Ako na jeseň posilniť imunitu? Ovocím a zeleninou. Vyberajte ich však podľa farby

Vitamíny a minerály zohrávajú dôležitú úlohu pri metabolických či biochemických procesoch tela. Sú dôležité pre všetkých, na ich dostatok by mali ale zvlášť dbať seniori. Sú totiž prevenciou degeneratívnych a iných ochorení, ako aj porúch imunity.

18.09.2022 18:02
zelenina 68496343 Foto:
debata (1)

V dostatočných množstvách je dôležité konzumovať potraviny, ktoré prirodzene obsahujú vitamíny (vitamíny A, C, D, E, betakarotén, kyselina listová – vitamín B9), minerálne látky (vápnik, železo, selén, zinok) a ďalšie pre telo užitočné látky (napríklad alicín, antioxidanty ako sú flavonoidy, lykopén, rutín a iné).

Optimálny príjem vitamínov a minerálnych látok si zabezpečíte pestrou rastlinnou a živočíšnou stravou, ktorej súčasťou je konzumácia celozrnných obilnín, surovej zeleniny, ovocia a nízkotučných živočíšnych potravín.

zväčšiť
vitaminy

Odporúča sa konzumovať najmä zrelé, sýto sfarbené ovocie a zeleninu, ako aj cesnak a cibuľu.

Denne je vhodné zjesť 5 porcií ovocia a zeleniny. Jedna porcia pritom predstavuje množstvo rovné jednému stredne veľkému jablku respektíve jednej šálke nakrájanej potraviny.

Snažte sa jesť čo najviac pestro, konzumujte rôzne druhy čerstvého ovocia a zeleniny. Zjednodušené povedané – čím viac zeleniny zjete, tým lepšie.

Zdroj: Úrad verejného zdravoníctva SR

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #Agropotraviny