Pečeň zabíja cirhóza. A nespôsobuje ju alkohol

Slovensko dosiahlo smutné svetové prvenstvo vo výskyte cirhózy pečene, uvádza to vedecký časopis Lancet. Toto ochorenie sa vyvíja mnoho rokov a nebolí.

18.06.2022 08:00
pečeň, cirhóza Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

„Ochorenie je zákerné v tom, že nebolí. Človek, ktorý má desať rokov cirhózu pečene sa môže cítiť rovnako zdravo, ako človek, ktorý nemá žiadne ochorenie pečene. K bolestiam, prípadne ku komplikáciám dochádza až vo vyšších štádiách ochorenia,“ hovorí prezident Slovenskej hepatologickej spoločnosti, MUDr. Ľubomír Skladaný.

Aj to neslávne prvenstvo Slovenska viedlo hepatológov k založeniu projektu SIRIUS, ktorého cieľom je včasné odhalenie ochorenia pečene predovšetkým u obyvateľstva, ktorí nemajú žiadne príznaky choroby.

Doktor Skladaný považuje za mimoriadne dôležité, aby sa dostala do povedomia terminológia fibróza, čo znamená tuhnutie pečene. Keďže liečebné možnosti pri cirhóze sú obmedzené, je dôležité diagnostikovať chorobu pečene vo včasnejších štádiách fibrózy, kde v týchto štádiách človek väčšinou problém s pečeňou nepociťuje, a preto nehľadá lekársku pomoc.

trauma depresia Čítajte aj Časté nočné mory môžu byť predzvesťou Parkinsonovej choroby

Preto SIRIUS vyzýva obyvateľov, aby sa zapojili do jednoduchého skríningu, ktorý odhalí potrebu ďalšieho vyšetrenia u hepatológa. Každý účastník obdrží „zelenú kartu“, ktorá mu zaručí čo najskoršie vyšetrenie bez zbytočného čakania na termín. Ako hovorí pán doktor, nepotrebujete k tomu nič iné ako vlastnú zdravotnú históriu, kvapku krvi z prsta a sonografické vyšetrenie, ktoré zabezpečí vo vašom meste priamo projekt SÍRIUS.

„Všeobecní lekári by mali zvýšiť povedomie ľudí o tejto chorobe. Zo svojej skúsenosti viem, že ľudia nepovažujú svoju pečeň za rovnako dôležitý orgán ako srdce alebo obličky. Medzi prvé viditeľné podozrenie ochorenia patrí abdominálna obezita. Tú si každý vie doma odmerať aj obyčajným krajčírskym metrom. Ak sa k tomuto parametru pripoja zvýšený cholesterol, glykémia a krvný tlak, treba urobiť ďalšie vyšetrenia,“ uviedla MUDr. Adriana Šimková, hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo.

Diabetológ, doc. Emil Martinka upozorňuje na fakt, že cirhózu pečene nespôsobuje iba alkohol, ako je všeobecne známe, ale existuje aj nealkoholová tuková choroba pečene – NAFLD. Stukovatenie pečene úzko súvisí so stravou a s cukrovkou 2. typu. Ako hovorí, žiaľ doposiaľ neexistuje diagnosticko–terapeutický štandard pre spoluprácu diabetológa a hepatológa, no projekt SÍRIUS už prináša prvé výsledky vďaka hepkalkulačke. Tá je dostupná na internete a ak do nej zadáme pár údajov vrátane výsledkov z krvi, dostaneme jasnú odpoveď o stave pečene.

pečeň, muž, bolesť, žltačka Čítajte aj Ako sa dá pečeň vyšetriť u všeobecného lekára? Čo je možné odhaliť?

Podľa docenta Tomáša Kollera, gastroenterológa a hepatológa pri včasnej diagnostike cirhózy je veľká šanca na úspešnú liečbu. Ako hovorí, ani cirhóza nie je úplne nezvratná, no odhalenie ochorenia v štádiu fibrózy je ľahšie liečiteľné. Ako uviedol, veľmi dôležitá je zmena životného štýlu.

„Veľmi dôležité je naučiť sa variť zo základných surovín a v čo najväčšej miere eliminovať sprocesované potraviny. Ak postupne vylúčime zo svojej stravy polotovary, zlepší sa nám zdravotný stav a dokonca aj tie parametre, ktoré zdanlivo nesúvisia so stravou,“ povedala výživová poradkyňa Angelika Kutišová.

Doktor Skladaný vyzýva ku skríningu a ubezpečuje, že vyšetrenie trvá maximálne pol hodinu, nebolí a je zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #cirhóza #výskum #ochorenie