V dostatočných množstvách je dôležité konzumovať potraviny, ktoré prirodzene obsahujú vitamíny (vitamíny A, C, D, E, betakarotén, kyselina listová – vitamín B9), minerálne látky (vápnik, železo, selén, zinok) a ďalšie pre telo užitočné látky (napríklad alicín, antioxidanty ako sú flavonoidy, lykopén, rutín a iné).
Optimálny príjem vitamínov a minerálnych látok si zabezpečíte pestrou rastlinnou a živočíšnou stravou, ktorej súčasťou je konzumácia celozrnných obilnín, surovej zeleniny, ovocia a nízkotučných živočíšnych potravín.
Odporúča sa konzumovať najmä zrelé, sýto sfarbené ovocie a zeleninu, ako aj cesnak a cibuľu.
Denne je vhodné zjesť 5 porcií ovocia a zeleniny. Jedna porcia pritom predstavuje množstvo rovné jednému stredne veľkému jablku respektíve jednej šálke nakrájanej potraviny.
Snažte sa jesť čo najviac pestro, konzumujte rôzne druhy čerstvého ovocia a zeleniny. Zjednodušené povedané – čím viac zeleniny zjete, tým lepšie.
Zdroj: Úrad verejného zdravoníctva SR