Vysoký tlak a leto? Pomôže čistá voda a veľa ovocia a zeleniny!

Náhle výkyvy teplôt, extrémne horúčavy, nedostatok tieňa, tropické noci, nevhodne klimatizované miestnosti a vyhriate autá sú každoročnými výzvami pre kardiakov. Jedným so spôsobov, ako predísť komplikáciám, je zamyslieť sa nad vlastnou životosprávou.

29.07.2022 18:00
voda pohar vody Foto:
debata

Hypertonici, najmä tí nad 65 rokov a ľudia s ďalšími pridruženými ochoreniami, by si mali osvojiť niekoľko zásad, ak chcú leto prežiť bez ťažkostí.

Čistá voda v pohári

Pitný režim je základ, preto naň nesmieme zabúdať. Samozrejme, s vhodným nápojom, pretože u dospelého človeka by objem tekutín nemal klesnúť pod tri litre. Pri nedostatočnom pitnom režime sa zahusťuje krv, a tým napríklad rastie aj riziko vzniku zrazenín.

Mimoriadne dôležité je dodržiavanie pitného režimu pre seniorov. Ich organizmus obsahuje menej tekutín, činnosť orgánov je pomalšia a problémom sa stáva aj vylučovanie tekutiny spoločne s odpadovými látkami. Dennú dávku, približne 1,5 až 2 litre tekutín, by teda mali vypiť postupne počas celého dňa.

Voda je nápoj číslo jedna, či už čistá alebo ochutená citrónom, mätou či limetkou. Siahnuť môžete aj po minerálke, ale radšej si nevyberajte tie sýtené a mrazivo vychladené. Dobrým tipom na uhasenie smädu sú rôzne nesladené bylinné čaje.

Naopak, stop počas horúcich dní by mali mať káva, alkohol, pivo, sladené sýtené a chladené nápoje. Platí zásada, že piť by sa malo pravidelne a v menších dávkach. Nie nárazovo, keď už nastane pocit smädu, pretože v tom okamihu nám organizmus dáva jasne najavo, že reaguje na teplotnú záťaž.

Kardiaci by si zbytočné problémy narobili napríklad vtedy, ak by to s pitným režimom prehnali. Ak napríklad vypijete viac ako šesť litrov vody, počítajte s prevodnením, srdce nebude stačiť prečerpať dostatok vody a môže prísť k jeho zlyhaniu.

Zelenina, ovocie, málo soli a zabudnite na korenie

V horúcich dňoch vymeňte ťažké sýte jedlá za ich zeleninové verzie. Treba prijímať ľahko stráviteľnú a pestrú potravu s dostatkom výživných látok s nižšou energetickou hodnotou. Skrátka voľte zeleninu a ovocie.

Okrem zmeny v jedálničku treba obmedziť solenie a používanie niektorých korenín. Asi málokto vie, že tie zhoršujú situáciu a skomplikujú činnosť srdca. Nevyhýbajte sa len priamemu soleniu, ale aj potravinám, ktoré majú vysoký obsah soli. Napríklad údeninám, chipsom, syrom, omáčkam z koncentrátu, šunkám, slaninám, bujónom, krevetám, artičokom, olivám, salámam, suchým a praženým orechom či slaným tyčinkám.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #horúčavy #teplo #životný štýl #srdce #vysoký tlak #kardiologické problémy #kardiaci