Už rozdávajú darčeky bezvládnym ľuďom

Originálny slovenský nápad, ktorý prináša starším ľuďom do nemocníc na oddelenia vážne a dlhodobo chorých ľudí užitočné pomôcky a darčeky. Už siedmy rok po celom Slovensku rozdávajú do rúk týchto ľudí a ich rodinných príslušníkov takzvané Senior boxy.

11.12.2021 11:00
senior box, Vladimír Lengvarský, Humenné Foto:
Rekordná suma: Na darčeky, takzvané Senior boxy prispelo mnoho súkromných spoločností a antigénovými testami aj Ministerstvo zdravotníctva SR.
debata

Balili ich desiatky dobrovoľníkov a hodnota darov tohto ročníka dosiahla pozoruhodnú výšku 180-tisíc eur.

Prispeli aj antigénovými testami

S nápadom unikátneho projektu Seniorov boxov prišlo Ošetrovateľské centrum a Zariadenie sociálnych služieb Slnečný dom v Humennom. Ide o rýdzo slovenský nápad, ktorý je určený seniorom s vážnymi zdravotnými problémami. Cieľovou skupinou tohto projektu sú tak dlhodobo chorí starší ľudia v nemocniciach. Aj do tohto ročníka sa zapojilo množstvo súkromných firiem, ale aj Všeobecná zdravotná poisťovňa.

„Prvýkrát sa aktívne zapojilo aj Ministerstvo zdravotníctva SR, ktoré do Senior boxov prispelo antigénovými testami v počte 15 000 kusov a edukačným materiálom k očkovaniu. Tritisíc kusov senior boxov, z ktorých každý má hodnotu približne 60 eur, balili desiatky dobrovoľníkov zo Strednej zdravotníckej školy v Humennom a Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Michalovciach,“ hovorí pre Pravdu generálna manažérka spomínaných humenských zariadení PhDr. Zuzana Fabianová, MBA.

Slnečný dom, Humenné Čítajte viac Tretia dávka proti korone zaberá aj v Humennom

Suma, ktorá poteší

Najnovšiu podobu senior boxov uviedol pred niekoľkými dňami do života minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na Piatej celoslovenskej pacientskej konferencii pod záštitou Asociácie na ochranu práv pacientov SR v Bratislave. „Do boxov vkladali tisícky užitočných pomôcok, darčekov, a tiež publikáciu Ako sa postarať o blízkeho s návodmi na najlepšiu starostlivosť v situácii bezvládnosti a choroby. Celková hodnota projektu v tomto ročníku dosiahla výšku 180 000 eur,“ pokračuje Fabianová. Prvých dvetisíc senior boxov uzrelo svetlo sveta v roku 2015.

Všetko užitočné v jednom balíčku

Senior boxy sú určené predovšetkým bezvládnym seniorom a distribuujú sa do nemocníc a na manažmenty nemocníc, kde ich bezplatne odovzdávajú do rúk rodinných príslušníkov pri prepustení chorých do domácej starostlivosti. Autorky projekty Alena Mochnáčová a Zuzana Fabianová sa snažia týmto projektom znižovať riziko komplikácii u bezvládnych ľudí v starobe, chorobe a dosiahnuť tak lepšie výsledky o ich starostlivosť.

Aj z tohto dôvodu je dôležitou súčasťou každého boxu okrem mnohých užitočných darčekov ako sú čaje, plienky, podložky, mastičky či vitamíny tiež takzvaný čeklist pre orientačné posúdenie kvality starostlivosti o blízkeho a tiež publikácia, ktorá ponúka návody ako riešiť sériu bežných rizík a ťažkostí od odborníkov priamo z praxe. V rokoch 2015 až 2020 sa podarilo rozdať spolu pätnásť a pol tisíca senior boxov v hodnote až 420-tisíc eur.

vitamín D, covid-19 Čítajte viac Ktoré vitamíny treba dopĺňať v zime?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Humenné #Vladimír Lengvarský