Zvyšuje spánok počas dňa riziko mŕtvice?

Pokiaľ si zvyknete dlhšie zdriemnuť počas dňa, zbystrite pozornosť. Nová štúdia varuje, že tento zvyk môže u ľudí vo vyššom veku zvýšiť krvný tlak alebo prispieť k vzniku mŕtvice.

14.09.2022 12:20
spánok, posteľ, senior, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Doposiaľ sa spánok cez deň spájal len s pozitívnymi účinkami. Aktuálny výskum, ktorý publikoval časopis Hypertension však prichádza s vlastnými výsledkami a prekvapivými závermi dlhoročného skúmania.

Zo štúdie vyplýva, že pokiaľ si seniori zvyknú zdriemnuť v aktívnej časti dňa, zvyšuje sa u nich riziko zvýšenia krvného tlaku až o 12 % a riziko mozgovej príhody až o 24 %. Odborníci tvrdia, že nutkanie na tento druh odpočinku môže byť okrem iného signálom zlej kvality spánku v noci. Vedci uviedli, že spať cez deň potrebovali najmä muži, fajčiari, ktorí si zvykli vypiť pohárik alkoholu. Okrem toho u nich zaznamenali nespavosť, chrápanie, horšiu náladu vo večerných hodinách. Ľudia, ktorí sa vyhýbali spánku počas dňa nemali spomínané zlozvyky ani zdravotné ťažkosti.

Ako sú na tom ľudia 60+

Výskum sa uskutočnil v Číne na niekoľko stotisíc ľuďoch. Vopred z neho vylúčili všetkých, ktorí mali problémy so srdcom, alebo mali predpoklady na mozgovú mŕtvicu.

Účastníci výskumu boli rozdelení do skupín podľa frekvencie zdriemnutia. Prvá skupina zahŕňala tých, ktorí nespali cez deň, alebo len zriedka. Do druhej skupiny patrili ľudia, ktorí si zvyčajne dali „šlofíka“.

Zaujímavé boli výsledky podľa vekových skupín. „Denní spachtoši“ do šesťdesiat rokov mali o 20 % vyššie riziko vzniku vysokého krvného tlaku v porovnaní s rovesníkmi, ktorí sa zdriemnutiu vyhýbali. Po šesťdesiatke sa spomínané riziko znížilo o polovicu. Výskum tiež ukázal, že ľudí, ktorí skočili z „bdelej“ do „spacej“ kategórie mali až o 40 % vyššie riziko hypertenzie.

„Hoci zdriemnutie ako také nemusí byť škodlivé, mnohí ľudia, ktorí si zdriemnu to robia pravdepodobne z dôvodu zlého spánku v noci. Nekvalitný spánok sa spája s horším zdravím,“ vysvetlil odborník na spánok Michael Grandner pre portál sciencedaily.com.

Nie každá kaša sa je taká…

Výskumníci totiž nezisťovali dĺžku denného zdriemnutia, takže nevedeli určiť, či aj krátky odpočinok vplýva na krvný tlak, alebo ohrozuje mozog. Vo všeobecnosti platí, že krátky oddych do tridsať minút by mal byť prínosom pre zdravie. Vyhýbať by sa mu však mali však tí ľudia, ktorí majú problémy so spánkom v noci. Hoci ide o rozsiahly výskum, vedci v súčasnosti neodhalili biologickú podstatu účinku denného spánku na reguláciu krvného tlaku.

Hrozí demencia?

Horšie však znejú iné fakty, ktoré sa spájajú so spánkom počas dňa. U seniorov môže totiž signalizovať nástup Alzheimerovej choroby, pre ktorú je typická strata pamäti, poruchy osobnosti, strata orientácie v čase a priestore.

Alzheimerova choroba podľa odborníkov ničí neuróny, ktoré majú na starosti kvalitu nočného odpočinku. Zaujímavé je, že vzťah denného zdriemnutia a celkového zdravia je iná u adolescentov.

Pokiaľ si totiž pravidelne zdriemnu cez deň, pozitívne to ovplyvňuje ich kognitívne funkcie, medzi ktoré patrí schopnosť pamätať si veci a lepšie sa učiť. Ani seniori sa však úplne nemusia báť krátkej pauzy cez deň, a to najmä vtedy, ak večer bez problémov zaspia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #mŕtvica #dobrý spánok