Dokáže jogurt zabrániť infarktu a mŕtvici?

Pravidelná konzumácia jogurtu dokáže znížiť riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice až o 30 %. Vedci presviedčajú, že spomínaná mliečna dobrota pomáha najmä ľuďom s vysokým krvným tlakom.

21.11.2021 10:00
jogurt, džús, desiata, olovrant Foto:
Zdravie srdca a mozgu podporujú viaceré zložky jogurtu.
debata (1)

Pozoruhodné správy o pozitívnych účinkoch jogurtu na ľudský organizmus potvrdzuje výskum, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 18-tisíc mužov vo veku 40 – 75 rokov a až 55 000 žien vo veku 30 – 55 rokov. Výskumníci sa zamerali najmä na vplyv tohto mliečneho výrobku na zdravie osôb s hypertenziou, u ktorých je vyššia pravdepodobnosť vzniku srdcovocievnych chorôb. Z výskumu vyplynulo, že ženy, ktoré si pravidelne pochutnávali na jogurte mali až o 30 % nižšiu pravdepodobnosť vzniku infarktu. Muži mali o niečo horšie, ale stále dobré výsledky. Riziko srdcového infarktu bolo u nich o 19 % nižšie.

Ako ochráni mozog?

V obidvoch skupinách konzumovali muži aj ženy minimálne dva jogurty týždenne a výskum sa zameral na dlhšie časové obdobie. Okrem spomínaného kladného účinku na srdce vedci zistili, že dva jogurty denne dokážu rovnako znížiť riziko mozgovej mŕtvice, a to až o 20 %. Spoluautor knihy o vplyve jogurtov na zdravie človeka Dr. Justin Buendian tvrdí, že srdce a mozog podporujú aj iné fermentované výrobky, nielen jogurt. Výsledky štúdie podľa neho potvrdzujú, že jogurt zlepšuje zdravie srdca a mozgu najmä v spojení s konzumáciou zeleniny, ovocia a celozrnných výrobkov. V obidvoch prípadoch ide totiž o potraviny bohaté na vlákninu, ktorá na seba viaže v ľudskom čreve toxíny a škodlivé látky. Okrem toho zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie.

jogurt, suchá pleť, grécky jogurt Čítajte viac Grécky alebo klasický jogurt: Ktorý je vhodnejší?

Biely a grécky jogurt žnú úspechy

Známa dietologička Julia Zumpano z Cleveland Clinic vysvetľuje, že srdce i mozog chráni tak klasický biely ako aj grécky jogurt. Ideálna je konzumácia jogurtov bez sladených prísad, pričom grécky jogurt poskytuje telu viac bielkovín. Okrem toho má aj ďalšie výhody, napríklad zasycuje na dlhší čas, čím bráni zbytočnému prejedaniu sa. Grécky jogurt takisto obsahuje probiotiká, ktoré zlepšujú stav črevnej mikroflóry. Výskum však poukázal ešte na jednu zaujímavosť. Ľudia, ktorí pravidelne jedli jogurty mali nižšiu tendenciu jesť polotovary, rýchle občerstvenie a tučné mäso.

Nezaprie sa, je vitamínovou bombou

Zdravie srdca a mozgu však podporujú aj iné zložky jogurtu. Ide najmä o celú sériu vitamínov a minerálnych látok. Medzi kľúčové vitamíny, ktoré sa nachádzajú v jogurte patria vitamíny B2 a B12. Prvý spomínaný sa označuje aj ako riboflavín a pomáha chrániť centrálny nervový systém. Rovnako udržiava správnu hladinu energie v ľudskom tele. Zaobísť sa však nevieme ani bez vitamínu B12, ktorý je potrebný pre správne fungovanie organizmu, zabraňuje únave a anémii u seniorov. Z minerálnych látok dominujú v jogurte draslík, horčík, vápnik a zinok. Draslík je nevyhnutný pre srdce. Horčík znižuje krvný tlak a vápnik podporuje silu kostí. Minerál zinok je zvlášť dôležitý v studenom počasí a je potrebný na podporu imunitného systému.

senior Čítajte viac Ako udržať imunitu pri sile? Napríklad aj jogurtom
Video
V tomto recepte nám Danka Kurtíková Ferienčiková a Jozef Mak ukážu ako rýchlo je možné upiecť zdravý koláč.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jogurt #vysoký krvný tlak #srdcový infarkt #mozgová mŕtvica