Seniorom alkohol nesvedčí. Viete čo je „Churchillov syndróm“, ktorý je výnimkou?

Dlhodobým užívaním alkoholu je postihnutý celý organizmus i celková sociálna situácia človeka. V geriatrii alkoholizmus nie je najväčším zdravotným problémom, no v žiadnom veku rozhodne neprispieva k zlepšeniu zdravotného stravu pacienta. Čo je to „Churchillov syndróm“?

19.03.2023 06:56
debata (15)
MUDr. Peter Bárta.
1. MUDr. Peter Barta MUDr. Peter Bárta.

Oddelenie dlhodobo chorých sa taktiež stretáva s alkoholizmom, no vo väčšine prípadov je skôr pridruženou zdravotnou ťažkosťou. „Väčšina pacientov prepadne alkoholu v mladšom veku, ako vo veku seniora. Za seniora sa považuje každá osoba, ktorá prekročila vekovú hranicu 65 rokov. Spravidla sa drvivá väčšina ťažkých alkoholikov vysokého veku nedožíva," hovorí primár Oddelenia dlhodobo chorých Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku Peter Bárta. Ako ale dodal, výnimky však potvrdzujú pravidlo a buď ide o takých, ktorí nepožívali alkohol vo veľkej miere, alebo mali genetické danosti, vďaka ktorým to ich organizmus zvládol.

špenát Čítajte aj Špenát: Je plný vitamínov, zlepšuje spánok, odbúrava stres. Kto by si mal ale na jeho konzumáciu dať pozor?

"Spomenul by som aj tzv. Churchillov syndróm, ktorý tieto výnimky zahŕňa. Britský politik Winston Churchill bol známy aj tým, že počas celého svojho života požíval alkohol a fajčil a napriek tomu sa dožil vysokého veku,“ pripomenul primár.

Oddelenie dlhodobo chorých nie je oddelením, ktoré sa stará iba o pacientov v seniorskom veku. „Naše oddelenie sa nevenuje liečbe alkoholizmu, no je potrebné spomenúť, že s týmto pojmom sa stretávame aj v prípade našich pacientov. Vo všeobecnosti treba povedať, že v geriatrii alkoholizmus nie je najväčším zdravotným problémom, no v žiadnom veku rozhodne neprispieva k zlepšeniu zdravotného stravu pacienta,“ opisuje nástrahy požívania alkoholu doktor Bárta.

meranie pása, obvod pása, krajčírsky meter, meter, obezita, nadváha Čítajte aj Chcete schudnúť? Týmto potravinám sa v tom prípade vyhnite

„Napriek tomu, že alkoholizmus nie je primárnou diagnózou, ktorého liečbou sa v rámci oddelenia zaoberáme, na pacientov má negatívny vplyv a v prípade objavenia sa iných diagnóz je priťažujúcou okolnosťou. Pravidelná konzumácia alkoholu zväčša útočí na pečeň a mozog. Tým konzumentom, ktorí majú zdanlivo zdravú pečeň, sa konzum alkoholu odzrkadľuje na poškodení mozgu a významným kognitívnym deficitom. Dlhodobým požívaním alkoholu je postihnutý celý organizmus i celková sociálna situácia človeka. V každom prípade, či už ide o seniora, alebo mladého človeka, základom prevencie voči zdravotným ťažkostiam je zdravý životný štýl, ktorý by mal kráčať ruka v ruke so striedmou, alebo žiadnou konzumáciou alkoholu,“ dodáva na záver primár Peter Bárta.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #zdravie #alkoholizmus #senior #zdravotný stav