Rodičovský dôchodok dostanú aj rodičia vojakov či policajtov

Dnes platí, že nárok na tzv. rodičovský dôchodok majú len rodičia detí, ktoré sú dôchodkovo poistené, ale nepracujú ako vojaci či policajti.

22.03.2023 10:00
Dôchodci Foto:
Ilustračná foto.
debata (2)

Navrhovaná právna úprava by mala zaviesť vznik nároku na rodičovský dôchodok podľa zákona o sociálnom poistení aj z titulu účasti dieťaťa poberateľa dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku na výsluhovom zabezpečení.

Na účely určenia sumy rodičovského dôchodku odvodeného od účasti dieťaťa na výsluhovom zabezpečení sa navrhuje, aby základom pre toto určenie bol vymeriavací základ na určenie poistného na výsluhové zabezpečenie podľa zákona o výsluhovom zabezpečení.

Suma rodičovského dôchodku sa, rovnako ako v prípade rodiča poistenca podľa zákona o sociálnom poistení, určí ako 1,5 % jednej dvanástiny úhrnu vymeriavacích základov dieťaťa za rok, ktorý dva roky predchádza príslušnému roku.

Maximálna suma je rovnaká ako pre rodiča poistenca podľa zákona o sociálnom poistení, teda 1,5 % jednej dvanástiny 1,2-násobku priemernej mzdy dieťaťa spred dvoch rokov. Úhrn rodičovských dôchodkov od jedného dieťaťa sa navrhuje určiť tiež rovnako, teda najviac ako 3 % jednej dvanástiny úhrnu vymeriavacích základov dieťaťa, maximálne 3 % jednej dvanástiny 1,2-násobku všeobecného vymeriavacieho základu (priemernej mzdy) spred dvoch rokov.

Účinnosť novely zákona sa navrhuje 1. mája 2023.

Zdroj: Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Miloša Svrčeka a Jozefa Lukáča na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení
2 debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský dôchodok