týmto skvelým receptom. Ryby obsahujú dôležité vitamíny a stopové prvky ako selén, zinok, vápnik, železo, jód či vitamíny A, B a D, ale aj omega-3 mastné kyseliny. Tým, že Losos od Ryby Košice prechádza hĺbkovým mrazením krátko po výlove, zachováva si svoje nutričné hodnoty. Vďaka vákuovému baleniu si udržuje farbu, arómu a chuť. Navyše, filety sú balené samostatne, preto nemusíte rozmrazovať celé balenie, ale len potrebné množstvo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín D #onkologické ochorenia #koronavírus