Poznáte novú metódu na predchádzanie pádov a úrazov?

Spolupráca s vnukmi v súvislosti s modernými technológiami sa môže vyplatiť. Ak patríte do skupiny starších ľudí, môžete sa inšpirovať výdobytkom súčasnej doby.

03.11.2021 08:00
pád, senior, dôchodca, úraz Foto:
Pády sú najčastejšou príčinou úrazov, ktoré si držia neslávnu piatu priečku v príčinách úmrtí starších ľudí.
debata

Virtuálna realita, ktorá sa stáva súčasťou počítačových hier totiž nemusí slúžiť len tínedžerom, ale aj im predkom. V tomto prípade má podľa výskumu dokonca liečivý efekt.

Ako to funguje?

Virtuálna realita je napodobeninou skutočnosti. Spomínaná imitácia je tak živá, že si pripadáte ako v úplne inom, ale skutočnom svete. Z technologického hľadiska ide o novinku, ktorá slúži najmä mladším ročníkom ľudí na hranie počítačových hier. Pokiaľ ste videli svojho potomka so zvláštnymi okuliarmi na väčšej časti tváre a konzolou v ruke, pravdepodobne si kráti dlhé chvíle práve vo umelej realite. Virtuálny svet však pomáha aj starším ľuďom. Vedci z University of Bath sú presvedčení, že pomáha zlepšovať rovnováhu u seniorov. Udržiavanie balansu je kľúčové pri predchádzaní pádov, ktoré môžu byť najmä u starých ľudí nebezpečné.

Úrazov z pádu pribúda

S pribúdajúcim vekom sa vytráca pevný postoj, istý krok a z času na čas dochádza aj k strate rovnováhy. Jednoducho povedané, neschopnosť koordinovať pohyby negatívne vplýva na nezávislosť každého seniora. Netreba zabúdať na to, že napríklad vo Veľkej Británii sú pády najčastejšou príčinou smrteľných zranení ľudí vo veku nad 65 rokov. Odborníci prepočítali, že tieto úrazy zaberú až neuveriteľné štyri milióny takzvaných lôžkových dní za rok a stoja ich kráľovskú pokladnicu asi dve miliardy libier.

seniori, príroda, jazero, čln, loďka, výlet Čítajte viac Prečo pomáha pohyb predchádzať pádom a úrazom?

Takto si udržiavame stabilitu

Rovnováhu si udržiavame vďaka trom faktorom. Prvým je zrak, k druhému patrí spolupráca svalov a kĺbov, tretí spočíva v takzvanom vestibulárnom systéme, ktorý máme v uchu. Medzi klasické testy udržiavania balansu patria fyzické testy, chôdza na bežiacom páse alebo skúmanie pohyblivosti pri konkrétnych cvikoch.

Odborníci zo spomínanej univerzity preskúmali takmer dvadsať štúdií, pričom sa zamerali na používanie zobrazovacích systémov virtuálnej reality a ich vplyvu na koordinovanie pohybov u seniorov. Výsledky záverečného výskumu publikovala univerzita vo vedeckom časopise Frontiers in Sports and Active Living a poukazujú na zlepšenie rovnováhy u starších ľudí vďaka používaniu virtuálnej reality. Okrem toho sa znížilo riziko pádov a celkovo sa zabezpečila väčšia istota pri chôdzi u seniorov.

Virtuálna realita funguje jednoducho

Používa sa na to spomínané zariadenie, pričom pri sledovaní obrazu sa stojí na mieste. Seniori tak môžu dostávať rôzne úlohy ako napríklad prechod cez rušnú ulicu, dav alebo iné prekážky. Keďže tento pohyb vykonávajú na jednom mieste, zmenšuje sa nielen riziko úrazu, ale postupne sa buduje sebavedomie pri chôdzi. Vedci zistili, že seniori pristupovali k testom udržiavania rovnováhy pomocou virtuálnej reality opatrne a plnenie úloh im zaberalo o čosi viac času. V konečnom dôsledku sa však zlepšila ich stabilita pri chôdzi a znížilo sa u nich riziko vzniku pádov.

ženy, cvičenie, joga, pilates, strečing Čítajte viac Tip: Jednoduché cviky na boľavé kĺby

Štatistiky zo Slovenska sú hrozivé

Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR sa každý piaty pád končí zranením, pričom každý štyridsiaty má za následok hospitalizáciu. Pády sú najčastejšou príčinou úrazov, ktoré si držia neslávnu piatu priečku v príčinách úmrtí starších ľudí. K typickým zraneniam pri pádoch patria zlomenina bedrového kĺbu, predlaktia, stavcov, poranenia lebky alebo svalov. Úrad v rámci prevencie odporúča nosiť pevnú obuv, odstrániť nestabilné koberce, používať primerané osvetlenie miestností či nahradenie prahov prechodovými lištami. Okrem toho radí seniorom, aby odstránili nestabilný nábytok, presklené dvere a na schodoch či v kúpeľni sa držali zábradlia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #virtuálna realita #rovnováha #úrazy