Fit aj v zime? Zdravá strava a pohyb. A správne oblečenie. Viete, ako ďaleko vidieť napríklad bielu či modrú farbu?

Ako každé ročné obdobie, aj zima so sebou prináša nielen radosti, ale aj nástrahy. Má byť obdobím upokojenia a regenerácie síl, čo samozrejme neznamená záhaľku. Ako byť fyzicky aj psychicky vo forme aj vo vyššom veku a pritom sa vyvarovať chorôb a úrazov?

22.01.2023 08:00
senior, dôchodca, penzista Foto:
Ilustračné foto.
debata

Menej svetla, dni hmlisté alebo zamračené, nepridávajú na nálade. No stačí k tomu primiešať pár farieb na oblečení alebo na tanieri a hneď je všetko inak.

Seniori by sa mali v zime obliekať pestrejšie aj kvôli bezpečnosti. Podľa štatistík najviac chodcov zahynie a je zranených práve zime. Najčastejšími účastníkmi nehôd sú pritom mladí vo veku 10 až 20 rokov a ľudia, ktorí už oslávili sedemdesiatku.

To je o dôvod viac vybrať sa von v oblečení, ktoré nie je tmavé. Vedeli ste napríklad, že bielu vidno až na 55 metrov, žltú na 37, červenú na 24 a modrú na 18 metrov?

Brzdná dráha auta, ktoré ide rýchlosťou 50 km/h, je na mokrej vozovke 12 metrov, takže farby by mohli stačiť na to, aby vodič zareagoval včas. Napriek tomu určite nie je na škodu svoje farebné oblečenie ešte vylepšiť reflexným prvkom (na rukáv, kabelku, tašku), pretože reflexné farby vidno až do vzdialenosti 200 metrov.

Primeraný pohyb

V zime je pre seniorov veľmi dôležité udržiavať v aktivite telo aj ducha. V maximálnej možnej miere, ktorú umožňuje zdravotný a fyzický stav. Jednoduchým riešením je prechádzka. V prírode, v parku, na hrádzi, okolo jazera…

Chôdza pomáha rozprúdiť krv v žilách aj rozhýbať údy. Hlboké dýchanie okysličí krv, ktorá ďalej pomáha lepšie fungovať mozgu aj ostatným orgánom.

„Pravidelný primeraný pohyb pomáha seniorom udržiavať sa v dobrej fyzickej a psychickej kondícii. Chôdza je veľmi dobrá, telu prirodzená aktivita. Podporuje imunitný systém a do istej miery je aj prevenciou takzvaných jesenných smútkov či depresie,“ hovorí doktor Vladimír Klement z Agapé Senior Park.

Zima neznamená depresiu

Zima sa často spája aj so smútkom a depresiou. Faktom je, že menej slnečného svetla môže spôsobovať smútok. „Je viacero faktorov, ktoré vplývajú na rozvoj ťaživého smútku, ktorý môže prerásť až do depresie. Niektoré faktory, ako napríklad udalosti v osobnom živote, nemôžeme ovplyvniť, ale viacero premenných máme vo vlastných rukách. Už sme spomínali aktívny pohyb, pomáha aj socializácia a v neposlednom rade je duševné zdravie úzko prepojené aj s tým, čo máme na tanieri,“ vysvetľuje lekár.

Pestrá strava

„Seniori by mali dôsledne dbať na pestrú a vyváženú stravu. Keďže ich metabolizmus je pomalší, nepotrebujú jesť veľké porcie, ale mali by prijímať dostatok tekutín aj všetkých potrebných živín vo forme stravy a vhodných doplnkov výživy,“ dodal doktor Klement.

Na tanieri by mali byť zastúpené pečivo, mliečne výrobky, zelenina, ovocie a v menšej miere mäso a ryby.

Zemiaky je vhodné príležitostne nahradiť ryžou, ktorá je na trávenie ľahšia a z pohľadu nutričných hodnôt výdatnejšia. V kombinácii napríklad s červenou šošovicou ide o ľahké jedlo s vynikajúcimi nutričnými hodnotami a za dobrú cenu.

Chlad a bolesti

Počas chladných dní sa intenzívnejšie hlásia o slovo bolesti. Spojenie medzi bolesťou a zmenami atmosférického tlaku vôbec nie je výmysel, ale vedecky dokázaný fakt.

„Zmeny tlaku skutočne spôsobujú podprahovú iritáciu nervových zakončení tkanív, čo má za následok stimuláciu svalov alebo jaziev s vyústením do bolesti napríklad kĺbov. Tieto klinické symptómy vznikajú najčastejšie pri prudšom poklese barometrického tlaku, to znamená pri zhoršení počasia, pri daždi,“ potvrdzuje aj ortopéd Jozef Vojtaššák.

Tipy ako zvládnuť zimu (nielen) pre seniorov

• Deň spríjemní a dobrú náladu podporí malá kytička vo váze. Je jedno, či to budú kvety zo supermarketu alebo ozdoba naaranžovaná z vetvičiek a jesenných listov. Hlavne, aby sa na ňu dobre dívalo.

• Spomínali sme pestrý jedálny lístok. Čokoláda síce až tak nehýri farbami, skôr odtieňmi hnedej, ale tiež krásne pristane jeseni. Jej sladká chuť poteší jazýček aj dušu, telu dodá energiu a pokiaľ siahnete po malom kúsku kvalitnej čokolády s vyšším obsahom kakaa, okrem vitamínov si doprajete aj flavonoidy a štipku dobrej nálady.

• Chutný a voňavý čaj z rôznych kvetov a byliniek spríjemní aj usmoklený jesenný deň. Ak dáte prednosť sypaným čajom s väčšími kúskami bylín, rastlín, kvetov alebo ovocia, budete mať nielen teplý nápoj, ale aj vzpruhu pre telo a ducha.

• Voňavá sviečka, voňavý kúpeľ alebo vankúšik naplnený bylinkami, to všetko môže podľa druhu arómy pomôcť zlepšiť náladu, upokojiť, spať. Aromaterapia je dobrý kamarát v každom ročnom období. Na zimu sa hodí aróma škorice, klinčekov, citrusov, eukalyptu aj levandule.

Nie každému však chladnejšie počasie prekáža. Kým seniori s degeneratívnym ochorením pohybového aparátu (artróza kĺbov) tolerujú lepšie teplé počasie a nižšiu vlhkosť vzduchu, ľudia s reumatickým ochorením sa majú lepšie pri nižších teplotách.

V každom prípade bolesť, ktorá výrazne zhoršuje kvalitu života, si vyžaduje riešenie. Nie vždy je však namieste siahať okamžite po tabletách, ktorých seniori aj tak užívajú neúrekom.

„Mnoho liekov zaťažuje tráviaci systém od žalúdka cez pečeň až po obličky. Treba si uvedomiť, že každé liečivo spúšťa v organizme rôzne chemické reakcie. Pri orálne užívaných liekoch sa tieto procesy začínajú už v žalúdku, kde zložky liečiva reagujú s látkami, ktoré sme prijali v potrave a tekutinách. A tieto reakcie nie sú vždy dobré pre telo a zdravie. Preto je rozumné tíšiť lokálnu bolesť a zápal krémom. Ak však bolesť pretrváva viac dní a neustupuje, až potom treba lokálnu liečbu krémom skombinovať s perorálnym liekom,“ radí farmaceutka Veronika Pytlová.

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #senior #chodci #oblečenie #regenerácia #zima #úraz #ročné obdobie