Sex po menopauze nie je tabu! Čo robiť pre dobrý intímny život po päťdesiatke?

Klimaktérium je u ženy obdobím, kedy dochádza k hormonálnym, psychickým a telesným zmenám. Menopauza sa odráža aj na jej intímnom živote. Neznamená to ale, že po prechode treba za sexom urobiť hrubú čiaru...

11.12.2022 06:00
1177530100 Foto:
debata (3)

U mnohých žien je menopauza spojená s nepríjemnými prejavmi rôznej intenzity. Vyskytujú sa návaly horúčosti, k tomu sa pridáva nočné potenie. Dochádza k poklesu vnútornej spokojnosti, únave aj výkyvu nálad a mnohé ženy strácajú pocit sexuálnej atraktivity. Nehovoriac o fyzických zmenách, ktoré môžu spôsobiť bolestivý sex.

„Žene po menopauze vyhasne funkcia vaječníkov. Dochádza k rapídnemu úbytku estrogénov, čo má negatívny vplyv na metabolizmus, na kožu, sliznice, aj na sexuálnu túžbu,“ popisuje príčiny zmien u žien sexuologička Petra Vrzáčková. „Keď ženu sex bolí, klesá aj jej sexuálna túžba,“ vysvetľuje Vrzáčková, prečo sa niektoré ženy v prechode začnú viac či menej vedome radšej intímnym chvíľam vyhýbať.

Orgazmus neprežíva väčšina žien. Hovoriť o tom nechcú ani s lekárom

Ženy o tom zvyčajne nehovoria ani medzi sebou, ani s lekárom. Orgazmus je pri tom problém, ktoré rieši väčšina z nich. Len každá tretia žena prežije skutočné sexuálne vyvrcholenie. Štatistiky uvádzajú, že viac ako 70 percent žien orgazmus predstiera.

“Iba 25 percent žien, ktoré zažívajú ťažkosti s orgazmom, zájde k špecialistovi a sú pri riešení problému aktívne. Viac ako 54 percent žien je schopných o tom hovoriť, ale len, ak sa ich lekár alebo lekárka opýtajú. Až 33 percent žien nebude o tejto téme hovoriť ani vtedy, keď sa ich lekár priamo opýta,” cituje štatistiky gynekologička Radmila Sládičeková.

Porucha orgazmu je nielen neschopnosť dosiahnuť ho, ale aj výrazne znížená intenzita jeho prežívania. Následkami anorganizmu môže žena pociťovať bo-lesti v podbrušku, bolesti hlavy, pocity psychického napätia, podráždenosť, frustráciu.

Mala by žena prijať tieto problémy ako holý fakt? „Existuje veľa možností, ako prispôsobiť liečbu požiadavkám pacientky,“ hovorí gynekologička Radmila Sládičeková. Prvou voľbou je podľa nej vaginálne podávanie hormónov, ktoré spôsobia, že sa obnoví sliznica, zvýši sa jej prekrvenie a v pošve sa vytvoria laktobacily. Styk potom prestane byť nepríjemný až bolestivý.

„Sú ale ženy, ktoré nechcú brať hormóny, alebo ich nemôžu užívať napríklad kvôli onkologickému ochoreniu. Vtedy hľadáme iné alternatívy,“ vysvetľuje. Jedna z možností je kyselina hyalurónová, ktorá môže byť vo forme gélu alebo čapíka a možno ju aplikovať aj do vnútra sliznice. Ďalším variantom je ošetrenie laserom, ale túto liečbu poisťovne nepreplácajú a je drahá.

Pomoc ponúkajú aj prírodné prípravky, ktoré sa aplikujú lokálne. „Je tu novinka, oleogél, ktorý je založený na troch čisto prírodných účinných látkach: visnadin, cbd a myrcén. Navyše je obohatený o čistú arómu oleja ylang ylang,“ odporúča doktorka Sládičeková.

Dôležitá je aj psychická pohoda

Popri možnostiach, ktoré pomôžu telu, je tu ale aj ďalší nezanedbateľný faktor – psychika. „Keď je žena vystresovaná, určite sa doma nepremení na femme fatale a vášnivá noc je tak v nedohľadne,“ vysvetľuje gynekologička, prečo je celková pohoda dôležitá a potrebná pre sexuálny život a vytvorenie tej správnej atmosféry, aby mala žena vôbec pomyslenie na sex.

Za úbytok sexuálnej túžby po menopauze zodpovedá taktiež klesajúca hladina testosterónu, ktorý je dôležitý hormón pre libido, pre vzrušenie aj pre schopnosť dosiahnuť orgazmus. „Niektoré ženy ho nahrádzajú napríklad rôznym čajmi, alebo uprednostňujú potraviny, ktoré by ich mohli sexuálne stimulovať – údajne medzi takéto afrodiziaká patria granátové jablko, čili papričky a podobne,“ dodáva gynekologička.

Ženská sexuálna dysfunkcia nie je vzácna diagnóza

Podobne ako erektilná dysfunkcia mužov pred 20 rokmi, je ženská sexuálna dysfunkcia (FSD) dnes ešte tabu a pre pacientku je často ťažké otvoriť rozhovor na túto tému. Pri poruchách v sexuálnom živote je postihnutá nielen žena, ale často aj jej partner a ich vzťah.

„Ženské sexuálne dysfunkcie charakterizujeme ako poruchy sexuálnych funkcií. Patria sem poruchy túžby, poruchy vzrušenia, poruchy orgazmu a sexuálne bolestivé poruchy. Ženami sú vnímané ako nepríjemnosť, čo dlhodobo ruší ich spokojnosť, osobný aj partnerský život,“ hovorí sexuologička Danica Caisová.

Diagnostika príčin tohto problému patrí do rúk špecialistov a venujú sa im gynekológ, endokrinológ, sexuológ, psychiater, psychológ. Po vyšetreniach sa stanoví diagnóza a možnosti najefektívnejšej liečby.

„Porucha sexuálnej túžby je charakterizovaná tým, že pocity sexuálneho záujmu alebo túžby sú nedostatočné, alebo neprítomné. Žena nemá sexuálne myšlienky, či fantázie a m motivácia ku sexuálnej aktivite je výnimočná, alebo celkom chýba. Žena má nedostatok záujmu o sexualitu je za hranicou bežného poklesu v rámci životného cyklu, alebo trvania partnerského vzťahu,“ priblížila problém sexuologička.

Ako dodala, ženy s poruchou sexuálnej túžby prežívajú nižšiu kvalitu života a pociťujú nižšiu spokojnosť so svojou ženskou rolou. Prítomná je taktiež strata vitality sprevádzaná únavou. „Tieto ženy pociťujú vyššiu mieru frustrácie, majú úzkosti a sú konfliktné.“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sex #menopauza #intímny život #klimaktérium #psychické zmeny #telesné zmeny