Gaštan pomôže pri zápche, naštartuje mozog, reguluje tlak. Zlepšuje aj stav kostí...

Gaštany majú lahodnú, jemne sladkú chuť a sú nielen veľmi chutné, ale i bohaté na živiny, ktoré sú spojené s mnohými zdravotnými výhodami. Možno ste netušili, že obsahujú toľko vitamínu C ako citrón.

22.10.2022 08:00
debata (4)
Pečené jedlé gaštany sú najobľúbenejšie, avšak tiež sa bežne kandizujú, varia či používajú na múku na výrobu chleba. Gaštany je možné pridať do šalátov, plniek, polievok a dezertov.

Gaštany sú zdrojom vitamínov ako vitamín C a vitamíny skupiny B. Taktiež sú aj zdrojom minerálov ako draslík, meď, horčík a taktiež obsahuje vlákninu.

Gaštany sú spomedzi orechov bohaté na vitamín C, hoci tepelnou úpravou sa časť jeho množstva stratí. Vitamín C a ďalšie látky nachádzajúce sa v gaštanoch, ako je meď, pomáhajú posilňovať náš imunitný systém.

  • Vláknina obsiahnutá v gaštanoch pomáha v prevencii zápchy.
  • Gaštany môžu taktiež pomáhať pri kontrole hladiny cukru v krvi.
  • Hoci obsahujú väčšie množstvo sacharidov, vláknina v nich obsiahnutá zaisťuje, že telo sacharidy vstrebáva pomaly a tým pomáha zabrániť prudkému nárastu hladiny cukru v krvi.
  • Treba však myslieť na to, že hoci konzumácia malého až stredného množstva gaštanov môže priniesť svoje výhody, treba ich jesť s mierou. Konzumácia príliš veľkého množstva môže týmto zdraviu prospešným účinkom zabrániť.
  • Gaštany sú dobré aj pre zdravie našich kostí, keďže meď je mimoriadne dôležitá pri absorbovaní železa, ktoré je nevyhnutné pre rast a vývoj kostí a horčík je potrebný na podporu ich minerálnej hustoty.

Prispievajú k podpore zdravého srdcovo-cievneho systému tým, že draslík a horčík nachádzajúce sa v gaštanoch, pomáhajú regulovať krvný tlak.

Ich konzumáciou podporujeme zdravú funkciu mozgu, keďže gaštany sú bohaté na vitamíny skupiny B, ktoré sú priamo spojené so správnym neurologickým vývojom a funkciou. Okrem toho draslík pomáha zvýšiť prietok krvi do mozgu a podporuje tak zdravie nervového systému.

Upozornenie: Surové gaštany obsahujú vysoký obsah trieslovín, čo môže u osôb na ne citlivých spôsobiť tráviace problémy (ako podráždenie žalúdka či nevoľnosť) alebo iné komplikácie, najmä u ľudí s ochorením pečene alebo obličiek. Preto je lepšie ich tepelne upraviť.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #vitamín C #minerály #citrón #gaštan #jedlý gaštan