S akými neduhmi pomôžu vo vyššom veku uhorky? S nadváhou aj tlakom. A s čím ešte?

Podceňovaná zelenina, ktorá vie predsa len prekvapiť. Seniorom pomáha na viacerých frontoch. Chutnej pochúťke nestojí v ceste ani krvný tlak, cukrovka či žalúdočné ťažkosti.

30.10.2022 06:00
uhorky, šalát, zelenina, uhorka Foto:
debata

Pomôže s tlakom

Hoci to na prvý pohľad nevyzerá, uhorky patria do kategórie super potravín. Okrem toho majú ešte jeden benefit, nepatria do skupiny najdrahších potravín a preto si ju môžeme dopriať častejšie a v každom ročnom období. Nedávna štúdia ukázala, že uhorková šťava pri pravidelnom pití znižuje krvný tlak.

Výskum v prípade účastníkov vo veku nad 60 rokov ukázal, že spomínaná zelenina pozitívne vplýva na kardiovaskulárny systém. Hypertenzia, ako sa odborne nazýva vysoký krvný tlak sa považuje za tichého zabijaka. Prichádza nenápadne, bez príznakov a môže spôsobiť srdcový kolaps.

Dobrá prevencia cukrovky

Starších ľudí zvykne vytrápiť aj diabetes. Nejde, samozrejme, len o problém tejto vekovej skupiny. V seniorskom veku sa však objavujú aj bez predchádzajúceho varovania mierne formy cukrovky, ktoré je možné zvládnuť pomocou diéty.

Ako uvádza na portále Harvard Health, cukrovke 2. typu sa môžeme vyhnúť konzumáciou spracovaných potravín, sladených nápojov a jedál s vysokým obsahom cukru. Okrem toho je kľúčové konzumovať potraviny s nízkym glykemickým indexom (GI). To znamená, že jednotlivým potravinám je prideľované číslo od nuly po sto.

Čím vyšší je glykemický index, tým viac sa zvyšuje hladina cukru v krvi po zjedení takejto potraviny. Uhorky majú GI 15, čo z nich robí ideálne jedlo v rámci prevencie cukrovky. Konzumáciou jedál s nízkym GI sa znižuje inzulínová rezistencia, čo je kľúčový problém, ktorý sa spája s touto chorobou.

Doplní stratené tekutiny

Zdravotné problémy seniorov vrátane únavy často spôsobuje nedostatočný pitný režim. Ľudia nad 60 rokov postupne strácajú pocit smädu a preto trpia dehydratáciou. Podľa francúzskeho a anglického prieskumu, ktorý publikoval portál Nutrients obsahujú uhorky až 95 % vody.

Pri pravidelnej konzumácii uhoriek sa telo dostáva rýchlejšie do formy. Okrem toho sa zlepšuje chuť do jedla, ale reguluje sa aj pocit smädu. Podľa Kristin Gillespieovej uhorky zlepšujú kondíciu organizmu. „Prispievajú k zvýšeniu celkového denného príjmu tekutín a udržujú telo hydratované, ktoré zároveň optimálne funguje,“ vysvetľuje.

A čo s nadváhou?

Pokiaľ vo vyššom veku trpíte nadváhou, uhorky sú riešením tohto problému. Malá porcia uhoriek obsahuje zanedbateľné množstvo, ktoré tak šikovne pomáhajú pri chudnutí. Vďaka vysokému obsahu vody chrumkavá zelenina pomáha zasycovať organizmus a udržať chuť na sladké a nezdravé potraviny na uzde.

Chudnutie urýchli aj schopnosť uhoriek vyriešiť viacero tráviacich ťažkostí. Obsahujú totiž vysoké množstvo vlákniny, ktorá je ideálnou látkou na predchádzanie zápchy. Pensylvánska univerzita odporúča jesť uhorky vždy, keď je to možné. Organizmus sa poďakuje aj znižovaním plynatosti, ktorá je následkom nezdravého stravovania a prejedania.

debata chyba